Mesut MADAN/BURDUR, () - BURDUR Belediye Başkanı CHP'li Ali Orkun Ercengiz, su kapasitesinin 3'te 1'ini kaybeden Burdur Gölü'yle ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na çağrıda bulanarak, "Yeni su kaynağı olmadığı sürece bu göl maalesef kuruyacak" dedi.
Su kapasitesinin 3'te 1'ini son 35 yılda kaybeden ve her yıl 330 milyon ton suyun yok olduğu, Türkiye'nin 7'nci büyük gölü ve 14 Ramsar alanından biri olan Burdur Gölü'nün kurtarılması için çevreciler farkındalık etkinlikleri yaparken, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve ilgili kamu kurumları ise göl üzerine çalışmalara başladı. Sanatçı Sümer Ezgü'nün de 'Dayan Burdur Gölü Dayan' türküsünü bestelediği gölle ilgili çalışmalar sürüyor.
'GÖLE GİREN YENİ SU KAYNAĞI YOK'
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na gölün kurtarılmasıyla ilgili çağrı yapan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Bakan Eroğlu'nun gölün kurtarma eylem planı içersine alınması gerektiğine yönelik söylemini hatırlattı. Geçen yıl bu konuda bir sunum yapıldığını, ancak kendilerinin bir konuda itirazda bulunduklarını aktaran Başkan Ercengiz, "Arıtma tesisinin yapılması ya da göle giden kirli kaynakların ortadan kaldırılması bu gölün kurtarılmasına yetmiyor. Şu anda göle giren yeni su kaynağı yok. Yeni su kaynağı olmadığı sürece gerek küresel ısınma ve buharlaşma, gerekse doğal denge içinde kaybedilen su miktarı arttıkça bu göl maalesef kuruyacak" diye konuştu.
'ANCAK BU ŞEKİLDE KURTARABİLİRİZ'
Burdur Gölü'ne yeni su kaynağı girişi olması gerektiğine işaret eden Başkan Ercengiz, "Sulu tarımdan vazgeçilip damlama ya da kapalı sistemle tarıma döndürülebilirse ancak baraj göllerindeki su fazlası Burdur Gölü'ne kavuşturulur. Ancak bu şekilde kurtarabiliriz. Yeni su kaynağı olmadan mümkün değil" dedi.

FOTOĞRAFLI