BİRLEŞMİŞ Milletler Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Kevin Kennedy, Suriye’de süren iç savaşta 85 insani yardım görevlisinin öldüğünü söyledi.
Bölgedeki son gelişmeleri yerinde görmek için Kilis ve Gaziantep’te temaslarda bulunan Birleşmiş Milletler Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Kevin Kennedy, Gaziantep'teki yardım ofisinde basın toplantısı düzenledi. Suriyelilere gösterdikleri misafirperverlikten dolayı Türkiye’ye minnettar olduklarını söyleyen Kevin Kennedy, Suriye’de insani yardım görevinde bulunan 85 kişinin bombardıman ya da silahlı çatışmada yaşamını yitirdiğini ifade etti. Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kucak açmasının sevindirici olduğunu belirten Kennedy, şunları dedi:
“Türk hükümetinin göstermiş olduğu olağanüstü misafirperverliği ve yardımseverliği sadece Türk hükümetinin değil, aynı zamanda Türk halkının da göstermiş olduğu bir sıcaklık söz konusu. 2,5 milyonun üzerinde Suriyeliyi burada konaklattıran, misafir eden Türk hükümeti bu insanlara sağlık, eğitim ve koruma başta olmak üzere birçok alanda vermiş olduğu hizmetler sayesinde aslında sadece 2,5 milyonun değil milyonlarca insanın hayatını etkilemiş durumda olumlu şekilde. Rakamlarla telaffuz edilecek bir yardım söz konusu değil, tam aksine Türk hükümetinin, Türk insanının ne kadar yardımsever ve gönlü geniş olduğunu göstermekte. Gerçekten bu konuda biz Türkiye’ye minnettarız ve tekrardan teşekkürlerimizi bildirmek isteriz.”
Suriye’nin Halep kırsalında rejim güçlerinin operasyonu sonucunda binlerce insanın göç etme durumunda kaldığını belirten Kennedy, bu bölgeye de yardım götürmeye devam ettiklerini dile getirdiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bildiğiniz üzere son günlerde çatışmaların Suriye’nin kuzeyinde yoğunlaşması üzerine binlerce insan yerinden göç etmek durumunda kalmış. Dolayısıyla birçoğu Türkiye’den irtica talebinde bulunmakta ama süreci de yakından takip ediyoruz, bu da sürecin ne kadar vahim olduğunu göstermekte. Türkiye’den Suriye’nin kuzeyine sınır ötesi çalışmalarda bulunan, insani yardım ulaştıran STK’lar, başta gıda ve un olmak üzere birçok insani yardım ulaştırmakta ve kapasitelerini oldukça genişletmeye çalışıyorlar ki bu yeni göç dalgasının ihtiyaçlarını karşılayabilme adına."
Suriye’de çatışmaların yoğunlaşmasından dolayı hedef olan hastane ve okullarda 85 insani yardım görevlisinin öldüğünü ifade eden Kennedy, "Çatışmaların yoğunlaşmasından dolayı hastane ve okul gibi bölgenin hedef bulmasından dolayı, bugüne kadar yaklaşık 85 tane insani yardım görevlisi hayatını kaybetmiş durumda. Bunların içerisinde sadece Filistin Kızılay’ı veya Suriye hükümetinin Kızılay’ı değil aynı zamanda diğer insani yardım çalışmalarını yapan görevlilerinin de olduğunu görüyoruz. Bu insanların yapmış olduğu fedakarlık ve çalışmalar olmadan insani yardımların devam etmesi mümkün değil. Dolayısıyla da bunları da göz önünde bulundurmak gerek” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI