TÜRKİYE'de eğitime yaptığı hizmetlerle dikkat çeken, Çankaya Üniversitesi ve Özel Arı Okulları'nın sahibi Sıtkı Alp'e memleketi Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi tarafından 'fahri doktora' unvanı verildi. Eğitimden kazandığını eğitime harcayan Sıtkı Alp ve eşi Süheyla Alp'in adı, yaptıkları maddi desteklerden dolayı Ata Vakıf Okulları yerleşkesindeki ortaokula verildi.
Hem 'fahri doktora' unvanı hem de okula isim verilmesi nedeniyle düzenlenen törenlerine katılmak üzere eşi Süheyla, oğlu, kızları, damatları ve torunları ile birlikte memleketi Erzurum'a gelen eğitimci, işadamı 78 yaşındaki Sıtkı Alp'in ilk durağı Ata Vakıf Okulları oldu. Sıtkı Alp, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, dekanlar, öğretmen ve öğrenciler tarafından sıcak bir bir şekilde karşılandı. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, kendini eğitime adayan Alp'ten övgü ile bahsetti. Alp'in örnek bir yaşantısı olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Koçak, "İçimizden biri olan Sıtkı Hocam ve değerli eşleri Süheyla Hanım bu topraklarda büyümüş imkansızlıklarla okumuş ve öğretmen olmuşlar. Eğitim hayatlarına Erzurum'da başlamış daha sonra Ankara'ya giderek hayatlarını gençlerin yetişmesine adamış bir çift. Gençlerin örnek alması gereken kişiler. Bugün Türkiye'nin değişik yerlerinde olmak üzere eğitimden kazandığını eğitime yatıran bir büyüğümüz. Kedisinden eğitim adına ne istediysek 'yok' demedi" diye konuştu.
Öz geçmişi okunduktan sonra alkışlarla kürsüye gelen Sıtkı Alp, memleketi Erzurum'da özellikle kız çocuklarının okuması için elini her zaman taşın altına koymaya hazır olduğunu bildirdi. Erzurum'a yaptığı hizmetlerden bahseden Alp, "Rektörümüz Hikmet Koçak'ın talebi üzerine, Süheyla-Sıtkı Alp Kampüsü adının verildiği 7 dönümlük arsaya 200 kişilik kız öğrenci yurdu. Halıcılık Enstitüsü, 55 odalı turizm uygulama konuk evi, kreş ve 120 araçlık kapalı otopark yaptırdık. Bu kampüs eğitim, kültür ve turizm alanlarındaki etkinlikler ile münevver, kahraman dadaşlar diyarı Erzurum'a ve üniversitemize hayırlı olsun. Atatürk Üniversitesine ayrıca bir de acil organ nakil aracını hediye ettik. Doğum yerim olan Erzurum'un Şenkaya İlçesi'ne 200 kişilik bir Süheyla-Sıtkı Alp Kız Öğrenci Yurdu yaptırdım. Bunlar sadece memleketime yaptıklarım. 56 yıllık bir eğitimciyim ve bir eğitimci olarak bu güzel yurdumuzda çalışarak belli bir ekonomik güce kavuşan vatandaşlarımızın eğitim ve sağlık başta olmak üzere gençlerimizin daha iyi yetişebilmeleri için maddi ve manevi fedakarlıklarda bulunmalarının gereklidir. Ailece bu duygu ve düşünceye sahip olduğumuz için birçok yurt ve okul yaptırdık" dedi.
OKUYAMADIĞI ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDEN FAHRİ DOKTORA DİPLOMASI ALDI
Protokol ve ailesi ile birlikte adının verildiği ortaokulun açılışını yapan Sıtkı Alp, daha sonra Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezine geçti. 'Sıtkı Alp Bilimsel Teşvik Ödülleri ve Akademik giysi törenine' Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de katıldı. Duygu yüklü anların yaşandığı törende fahri doktora belgesi ve cübbesini Rektör Prof. Dr. Rektör Hikmet Koçak'tan alan Sıtkı Alp şunları söyledi:
"Ben şu anda çok heyecanlıyım. Çünkü insanoğlunun yaşam sürecinde çok mutlu, heyecanlı ve gururlu olduğu bir an daha doğrusu bir zaman dilim vardır. İşte ben o zaman dilimini yaşıyorum. Başta hiçte böyle bir şey aklımda yoktu. 2010 yılında sayın rektörümüzle tanıştığımızda katkılarımıza başlarken ben böyle bir şeyi düşünmemiştim. İlerleyen zaman içinde böyle bir şey düşünülmüş ve zamanında bu büyük Üniversitede okuma imkanı bulamayan Sıtkı Alp bugün burada fahri doktora diploması aldı. Çok mutluyum. Yıl 1957. Ben Yavuz Selim Öğretmen okulunda 5'inci sınıfta öğrenciyim. O zaman yüksek öğretmen okuluna seçildim ama okul 1959 yılında açıldı. Ben 1958'de öğretmen okulunu bitirdim. O da bana nasip olmadı ve Atatürk Üniversitesinde de okumak nasip olmadı. Tanrı ne büyük ki bugün burada bana bu fahri doktora diplomasını verdirdi. 46 yıldan beri eğitime gönül vererek el ele çalıştığımız öğretmen olan eşim Süheyla Alp'e huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Çok mutluyum."
Öte yandan Vali Ahmet Altıparmak ise 29 Ekim 2014'te 'Cumhuriyet Onur Ödülü ve Beratı'ni eğitime yaptığı katkılardan dolayı Sıtkı Alp’e verildiğini hatırlattı. Vali Altıparmak, Alp'i ve ailesini kutladı.

FOTOĞRAFLI