TÜRKİYE'nin en büyük güneş enerji santrali, Konya'da Kızören Mahallesi'nde kuruldu. 'Kızören Güneş Santrali' adı verilen santralin açılışı törenle yapıldı. Güneş enerji santrali, toplam 22.5 megavat ve 20 bin hanenin elektriğini karşılayacak kapasitede.
Türk- İtalyan ortaklı Tekno Ray Solar Şirketi, Konya kent merkezine 60 kilometre uzaklıktaki, eskiden belde statüsünde olan Kızören Mahallesi'nde 430 bin metrekarelik alana güneş enerji santrali kurdu. Yaklaşık 20 milyon dolara mal olan 'Kızören Güneş Santrali'nin açılışı bugün düzenlenen törenle gerçekleşti.
'ARAPLAR'IN PETROLU VAR, BİZİM DE GÜNEŞİMİZ'
Tören öncesi düzenlenen basın toplantısında santralle ilgili bilgi veren Tekno Şirketler Grubuz Yönetim Kurulu Başkanı Altay Coşkunoğlu, santralin Türkiye'nin en büyük güneş enerji santrali olduğunu belirtti. Coşkunoğlu şunları söyledi:
"Güneş, Türkiye'nin mili bir servetidir. Şu an kimse bunun farkında değil. Arapların petrolü var, bizimde güneşimiz var. 5 seneye kadar güneş enerjisi ve buradan sağlanan enerji ve elektrik diğer tüm enerji üretim şekillerinin önüne geçecek. Teknoloji her geçen gün ilerliyor. Umarız hükümetlerimiz de, bakanlıklarımızda bu konunun önemini doğru bir şekilde kavrayıp, sektörün önünü açacak adımlar atarlar. Şu anda burası toplam 22.5 megavat. Açık ara farkla Türkiye’nin en büyüğü durumundayız. Güneş sektörü çok şeylere gebe. Hızlı bir şekilde hızlı büyüyeceğini görebiliyoruz."
Güneş enerjisi santralindeki bürokrasi sorununa değinen Coşkunoğlu, "Şu anda hala en büyük handikap bürokrasi. Türkiye, güneş yönünden bir milli servetin üzerinde oturuyor. Avrupa'nın güneş ışınları oranlarında en iyi coğrafi bölgeye sahibiz. Burada her sene bin, iki bin, üç bin megavatlık güneş enerjisi santrallerini devreye almak içten bile değil. Yeter ki mevzuat, yönetmelik konuları çözülebilsin. Bizin genel bir misyonumuz var. Her çalıştığımız sektörde öncülük ederiz" diye konuştu.
NEDEN KONYA ?
Güneş santrali için neden Konya’yı tercih ettikleri sorulan Coşkunoğlu, "Sonuç olarak hammaddemiz güneşin ışığı. Santrali güneş ışığının en yoğun olduğu yerlere yapmak en mantıklısı. Türkiye’nin batısında Uşak, Denizli, doğuda Van,düz bir çizgi çizerseniz, bu hattın güneyinde kalan tüm coğrafi bölgelerimiz güneş ışınları açısından Avrupa’nın en iyi bölgeleridir. Konya’da bunlardan bir tanesidir. Tabi bir değer özelliği de düz bir zemin arazide bulunması ve tarıma elverişli olmayan en yoğun arazinin Konya’da olması, Konya’yı en ideal güneş merkezi haline getiriyor" dedi.
Nükleer enerji sektörünün, güneş enerjisi sektörünü etkileyip, etkilemeyeceği yönündeki soru üzerine Coşkunoğlu, "Nükleer enerji tartışmaları yoğun. 2 tane planlanan santral var. Bu santraller bittiği zaman her biri 5’er bin megavat. 2023 yılı deniyor, ama şu anki projeksiyonda biraz daha uzayacağı gözüküyor. O tarihe geldiğimizde Türkiye’nin tüketimi 120 bin megavatlar seviyesinde olacak. Yani nükleer santraller devreye girecek Türkiye’nin enerji sorunu çözülecek, durumu doğru değildir. 10 bin megavatlık bir ilave kapasite gelecek. Hesabını siz yapın. Bu sektör geleceğin enerjisi" dedi.
Coşkunoğlu, Türkiye’deki mevzuat değişirse ve sektörün önü açılırsa grup olarak 100-150 megavatlık santralleri yapma hedefleri olduğunu da sözlerine ekledi.
Coşkunoğlu, Kızören Güneş Santralinin 430 bin metrekarelik bir alana kurulduğunu ve güvenlik ve bakım personeli olarak 400 kişiye istihdam sağladığını kaydetti.
20 BİN HANENİN ELEKTRİĞİNİ KARŞILAYABİLİCEK
Tekno Ray Solar Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özenbaş da "Tesisimizde toplamda 75 bin panel mevcut. Yaklaşık olarak 20 bin hanenin elektriğini karşılayabiliriz" dedi.
Şirketin İtalyan ortağı Eneray Şirketi'nin CEO'su Michele Scandellari ise "Şu anda 12 ülkede faaliyette bulunuyoruz. 3 tanesi Amerika kıtasında, diğerleri Avrupa ve Asya’da. İnşaa etmekte olduğumuz santrallerin toplam kapasitesi 600 megavat mertebesinde. Tekno ray solar ile gurur duyuyorum. Çünkü yurt dışındaki ilk yabancı ortağımız. Türkiye’deki bu ortaklık ile şirketimizin bir dünya şirketi haline gelmesi yolunda önemli adımlar atılmış oldu. İtalya’da 130 yıllık geçmişi olan bir grubun parçasıyız. Uzun vadeli baktığımız için tüm ilişkilerimize Türkiye’de tekno gurup ile çok başarılı bir işbirliğimiz var" dedi.
Güneş santrali basın toplantısının ardından düzenlenen törenle açıldı.

FOTOĞRAFLI