GIDA Tarım ve Hayvancılık Muş İl Müdürlüğü, 'Muş Üzümünü Geliştirme Projesi' kapsamında, Rus üzümünün yaygınlaştırılması için çalışma başlattı.
Muş merkeze bağlı Karaağaçlı Beldesi ve Hasköy İlçesine bağlı Dağdibi Köyü'nde yapılan çalışmalarla, Rus işgali sırasında getirilen ve yöreye uyum sağlayan üzüm türü yaygınlaştırılacak. Rus üzümünün çoğaltılması için 21 bin çelik ((kök salması için yere dikilen dal) köklendirilmesi için Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Malatya Orman Fidanlık Şefliği'ne gönderildi.
Üzüm bağlarından çelik alınmasının Muş’ta bağcılığı geliştirmek amacıyla yapıldığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Muş’ta Cumhuriyet öncesi dönemlere ait mevcut bağlarda bulunan yerli üzüm çeşitlerinin korunması, yenilenmesi ve daha geniş alanlara yayılmasını hedeflediklerini söyledi. Bu anlamda 21 bin çelik alımı yaptıklarını belirten Çolakoğlu, "Bu çeliklerin tamamı 2017 yılında Muş’ta uygulanacak Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında kullanılacak. Muş'ta üzüm yetiştiriciliği yeni bir şey değil. Cumhuriyet öncesine dayanmakta. Bizler var olan bu değeri daha modern bir hale getirerek yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Proje kapsamında köklen dirilen, 2017 yılında teslim alınacak bu çelikler Muş'ta bağcılığa elverişli olan alanlarda ve çelik alınan bölgelere dikilmek için üreticilere dağıtılacak. Bölge halkımız için bağ sektörü büyük önem teşkil etmekte" diye konuştu.
Muş’ta yetişen üzümlerin siyah, beyaz ve mor çeşitlerinin ince kabuklu, çekirdekli olduğunu, şıra oranı yüksek olmasına rağmen sofralık olarak tüketildiğini ifade eden Ergün Çolakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bölgede üretimi en çok yapılan üzüm çeşidi, siyah vakkas, sinciri, kaşper, beyaz üzüm, göz üzümü, öküzgözü ve keçimemesidir. Üzüm Muş'un güneyinde bulunan Kurtik Dağı eteklerindeki Mongok, Merkez Karaağaç, Dağ dibi, İncebel, Mehmetcan, Kale, Pamukluk, Karaağaçlı, Çiriş (bağlar) ile ilimizin kuzeyinde bulunan Aşağı Yongalıda (Page) yetişiyor." 

FOTOĞRAFLI