MUĞLALI turizmciler, Antalya'yla birlikte kentlerini kapsayan prim desteği paketini olumlu buldu. Ancak bunu yeterli görmeyen turizmciler, prim desteği için 9 ay çalışma şartının 6 aya indirilmesini talep etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun, Antalya ve Muğla'da turizm sektörlerinde 2015 yılında 9 ay çalışan, 3 ay işi askıya alınan toplam 44 bin 753 kişinin, 2016 yılında 9 ay çalışma şartıyla sigorta primleri ve ücretlerinin İŞKUR tarafından karşılanacağı açıklaması olumlu bulundu. Muğlalı turizmciler, prim desteği için 9 ay çalışma şartının 6 aya indirilmesini çağrısı yaptı.
YETERLİ GÖRÜLMEDİ
Paketi yetersiz bulan Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, "Bu iyi niyetli açıklamalar, Bodrum ve Güney Ege'deki turistik işletmelerin krizden çıkmasına yeterli değil. Çünkü Bodrum'da en fazla sezonda açık kalan otel sayısı maksimum altı ay. Beş ay açık kalan çoğu tesisler, oteli kapatıyor. Dokuz ay açık kalan ve turizm personeli istihdam eden tesis sayısı Bodrum'da yüzde biri geçmez" dedi.
"9 AY ŞARTINI 6 AYA İNDİRSELERDİ ELLERİNDEN ÖPERDİK"
Bodrum Profesyonel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılığıoğlu ise "Devlet yetkilileri bir şey yapmış olmak için yapmaya çalışıyorlar. Ancak ortada turizmin bazı gerçekleri var. Bu iki bakanın açıklamasının turizm sektörüne hiçbir faydası olmayacağına inanıyorum. Çünkü ülkemizde 1 milyon 200 bin yatak sayısı var. Bunun 600 bini Güney Ege'de. 400 bini Antalya'da. 200 bini ise Anadolu ve diğer kentlerde. Turizm sektöründe çalışan işçi sayısı ise şu anda 960 bin. Ancak bunların büyük bölümü 9 ay değil altı ayın altında çalışıyor. Bu nedenle bahsedilen olanaktan faydalanamayacak, sadece 44 bin kişi bu olanaktan yararlanabilecek. Çünkü özellikle Güney Ege'de turizm asla altı ayı geçmiyor. Esas destek verilmesi gereken yer Güney Ege'deki yani en fazla tesislerini altı ay açık tutabilen tesislerdir. 9 ay şartını 6 aya indirselerdi ellerinden öperdik" dedi.
Destek paketinin açıklanmasının ardından Muğla İŞKUR Müdürlüğüyle irtibata geçtiklerini belirten Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu ise "Görüşmelerimiz sonucunda mayıs ayı başında otellerimizin İnsan Kaynakları ve Muhasebe birimleri bu konuda eğitime alınmasını kararlaştırdık. 23 Nisan'da da Çalışma Bakanımız bölgemizde olacak ve bizlere daha detaylı bilgiler verecek. Turizmciler olarak Bakanlıkların Turizm sektörünü ayakta tutmak için gayret içerisinde olması bizleri sevindirdi. Bu ve ilerleyen günlerde yapılacak iyileştirmeler sektörün diri kalmasını sağlayacaktır" dedi.
Ayrıca desteğin kalifiye personel kaybını da önleyeceğini belirten Bülbüloğlu, otellerdeki kış istihdamının büyük oranda artacağını söyledi.

FOTOĞRAFLI