Timur TARLIĞ/İZMİR, () - İZMİR Tabip Odası üyeleri, Sakarya'nın Serdivan İlçesi'nde, Aile Hekimi Dr. Fikret Öztürk'ün ehliyet için rapor vermediği 24 yaşındaki Mehmet Şimşek tarafından karnından ve bacağından bıçaklanmasını kınadı. Tabip Oası üyeleri, sürücü adaylarının alması gereken sağlık raporu yükünün aile hekimlerinden alınması gerektiği vurguladı.
İzmir Tabip Odası'nın Alsancak'taki şubesinde gerçekleştirilen basın toplantısına Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Ruşen Aydın, Birlik ve Dayanışma Sendikası Ege Şube Başkanı Simay Bolat, Türk Sağlık-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Pala, SES İzmir Şube Yönetim Kurulu üyesi Erol Turan ve Genel Sağlık İş İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Alper Zobarlar katıldı. Toplantıda konuşan Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Ruşen Aydın, hekimlerin kendilerine başvuran herkesi memnun etmek zorunda olmadığını belirterek, "Hekimler üzerlerine düşen görevi akıl ve bilim ilkeleri doğrultusunda yerine getirmekle yükümlüdürler. Bu görevin yerine getirilmesi kimi zaman memnuniyetsizliğe de yol açabilir. Artık sıradanlaşan böylesi olayların yinelenmemesi için gerekeni yapmak gibi bir görevi olan Sağlık Bakanlığı'na sesleniyoruz" dedi.
Sürücü adaylarının alması gereken sağlık raporu yükünü aile hekimlerinden alınması gerektiğini belirten Aydın, "Sürücü adayının en azından ikinci-üçüncü basamak sağlık kurumunda muayenesi şarttır. Yapılması gereken bellidir. Sürücü belgesi için sağlık raporu aile hekimlerince verilmemelidir. Aile hekimleri yalnızca kişinin sağlık dosyasını hazırlayıp hastaneye göndermeli, hasta tarafından doldurulan anket doğrultusunda muayenesi ve incelemeleri hastane ortamında yapılmalıdır" dedi. "Hiçbirimiz gözü tam görmeyen, ruhsal bozukluğu olan, gece uyuyamayıp direksiyon başında uyuyakalan, kulağı iyi işitmeyen, direksiyon başında bayılan ya da kalp krizi geçiren birinin neden olabileceği trafik kazasına kurban gitmeyi istemeyiz" diyen, Ruşen Aydın, "Türkiye'de 2014 yılında meydana gelen trafik kazalarında 3 bin 500 kişi yaşamını yitirirken yaralı sayısı çeyrek milyonu aşkındır. Sayıların da doğruladığı gibi trafik kazaları önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğuna göre sürücü olur sağlık belgesinin hastanelerde uzman hekimlerden oluşan kurullarca verilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Toplantıda söz alan, İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Pala, "Ehliyet raporu içi başvuran doktor arkadaş, hastanın tıbbi geçmişini incelerken psikiyatrik bazı ilaçları kullandığını fark ederek görevini yaparak psikiyatriye sevk ettiği için bıçaklandı. Karnından ve bacağından yaralandı. Karnındaki yara 14 santimetreye kadar ulaşmış. Hayati riski yok ancak bacağındaki yara daha vahim bir duruma ulaşabilecek bir risk olduğu için hastanede tedavisi devam ediyor. 'Sayın bakan bu saldırı bana yapılmıştır. Takipçisi olacağım' dedi. Umarım sözünün arkasında durur" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI