Ali Ekber ŞEN- İbrahim MAŞE/MERSİN, () - MERSİN'in merkez Toroslar İlçesi'nde yaptırılan ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na benzetilen hükümet konağı, bu konuda daha önce soru önergesi veren CHP'li vekil ile Kaymakam arasında tartışma konusu oldu.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Toroslar Kaymakamlığı tarafından yaptırılan hükümet konağında inceleme yaparken, aynı yerde Kaymakam Kaya Çıtak ile karşılaştı. 5 milyon 565 bin lira bedelle inşa edilen 7 bin 468 metrekarelik kullanım alanına sahip olan binayı, 'yavru saray' benzetmesiyle TBMM'ye taşıyan CHP'li Atıcı ile Kaymakam Çıtak, inşaat alanında tartıştı.
BELEDİYE BİNALARI DAHA PAHALI
Milletvekilinin gündeme getirdiği pahalı taşlar ve çini kullanımı için 'sadece 150 metrekare olacak' diyen Kaymakam Kaya Çıtak, CHP'li Atıcı'ya şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanlığı sarayı ile alakası yok. Projesi 2010'da Ankara'da bir mimara çizdirildi. Milli kültürümüzü yansıtıyor. Atatürk'ün Ankara'da yaptırdığı ilk binalara, Ziraat Bankası'nın binasına bakın. Eski milli kültürümüze benzetiyoruz. Bunun neresinde ne buldunuz da 'Çalma çırpma var' diyorsunuz? Bayındırlık birim fiyatlarının 20 katı olduğu söyleniyor. Yalan. 1,5 katı bile değil. Biraz ileride Toroslar Belediyesi Kültür Merkezi var 9 milyon TL. Yenişehir Belediyesi'nin Kültür Merkezi var 26 milyon TL. Tek taraflı bakmayalım. Yılda 380 bin kişiye hizmet verecek burası. Belediyelerin daha pahalıya yaptığı yerlerde israf yok ama burada israf var diyorsunuz. Bakın hangi şartlarda görev yapıyoruz. Milli kültürümüz ve geçmişe ahde vefa benim kalbimde yaşıyor. Biz halka en iyi şekilde hizmet veriyoruz."
BÜYÜK İSRAFTIR
Kaymakam Kaya Çıtak'a cevap veren CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı ise, milli kültürü yansıtmanın bina ile mümkün olmayacağını savunarak, şöyle konuştu:
"Milli kültürümüzde çok güzel şeyler var. Doğruluk, dürüstlük, çalıp çırpmama var. Biz size 'çalıyorsunuz' demedik, demeyiz de. Benim kişisel görüşüm burada israf var. 8 milyonluk bir bina yapıyoruz Toroslar gibi yoksul bir yere. Bunun derdindeyim. Yoksa bina Osmanlı'ya benzemiş, Selçuklu'ya benzemiş, onlar bizim atalarımız. Ama benim atalarımın bıraktığı miras sadece mimari değil. Bu binayı saray gibi yapmak doğru değil. Burası yavru saraya benziyor. Vatandaş hizmeti binadan almayacak. Sizlerin güler yüzünüzden alacaklar hizmeti. Bu kadar büyük bina olmadan da hizmeti verebilirsiniz. Sizin halka ahde vefa duymanız gerek."
YAVRU SARAY YAPILIYOR
Yapının bir özenti olduğunu vurgulayan ve kaçak olduğunu söylediği Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na benzeten milletvekili Atıcı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yapı özenti. Kaçak olduğunu mahkeme kararı ile ispat ettiğimiz Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na benzeyen yavru bir saray yapılıyor. Kaçak sarayı legalize etmeye yönelik çalışmalardan herkesin uzak durması lazım. Sadece bu değil, Türkiye'de 15'e yakın Kaymakamlık benzer bina yaptırıyor. Bir tane büyük saray var, ondan sonra Türkiye'nin her yerinde pıtrak otu gibi yavru saraylar çıkıyor. Bayrak siyaseti yaparak, İslam siyaseti yaparak, Osmanlı ve Selçuklu'yu kullanarak, onların arkasına sığınarak siyaset yaparak insanların mutlu olmayacağını biliyoruz."
Gerginlik daha fazla büyümeden taraflar olay yerinden ayrıldı.
VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI
Mersin Valiliği'nden yapılan açıklamada göre, 2 bin 134 metrekarelik dış cephenin 143,25 metrekaresinde İznik çinisi kullanıldığı, geri kalan kısmın Kayseri taşı, andezit duvar kaplama, Afyon traverten duvar kaplama ve ahşap görünümlü alüminyum giydirme ile tamamlanacağı bildirildi. Açıklamada inşaatın bir metrekarelik maliyetinin 745,16 lira olduğu ve bu rakamın piyasa şartlarının çok altında bir rakam olduğu da vurgulandı.

FOTOĞRAFLI