OSMANİYE Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, kentte yoğun mısır ekimi yapıldığını ancak, arka arkaya ekim yapılması nedeniyle son yıllarda kırmızı örümcek zararlısının ortaya çıktığını söyledi.
Bu sezon Osmaniye'de birinci ürün olarak 329 bin 600 dekar alana mısır ekildi ve 457 bin 972 ton rekolte elde edildi. Kentte ikinci ürün olarak 56 bin 700 dekara ekilen mısırda ise yaklaşık 50 bin ton rekolte bekleniyor. Ancak, son yıllarda üst üste mısır ekimi yapılması nedeniyle bazı zararlılar ortaya çıkmaya başladı. Daha önceki yıllarda Osmaniye'de görülmeyen mısır maymuncuğu, mısır yaprak kutları ile kırmızı örümcek bitkinin gelişimini engelleyip, kurutarak verimi düşürüyor.
ÜST ÜSTE EKİM YAPILIYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, aynı arazide üst üste yetiştirilen kültür bitkileri ile toprakta belirli hastalık ve zararlıların katlanarak çoğaldığını söyledi. İbrahim Sağlam, şöyle dedi:
"Daha önceki yıllarda görülmeyen ya da çok az görülen mısır maymuncuğu ve mısır yaprak kurtları daha fazla ve yoğunlukta görülmeye başlanmıştır. Ayrıca son yıllarda çok yoğun olmasa da gördüğümüz kırmızı örümcek yine her sene aynı tarlaya mısır ekilmesinin bir sonucudur. Ekim nöbeti, aynı tarla üzerinde farklı kültür bitkilerinin belirli sıra dahilinde birbirini takip edecek şekilde yetiştirilmesidir. Tarım yapılan alanlarda aynı bitkinin aynı tarlaya üst üste ekilmesi toprağın fakirleşmesine ve o bitkiye ait zararlı organizmaların artmasına neden olur. Bu nedenle mısır tarımında da yüksek verim alabilmek için mutlaka ekim nöbeti uygulanmalıdır. Tek çözüm yolu budur. Yoksa zararlılar katlanarak artacaktır."
TOPRAK YORGUNLUĞU
Toprak yorgunluğunu da değerlendiren İbrahim Sağlam, yıllarca belirli bitkilerin yetiştirilmesi ile toprak yapısının kötüleştiğini anlatırken, "Erozyon zararları artmakta, toprak verimliliğinde genel bir azalma görülmektedir. Bitkisel özellikleri farklı yapıda olan bitkilerin yetiştirildiği tarımsal arazilerde toprak aşınımı oldukça düşük seviyelerdedir. Erozyona uğrayan topraklarda bitkiler için gerekli besin maddeleri azaldığından verimlilik düşer, tarım arazisi çoraklaşır. Ekim nöbeti, suyun toprağa sızma derecesini arttırır. Bu durum, yüzey akışından doğan erozyonu önlediği gibi, suyun toprakta depolanmasına neden olur" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI