Namık Kemal KILINÇ- Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ANTALYA'nın dünyaca ünlü turizm bölgesi, Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen G- 20 Liderler Zirvesi'nin merkezi Belek'te, seslerini duyurmak isteyen esnaf kepenk indirdi, taksiciler kontak kapattı. Bölge esnafı turizmin son 20 yılın en kötü dönemini yaşadığını belirterek, sahipsiz bırakıldıklarını söyledi.
Antalya'da futbol takımlarını devre arası kamplarından, Tiger Woods'un sahaya çıktığı dünya standartlarında golf sahalarına, G-20 gibi dünyanın en büyük organizasyonlarına ev sahipliği yapan, sahip olduğu otellerle gerçeküstü bir coğrafyayı andıran Belek Turizm Merkezi'nde esnaf, bu yıl kötü geçen turizm sezonu nedeniyle seslerini duyurmak için eylem yaptı. Belek ve bölgesindeki diğer turizm merkezleri Kadriye ve Boğazkent'te taksiciler kontak kapattı, esnaf öğle saatlerine kadar dükkanlarını açmadı.
Sabah saatlerinde çalıştıkları duraklardan konvoylar halinde çıkan taksiciler, Belek girişinde bir araya geldi. 500'ün üzerinde araç ve sayıları 1000'e yaklaşan taksici esnafına çarşı esnafı da destek verdi.
Eyleme Kadriye bölgesi esnafı, bölgenin eski zamanlarını anlatan İngilizce 'Kadriye'de harika zamanlar' yazılı tişört ve şapkalarla geldi. Eylemde Serik Esnaf Odası Başkanı Mehmet Cesur, Serik Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Bayar Savran, Belek Esnaf Derneği Başkanı Yaşar Aksu, Kadriye Esnaf Derneği Başkanı Aydın Zeybek, Kadriye Taksiciler Kooperatifi Başkanı Abdullah Kocabıyık, Belek Taksiciler Kooperatifi Başkanı Ahmet Karakoyun, Boğazkent Taksiciler Kooperatifi Başkanı Şevki Kaya da yer aldı.
SON 20 YILIN EN KÖTÜ SEZONU
Grup adına yapılan açıklamada, Belek ve çevresinde son 20 yılın en kötü turizm sezonunun yaşandığı belirtildi. "İş yapamıyoruz, kredimizi, borcumuzu, kiralarımızı vergimizi ödeyemiyoruz. Vergi daireleri borçlarımızdan dolayı banka hesaplarımıza bloke haciz koyuyor. Bankalar turizm esnafını riskli esnaf sınıfına koyup kredi vermiyor" denilen açıklamada, yaşanan sıkıntılar yerel yöneticiler ve ilgili makamlara iletilmesine rağmen bir çözüm sağlanamadığı belirtildi.
Bunun yanı sıra, tüm girişimlerine rağmen otellerde hala kokartsız rehber çalıştırılmaya devam edildiği, otel bünyesinde VIP transfer ve araç kiralama şirketlerinin yetkisiz taksicilik faaliyetinde bulunduğunun iddia edildiği açıklamada, "'Dışarı çıkmayın can güvenliğiniz' yoktur gibi bilgi vererek turistler tedirgin edilip korkutulmaktadır" ifadesine yer verildi.
Belek çarşı girişinde yapılan açıklamanın ardından grup dağılırken, esnafın kepenk kapatma eylemi öğle saatlerine kadar devam etti. Belek esnafı, böylesi bir süreçte özellikle siyasilere tepkiliydi. Esnaf, seçim dönemlerinde kendilerini sık sık ziyaret eden siyasetçileri böylesi bir dönemde de yanlarında görmek istediklerini anlattı.

FOTOĞRAFLI