Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya), () - ANTALYA'nın Kemer İlçesi'ndeki otellerde doluluk oranı yüzde 40'larda seyrederken, sahiller boş kaldı. Turizmci, umudunu 9 günlük Ramazan Bayramı tatiline bağladı.
Uçak krizi ve terör olaylarının etkilediği turizm sektörünün lokomotifi Antalya'da, turizmci ve bölge esnafı sıkıntı yaşıyor. Geçen hafta Kemer İlçesi'nde son 30 yılın en kötü dönemini yaşadıklarını belirten esnaf, yazarkasalı eylem yaparken, Alanya İlçesi'nde ise turizmciler kötü gidişatın sona ermesi için turist duasına çıktı.
Rus turistlerin en fazla tercih ettiği bölgelerden Kemer'de açık oteller yüzde 40 doluluk oranında seyrederken, haziran ayının ortası ve hafta sonu olmasına rağmen sahiller boş kaldı. Sezon başından beri tanıtım çalışmalarında yerli turiste de ağırlık veren turizmciler ise 9 günlük Ramazan Bayramı tatiline umut bağladı.
'CİROLAR YÜZDE 80 ORANINDA DÜŞTÜ'
İlçe merkezinde plaj işletmecisi Aydın Kubilay, "Geçen sene bu zamanlar bu plajlar doluydu. Şu an gördüğünüz gibi 10'da 1 bile yok doluluk. Bunun nedeni Rusya ile yaşanan kriz ve terör olayları. Ciromuz geçen yıla oranla yüzde 80 oranında düştü. Kemerdeki esnaf olarak bu işe acil çözüm bulunmasını istiyoruz. Hükümetimizin, turizm bakanlığımızın bu konuya el atmasını istiyoruz. Yoksa Kemer'de bu gidişle esnaf kalmayacak, acil çok acil bir çözüm istiyoruz" dedi.
'BAYRAM İÇİN UMUTLUYUZ'
Geçen yıl 12 personel çalıştırdığını bu yıl ise sayıyı 4'e düşürmek zorunda kaldığını kaydeden Aydın Kubilay, "Şu anda 4 bile fazla, parasını zor çıkartıyor. Bunun üstüne bir de SGK primleri eklendi, bunları ödeyemez hale geldik. Vergi borçları, ecrimisillerimiz, bunların üstesinden nasıl geleceğiz bilemiyoruz. Şu anda görünüş karanlık. Maliye'nin ve SGK'nın koyduğu e-hacizlerden dolayı pos makinemizi koyamıyoruz. Çünkü hemen paraya bloke koyuyorlar. Tamamen tıkanmış durumdayız. Çok az da olsa umudumuz var ama bu umut bayramdan sonra ne olur bilemiyoruz. Ya umut tamamen bitecek veya bu umutla devam edeceğiz sezon sonuna kadar" diye konuştu.
'TURİZM BAKANIMIZI KEMER'DE AĞIRLAMAK İSTİYORUZ'
İlçe merkezinde 2 butik otelin işletmeciliğini yapan Nejdet Şeker de şöyle dedi:
"1988'den bu tarafa turizm işletmeciliği yapıyorum. Körfez Savaşı da dahil birçok kriz gördük, fakat en ağır kriz bu sene. Bu seneki kriz bütün esnafımızı, halkımızı, çalışanlarımızı vurdu. Bu nedenle devletimizin desteğini bekliyoruz. En azından turizm bakanımızın ve yetkililerin Kemer'e gelip burayı birebir görmesini istiyoruz. Çünkü halkımız, esnafımız gerçekten zor durumda. Şu anda zaten beklentimiz bayram. Bayram da olmasa şu anda burada esnaf ve çalışanların hiç biri kalmayacak. Acil turizm bakanımızı Kemer'de misafir etmek istiyoruz. Birebir esnafımızla, çalışanlarla, otelcilerle görüşmesini istiyoruz. Tek isteğimiz bu. Çünkü en zor zamanımız ve en zor şartlarımız bu sene. İşlettiğimiz 2 otelimiz var ama krizden dolayı biri kapalı, diğerini ise açık tutuyoruz. O da zorunlu açık. Çünkü bir beklentimiz var, diğer otelimizi de bayramda açmayı ümit ediyoruz."

FOTOĞRAFLI