TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Başaran Ulusoy, turizm sektöründeki durgunluğun tüm ülkeyi etkileyeceğini söyledi. Uluslararası seyahat etme özgürlüğünü ortadan kaldıran terörün ise sadece Türkiye'nin değil, tüm ülkelerin belası olduğunu belirten Ulusoy, "Buna rağmen Türkiye güvenilir bir ülkedir. Türkiye bu güvenilirliğini yurtdışına anlatması gereken ortamları yaratmaya çalışıyor" dedi.
TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Toplantısı, Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası İçdaş Salonu'nda yapıldı. TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy'un da katıldığı toplantıda gerçekleştirilen seçime, tek aday ve listeyle giren Hayrullah Turgay Kılıç, tekrar Körfez BYK Başkanlığı'na seçildi.
Toplantıda konuşma yapan TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin orta bir dar boğazdan geçtiğini söyledi. Ulusoy, şöyle devam etti:
"Terör uluslararası seyahat özgürlüğünü ortadan kaldırdığı gibi, bizim kendi vatandaşlarımıza ülkemizin güzelliklerini tanıtma imkanından da mahrum bırakıyor. Bitmesi lazım. Bu ülkede analar öyle evlatlar doğurmuştur ki, adını Mehmet, soyadını şehit vermiştir. Evvela Avrupa'da satan, uçağı kullanan, kiralayan, hostesinden tutun, aşağıdaki elemanlarına kadar. Kara, minibüs, deniz, tekstil ve lokanta hepsini topladınız mı elit sektöre çeviriyorsunuz. Bizdeki durgunluk tüm ülkeyi etkiledi. Belli bir sektördeki durgunluk bazı sektörleri etkiledi. İşte bunu anlatmaya çalışıyoruz. Sayın Başbakanımıza bundan 4 gün önce yine anlattım. Yapmıyor, değiliz. Bu şekilde yol alabiliyoruz. Bugün bu bölgenin insanlarının neler çektiğini biliyorum. Sıkıntılarımız var. 2016 yılı pek parlak geçmeyecek. 2017 yılını da koparmaya, toparlamaya çalışıyoruz. Kongre turizminde kaybımız var. Kurvaziyer turizminde kaybımız var. Doğu turlarımızda kaybımız var. Ortadoğu'dan ne gelebilecekse bu bölgelere getirmeye çalışıyoruz. Karadeniz, Çanakkale, Yalova, Bursa'ya getirmeye çalışıyoruz. Maalesef bu sıkıntıları bir müddet daha yaşayacağız."
TÜRSAB Başkanı Ulusoy, önümüzdeki günlerde Katar, Dubai, Bahreyn ve Kuveyt seyahatlerine çıkacaklarını, bölgede arkadaşlarıyla birlikte konsey başkanlarıyla beraber Karadeniz, Çanakkale, Yalova, Bursa'nın pazarlanmasını yapacaklarını da söyledi. TÜRSAB Başkanı Ulusoy, "Alman Seyahat Acenteleri Birliği toplantısı bütün mücadelelere rağmen biz aldık. 1500'e yakın seyahat acentesi Kuşadası'na gelecek. Türkiye'nin pazarlaması konusunda Almanlar'la durgunluğa girdiğimiz bir dönemi inşallah beraberce atlatacağız. Çok rakiplerimiz oldu. İspanya, Portekiz rakibimiz oldu. Dünya Seyahat Acenteleri Birliği toplantısı ekim ayında Türkiye'de yapılacak. Bütün faaliyetlerimizle katkı sunacağız" diye konuştu.
'BU SENE BİR TÜRBÜLANSTAN GEÇİYORUZ'
Toplantının ardından basın mensuplarının turizme yönelik sorularını da yanıtlayan TÜRSAB Başkanı Ulusoy, 1980'li yıllarda Türkiye'ye 1 milyon ziyaretçi gelirken bugün rakamın 42 milyona çıktığını ve bunun turizm sektörünün başarısı olduğunu söyledi. Ancak bugün dünyada bir sıkıntı olduğunu ifade eden Ulusoy, "Uluslararası seyahat etme özgürlüğünü ortadan kaldıran terör Türkiye'nin belası değil, tüm ülkelerin belası. Buna rağmen Türkiye güvenilir bir ülkedir. Türkiye bu güvenilirliğini yurtdışına anlatması gereken ortamları yaratmaya çalışıyor. Bu sene bir türbülanstan geçiyoruz. Bu badireyi de atlatacağımıza inanıyorum. Erken rezervasyonla kendi vatandaşlarımızın tatil imkanlarını genişlettik. Ve güzellikler, ödemelerde kolaylıklar, fiyatlarda indirimler sağladık. İnanıyorum ki bunu da aşacağız" dedi.
EN BÜYÜK KAYIP RUSYA'DAN
Başaran Ulusoy, turizmde sadece Türkiye'nin değil, Rusya ve Almanya'nın da kaybettiğine dikkat çekerek, "Ukrayna bizim en iyi müşterilerimizden bir tanesi. Biz ne kadar kaybediyorsak, Rusya'da o kadar kaybediyor. Bugün Alman turist Türkiye'ye gelmediği zaman Almanya da Türkiye de zarar görüyor. Alman tur operatörlerinin en fazla kar ettiği ülke Türkiye, en fazla ticaret yaptığı ülkede. İki tarafta birbirini kaybetmek istemiyor. İnanıyorum ki Rusya'yla beraber ilişkilerimiz düzelecek. Düzelmesi içinde bazı koridorlar açılmakta, bunu da hissediyoruz. İnşallah bu seneyi ufak tefek eksikliklerle bitirip, 2017 yılını toparlamamız lazım. Bu sene yüzde 25 ile 30 arası pazarlarda kaybımız var. Rusya'dan kaybımız daha fazla" diye konuştu.
Turizmdeki darboğazdan çıkmak için bir paket sunduklarını söyleyen Ulusoy, "Bir paket sunduk. Charter uçaklardan 6 bin dolar para alınıyordu. Bunun 30 Kasım'a kadar uzatılmasını sağladık. Sabiha Gökçen Havalimanı ilavesini sağlamaya çalışıyoruz. Dövizimizin ihracat sayılmasını aruz ediyoruz. Bu kolaylıklardan faydalanmak istiyoruz. Sayın Başbakan sıcak baktı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek sıcak baktı. Bakanlarımıza anlattık. Anlatmaya da devam edeceğiz" dedi.

FOTOĞRAFLI