Yunanistan sınırda önlemleri artırıyor, göçmenlerin bekleyişi sürüyor
 
YUNANİSTAN, sınırda bekleyen göçmenlerin geçişlerini önlemek için güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı. Kamyonlarla sınıra jiletli ve dikenli teller taşıyan Yunanistan, Pazarkule Sınır Kapısı'nın çevresi ve Meriç Nehri kıyılarına tel örgüler örmeyi sürdürüyor.
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden Avrupa ülkelerine gitmek için Edirne'ye gelen göçmenler nedeniyle Yunanistan, Pazarkule Sınır Kapısı'nın karşısındaki Kastanies Sınır Kapısı'nı giriş çıkışlara kapatıp, geniş kapsamlı önlemler aldı. Yunanistan, sınırdaki güvenlik güçlerinin sayısını arttırdı. Yunanistan güvenlik güçleri, Pazarkule Sınır Kapısı'nın karşısında, sınırın sıfır noktasında siper dahi kazdı. Ancak önlemlere rağmen binlerce göçmen, özellikle Meriç Nehri'ni botlarla aşıp karşıya geçmeyi sürdürüyor.
TIR'LARLA TONLARCA TEL BARİYER TAŞIDILAR'
Yunanistan güvenlik güvenlik güçleri, şimdi de TIR'larla Pazarkule'nin hemen karşısında bulunan Kastanies bölgesine tonlarca jiletli, dikenli tel örgü taşıdı. Tel örgüler Meriç Nehri kıyısı ile Pazarkule Sınır Kapısı çevresinde örülmeye başlandı.
Yunanistan'ın güvenlik güçleri, Pazarkule çevresinde 13 gündür bekleyen göçmenlere zaman zaman sert müdahalelerde bulundu. Gerçek silah, plastik mermi, gaz bombası, biber gazı ile Yunanistan'ın yaptığı müdahalelerde bugüne kadar 3 göçmen öldü, binden fazla göçmen de yaralandı.
'TAŞKINLIK YAPANLARI YUNANİSTAN'A ALMAYACAĞIZ'
Yunan güvenlik güçleri yaptığı müdahalelerin ardından tampon bölgede bekleyen göçmenlere uyarı anonsları yaptı. Arapça ve İngilizce yapılan anonslarda, "Her yere yüz tanıma kamerası koyduk, kapılar açılırsa, Yunan polisine saldıranlara karşılık verenleri Yunanistan'a almayacağız. Bu kişileri Avrupa da, ülkelerine kabul etmeyecek. Tampon bölgeye gelmeyin, geri çekilin" denildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
---------------
-Yunan askerlerinin tel çekmesi
-Yunan askerlerinden detay
-Yunan tarafında kamyonlardan detay
-Polis araçları
-Yunan askeri TIR'ları tel bariyer taşıması
-Yunan halikopterinin devriyesi
-Yunan bayrağı
-Kalabalık göçmen görüntüsü
-Drone ile Yunanistan sınırı
-Farklı açılardan detaylar

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY-Mehmet YİRUN-Resul ORUÇOĞLU/EDİRNE,()

==============================

Sınırda doğan bebekler, misafir ediliyor

EDİRNE'nin Pazarkule Sınır Kapısı'nda Yunanistan'a geçmek için bekleyen göçmenlerden 3 anne adayının dünyaya getirdiği 3 bebek, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından misafir ediyor. Anne babalarıyla misafirhaneye yerleştiriken bebeklerin tüm ihtiyaçları kurum tarafından karşılanıyor.
Yunanistan'a geçiş yapmak Pazarkule Sınır Kapısı'nda bekleyen göçmenlere, dünyaya yeni gelen 3 bebek katıldı. Bebeklerden birini Suriye'nin İdlib kentinden gelerek, ailesiyle birlikte Yunanistan'a geçmek için bekleyen Zeynep Elhavva (21) dünyaya getirdi. Doğum sancısının tutması üzerine Edirne Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi'ne götürülen genç kadın, Hazze adını verdikleri erkek bebek dünyaya getirdi. Hazze bebeğe, Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Edirne İl Müdürlüğü sahip çıktı. Anne ile baba Necdel Elhavva de müdürlüğün misafirhanesine yerleştirildi. 4 gündür misafirhanede kalan anne-baba, bebekleriyle birlikte Hollanda'ya gitmek istediklerini söyledi. 
'HOLLANDA'YA GİTMEK İSTİYORUZ'
Baba Necdel ElHavva, "İdlib'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye geldik. Avrupa'ya gitmek için Pazarkule Sınır Kapısı'nda beklemeye başladık. Eşim Zeynep'in sancıları arttı ve sağlık ekipleri bizi hastaneye getirdi. Burada eşim doğum yaptı. Türkler  bize çok iyi davrandı, çok teşekkür ediyorum. Bizim hayalimiz Yunanistan'a geçip oradan Hollanda'ya gitmek. Edirne'de bize sahip çıktılar, çok teşekkür ederim"dedi. 
Anne Zeynep Elhavva da çok mutlu olduğunu belirterek, Türk yetkililere minnettar olduğunu dile getirdi.
AFGAN ANNE, BEBEĞİNE AYDINLIK ANLAMINA GELEN RAMİSA ADINI VERDİ
Pazarkule'de beklerken doğum sancıları tutan bir diğer kadın da Afganistanlı Rukhshaneh Noori oldu. Doğum sancıları tutunca Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Noori, aydınlık anlamına gelen 'Ramisa' adı verilen kız bebek dünyaya getirdi. Giresun'dan 38 haftalık hamileyken sınıra gelen Rukhshaneh Noori, "Afganistan'dan üç yıl önce geldik. Giresun'da oturuyorduk. Eşim parmaklarını kesti. İki defa ameliyat oldu ama eli düzelmedi. O yüzden çalışamadı. Evimiz kira. Elektrik, su hiç birini ödeyemez duruma geldik. Televizyonda Avrupa kapısının açıldığını duydum. Biz de mecbur kaldık buraya gelmeye. Buraya geldiğimde 38 haftalık hamileydim" dedi. Baba Bismillah Noori ise "Eşime hamile olduğu için gitmeyelim dedim ama o 'Kiramızı ödeyemiyoruz burada çalışamazsan ne yapacağız' dedi. Biz de sınıra geldik. Halimizi kimseye anlatamıyoruz" diye konuştu.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Edirne İl Müdürü Bilgin Özbaş, sınırda dünyaya gelen 3 bebeğe sahip çıktılarını anlattı.
Yeni doğan bebekler ile ailelerini misafirhaneye yerleştirdiklerini kaydeden Özbaş, "Tüm ihtiyaçlarını burada giderdik. Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk ve Edirne Valimiz Ekrem Canalp'ın talimatları doğrultusunda bebeklerin tüm ihtiyaçlarını giderdik. Bebeklerin sağlık durumlarını sürekli takip edeceğiz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
----------------
Hazze bebek ve ailesi
Aileden detay
Anne Zeynep
Baba Necdel'den detay
Bebeği kucağına alması
Bebekten detay
Hazze bebekten detay
Necdel Elhavva ile röp.
Detay görüntü
Bilgin Özbaş ile röp.
Afgan ailenin bebeği
Diğer çocukların bebeği sevmesi
Detay görüntü

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY-Olgay GÜLER/EDİRNE,()

=============================

1 kişinin öldüğü kaza anının güvenlik kamera kayıtları ortaya çıktı

AKSARAY’ın Ortaköy ilçesinde, 1 kişinin öldüğü, 1 kişininde yaralandı otomobil ile hafif ticari aracın çarpıştığı kaza anının güvenlik kamera kayıtları ortaya çıktı. 
Kaza, 07 Mart Cuma günü saat 23.00 sıralarında  Ortaköy ilçesi Kırşehir yolu sanayi kavşağında meydana geldi. Kaan Koça (21) yönetimdeki 40 AD 940 otomobil, sanayiden çıktığı sırada Tacettin Can Özkula (20) yönetimdeki 68 FS 813 plakalı hafif ticari araç ile çarpıştı. Kazada araçlar hurdaya dönerken sürücüler yaralandı. Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Otomobil sürücüsü Kaan Koça kaldırıldığı Ortaköy Devlet Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Tacettin Can Özkula ise ambulansla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı.
Kaza anının güvenlik kamera kayıtları ortaya çıktı. Kaza ile ilgili soruşturma sürüyor. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
----------------
-Kazaya karışan araçların güvenlik kamera görüntüsü

Haber- Kamera: Erkan ALTUNTAŞ AKSARAY ()

=============================

Erzurum'da koronavirüse karşı 'hijyen' seferberliği

ERZURUM Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım araçları ve duraklar başta olmak üzere, kamuya açık alanlarda ilaçlama seferberliği başlattı.
Vatandaşlara ulaşım hizmeti veren araçların baştan aşağı temizlendiği Erzurum'da, otobüslerle birlikte yolcuların bekleme yaptıkları tüm duraklar da ilaçlanarak dezenfekte ediliyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı ekiplerce yürütülen çalışmada, ilaçlama faaliyetlerinin periyodik aralıklarla sürdürüleceği kaydedildi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Belediye olarak virüsle mücadele adı altında ulaşım vasıtaların tümünü ilaçlayarak daha sağlıklı bir ortam oluşturmaya gayret ediyoruz. Bu ortamda bakteri ölçen aletlerle bakteri miktarını belirleyip, buraların ilaçlanıp ilaçlanmadığını tespit ediyoruz. Gerek belediye, gerekse halk otobüsleri, servisler elden geçiriliyor. Bunun yanı sıra otobüs duraklarını ilaçlıyoruz. Yılda 20 kez olmak üzere 20 günde bir ilaçlamayı hedefliyoruz. Arzumuz toplu bulunulan yerleri hijyenik olarak daha iyi bir konuma getirmeyi amaçlıyoruz. Erzurum'da hedefimiz sağlıklı bir ortam oluşturmak, vatandaşlarımızı daha hijyenik ortamda ulaşımlarını sağlamak" diye konuştu.
Virüsle ilgili gelişmeleri yazılı ve görsel medyadan takip ettiklerini belirten Hikmet Karaca adlı vatandaş, son olarak Türkiye'de bir kişinin hastalığa yakalandığını öğrendiklerini söyledi. Temizliğe çok dikkat ettiklerini belirten Karaca, "Dinimiz zaten temizliği emrediyor. Temizlik imandan gelir. Bu hastalığın da ön önemli tedbirlerinden biri temizlik. Temizliğe çok dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Aşkale ilçesinde öğretmenlik yaptığını belirten İlvenur Saygın ise, temizliğe önem verilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: 
"Temizlik olmazsa, virüs oluşur. Bütün virüslerin sebebi kirlilik. Temiz olursak bence korunabiliriz. Ben tedbir olarak bol bol ellerimi yıkıyorum. Uzmanların söylediği gibi temizliğime, insanlarla ilişkilerime dikkat ediyorum. Uzmanlar tokalaşmanın tehlikeli olduğunu söylüyorlar."
Virüsten korunmak için hijyenin önemine dikkat çeken Kadri Gülalmaz da, "El yüz ve bedeni temiz tutmak lazım. Çevremize de dikkat etmeliyiz. Sadece kendi temizliğimizi değil, çevremizi de temiz tutmamız gerekiyor. Öncelikle çocuklar ve yaşlılara özen göstermek gerekiyor. Ben sürekli ellerimi yıkıyorum, uzmanların dediği gibi 20 saniye sürüyor. Ayrıca alkol bazlı sıvılarla da ellerimizi temizliyoruz" diye konuştu.
Virüsten korktuğunu, ancak temizliğe iş yerinde ve evde önem gösterdiğini söyleyen Melisa Çolak ise, "İş yerinde ıslak mendil türü şeylerle ellerimizi temizlerken eve gittiğimizde ise bol sabunla yıkıyorum" dedi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
----------------
-Durakların dezenfekte edilmesinden detay 
-Otobüs duraklarının ilaçlanmasından detay 
-Halk otobüslerin yıkanmasından detay 
-Halk otobüslerinin ilaçlanmasından detay 
-Mehmet Sekmenin konuşması 
- İlvenur Saygın ile röp.
-Kadri Gülalmaz ile röp.
-Hikmet Karaca ile röp.
-Melisa Çolak ile röp.
-Orhan Kılıç ile röp.

Haber: Salih TEKİN - Kamera: Zafer KUMRU / ERZURUM,()

==============================

Hakkari'de keşfedilen bitki, Türkiye'yede bir ilki yaşattı

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat, Hakkari'nin Çukurca ve Şemdinli ilçelerinde yetişen, 'Scilla' cinsinden yeni bir endemik bitki türü keşfetti. Yeni keşfedilen bitkiye 'Scilla Hakkariensis' adını veren Fırat'ın bu keşfi, 218 yıllık dergi grubu Adansonia'da da yayımlandı. Böylelikle ilk defa Türkiye'den bir makale, Adansonia'da yayımlanmış oldu.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yıllardır arazi çalışmaları yapan YYÜ Eğitim Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat, 2012 yıllında, Hakkari'nin Çukurca ve Şemdinli ilçelerinde yaptığı çalışmalar sonunda yeni bir bitki türü keşfetti. Sümbülgillerden bir bitki olan yeni bitkiye 'Scilla Hakkariensis' adını veren Fırat, bu bitkinin Mart ve Nisan aylarında çiçeklendiğini bildirdi. Çiçeğin ilk karlar eridiğinde açtığını bildiren Fırat, yöre halkının bu bitkiye 'Berfine' veya 'Berfin' dediklerini söyledi. 
KÜLTÜRE ALINABİLECEK BİR SÜS BİTKİSİDİR
Nadir endemik bir tür olan bu bitkinin 700 ile bin metre yüksekliklerde çıktığını ve kayayı tercih eden beyaz çiçekli bir bitki olduğunu belirten Fırat, bu bitkinin herhangi bir tedavi amaçlı kullanılmadığını fakat ekolojik çeşitlilik açısından önemli olduğunu söyledi. Fırat, "Kültüre alınabilecek bir süs bitkisidir. Bu bitkinin yayını çıktıktan sonra yurt dışından onlarca meslektaşım ve doğa meraklısı beni arayarak bu bitkiyi nasıl görebileceklerini söylediler. Güvenlik nedenlerinden dolayı şuanda bizda o bölgeye gidemiyoruz. Bu bitkinin dünyada 93 tane yakın akrabası var. Türkiye'de de 16 tane türü vardı. Bunun 6 tanesi endemik. Bu bitkiyle birlikte 17 oldu" diye konuştu.
ÇOK ÖNEMLİ BİR DERGİDE TÜRKİYE 
Fırat, bitkiyi detaylı incelemeler sonucunda keşfettiğini, meslektaşı Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan Yıldırım ile birlikte yayına hazırlayıp bilim dünyasına tanıttıklarını anlattı. Makalenin Fransa'da yayın yapan dünyanın en eski dergi grubu olan 218 yıllık Adansonia'da yayımlandığını belirten Fırat, "Türkiye'de ilk defa bir makale Adansonia'da yayımlandı. Tarih boyunca herhangi bir bilim insanı bu dergi grubunda yayın yapamamış şimdiye kadar. Bu dergi 218 yıllık bir dergi. Bu dergi grubunun doğa bilimleri, doğa, zooloji, antropoloji ve botanik kısımları var. Botanik dergisi ara ara kesintiye uğramasına rağmen günümüzde halen devam ediyor. Çok prestijli bir dergide yayımlanması hem benim hem de ülkemiz için gurur vericidir. Ülkemize hayırlı olsun. Hakkari içinde önemli bir çalışmadır" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
----------------
-Fırat ile röportaj
-Keşfedilen çiçekten detaylar
-Fırat'tan detaylar

Behçet DALMAZ-Gülay KUYUCU / VAN ()

===============================

Ahır yangınında 5 koyun ve 1 köpek öldü

TOKAT’ın Erbaa ilçesinde bir ahırda çıkan yangında 5 koyun ile bir çoban köpeği telef oldu.
Erbaa ilçesine bağlı Akça köyünde dün Dursun Ünal’ın evinin yanındaki ahırında yangın çıktı. Alevler kısa sürede ahşap yapıyı sardı. İhbar üzerine köye Erbaa Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangın, itfaiye ekiplerinin 1 saatlik çalışmasıyla söndürüldü. Tamamen kullanılmaz hale gelen ahırdaki 5 koyun ile 1 çoban köpeği telef oldu. 
Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
----------------
-Yangından kısa görüntü

Haber:İbrahim UĞUR/ERBAA (Tokat), ()