Gaziosmanpaşa'nın tanınmış işadamlarından Güneysu Emlak İnşaat'ın sahibi Süleyman Kalın, Gazeteses'e emlak alımıyla ve kentsel dönüşümle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Halil Aydın'ın sorularını yanıtlayan Kalın, vatandaşların mağdur olmamak için neler yapmaları gerektiğini de ayrıntılarıyla anlattı.

Emlak alıp satarken vatandaşın nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Önce vatandaşın almış olduğu evin kimin tarafından yapıldığı, yapı denetiminin yapılıp yapılmadığını, belediyeden burada inşaat yapılabilir temel ruhsatı alınıp alınmadığına dikkat etmesi gerekiyor.  Projenin kontrol edildikten sonra ikili sözleşmenin noterden yapılması ( topraktan alımda) gerekiyor. İkinci sözleşme kat irtifakı alındıktan yapılmalı. İkinci sözleşmenin bitimi kat mülkiyeti alımı ve kat mülkiyeti alındıktan sonra dairelere taşınılmalı. Vatandaş bunun akisini yaptığı takdirde içindeki bazı eksikliklerin uzayacağını bilmeli. Alıcı ve satıcı arasında sorunlar çıkmaması için bunlara muhakkak dikkat edilmeli .

Vatandaşlar en çok işini aksatan, teslimi geciktiren müteahitlerden şikayetçi. Başarılı bir emlak şirketi sahibi olarak, bu konuda sizin düşünceleriniz nelerdir?

Bu gerçekten önemli bir sorun. Müteahitler vatandaşın işini zamanında bitiremediklerinde birde belediyeyi engel gösterip suçlamaktadır. Halbuki belediyenin bu konuda bir suçu yoktur. Müteahhitin paradan önce işini iyi takip edip vatandaşı mağdur etmemesi gerekmektedir. İşini takip etmeyen bir müteahitin, iskan konusunda devlet kurumlarını suçlamaması gerekir. Müteahitler yapı denetimlerini iyi takip edip, iş bitirmelerini almalı, projelerde iskan almadan değişiklik yapıp, vatandaşı sıkıntıya sokmamalıdır. İskanı uzatıp, topu belediyeye atıp vatandaşla devletin kurumlarını karşı karşıya getirmemelidir. Bu müteahidin tamamen kişisel takibi ile çözülebilecek bir sorundur. Bizler Güneysu Emlak İnşaat olarak babadan böyle gördük, böyle de devam edeceğiz. Biz önce disiplin, sorumluluk ve emniyet diyoruz.



Bazı yerlerde kaldırımların işgal edilerek bina yapıldığını görüyoruz. Müteahhite sorulduğunda ise imarı böyle cevabını alıyoruz. Vatandaşların tepkisi de doğal olarak Belediyeler imar yaparken, sokakları görmeden masa başında mı  plan ve proje hazırlıyorlar şeklinde oluyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Ben hiçbir belediyenin masa başında proje hazırladığı iddiasına katılmıyorum. Belediyelerimiz eskisi gibi değildir. Yerel yönetimlerde bu gibi yanlışları bilerek yapan varsa eğer cezasız kalmaz. Başbakanımızın verdiği sözün, disiplin altında yürüdüğüne inanıyorum. Bazı kişiler suistimal edebilir. Bunu yapanların ellerini vicdanına koymaları ve düşünmeleri gerekir. Bu vatan bizim bu sokaklar, kaldırımlar bizim. Kaldırımlar vatandaşın umumi kulanım alanıdır. Bu kaldırımlara tecavüz eden müteahit kardeşim, dünyanın fani olduğunu, eserlerin kalıcı olduğunu, ne ekerse onu biçeceğini, musalla taşına geldiği zaman imamın er kişi niyetine diyeceğini, müteahit niyetine demeyeceğini bilmesi gerekiyor.

Kentsel dönüşüm hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Şu anda hedefe ulaşmak için Gaziosmanpaşa'da ne gibi çalışmalar var?


Bu konuda belediyelerimize ve büyükşehir belediyesine büyük iş düşüyor. Hatta sivil toplum örgütlerindeki müteahit kardeşlerimizle ortak bir saha çalışması yapılması gerektiğine inanıyorum. Yerel seçimlere kadar vatandaşın beklentilerininin giderilmesi önemlidir. Hızlı üretime, hızlı fikirlere acil ihtiyaç var. Boş laflarla, oyalayıcı proje kelimeleriyle vatandaşı kaosa sürüklemek yanlıştır. Günlerce GOP’u gezip ihtiyaçları araştırıp sorduk . Biz, büyük ustamızın durmak yok yola devam sözünü özümsemiş, arı gibi çalışan bir teşkilatın mensuplarıyız. El attığımız her projeden alnımızın akıyla nasıl çıkmışsak, kentsel dönüşümü de en mükemmel şekilde gerçekleştireceğiz.



Kentsel dönüşüm olurken gecekondu ve daire sahipleri mağdur edilecek mi yoksa haklarını alabilecekler mi?

Kentsel dönüşüm olurken gecekondu ve daire sahipleri mağdur edilmeyecek. Gecekondu ve daireler eğer tapuluysa, müteahitle anlaşmaya bağlı olarak haklarını alacaklar.. Tapulu değilse yine belirli bir ücret ödemek kaydıyla haklarına kavuşacaklar, yani bu projede kimse mağdur olmayacak. Devletimiz bu konuda vatandaşın yanındadır. Vatandaşımız bazı dedikodulara inanıpta belediyeleri ve devletin organlarını eleştirmemelidir. Sözü yetkili kişinin ağzından duymadan dedikodularla mağdur duruma düşmemelidir. Her zaman hayata bakışımız, sağlıklı emin adımlarla olmalıdır.

Siz aynı zamanda Ak Parti Sarıgöl Mahallesi kurucularındansınız. Geçtiğimiz günlerde TT Arena'da Ak Parti İstanbul İl Kongresi  yapıldı. Gaziosmanpaşa'dan da kongreye çok yoğun bir katılım vardı. Kongre hakkındaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Öncelikle Ak Parti İl kongresini kutlamak istiyorum. Vatandaşımıza, Milletimize, büyük İstanbul’umuza hayırlı uğurlu olsun. Ecdadımızın bize bıraktığı emaneti daha ileriye götüreceğimize kalpten inanıyoruz. Biz, durmak yok yola devam diyoruz. Büyük ustanın bu sözü ebedidir; ebedi kalacaktır.