Io Chokona / Atina, 18 Ağustos () - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) Cenevre’de yaptığı açıklamaya göre 8-14 Ağustos dönemindeki bir haftalık sürede Yunanistan’ın deniz sınırını aşan kaçak göçmenlerin sayısı 21 bini aştı.

Bu rakam 2014’ün tamamında ülkeye giren kaçak göçmen sayısının nerdeyse yüzde 50’sine karşılık geliyor. Yalnız Temmuz ayındaki 50 bin 242 giriş ise 2014 yılının girişlerini aşıyor. Durumun günden güne daha da yoğunlaştığı görülüyor. Son hafta Yunanistan’ın deniz sınırını aşanların yüzde 83’ü Suriye’den, yüzde 14’ü Afganistan’dan, yüzde 3’ü de Irak’tan geldi.

UNHCR’a göre çoğunluğu mülteci konumuna girmeli. “Aylar önce Yunanistan adalarına girenlerle ilgili kriz konusunda uyarılarda bulunmuştuk. Yalnız adalarda değil, bütün ülkede acilen karşılama ekipleri ve yapıları oluşturulmalı, krizi karşılayacak olağanüstü hal mekanizması kurulmalıdır” diyen UNHCR, bu çabalarda Avrupa devletlerinin Yunanistan’a yardım etmeleri gerektiğini ekledi.

Geçen hafta Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras  “Ülkeye gelen göçmen sayısı Yunanistan'ın imkânlarını aşıyor. Yunanistan Avrupa'nın sınırıdır. Avrupa'nın yardımı olmadan bu konuyla başa çıkması çok zor. Onları insanca koşullar altında ağırlamak istiyoruz ve kendi imkânlarımızla elimizden geleni yapıyoruz, ancak acilen Avrupa’nın bize yardım etmesi gerekecek" sözleriyle Avrupa devletlerine seslenmişti.

Adalardan Atina’ya geçebilenlerin çoğu "Pedion tou Areos" olarak bilinen başkentin merkezindeki büyük parkta çadırlarda, çok zor şartlar altında kalmaya başladı. Yakınlarda oturanların tepkisi üzerine ve göçmenlerin daha insanca bir ortamda barınabilmeleri için Atina’nın içerilerinde bulunan Eleona’da konteynerlerden oluşan bir kamp hazırlandı.

40 dönüm civarındaki bölgede kurulacak olan 720’ye yakın konteynerin her birinde 6 ile 8 kişi yaşayabilecek. Mutfak, tuvalet, klima ve internete sahip konteynerlerde şimdiye kadar 300 dolayında göçmenin yerleştirildiği açıklandı. Günde üç kez yemek dağıtılıyor, asayişi sağlamak için ise 8 polis, ayrıca doktor ve eğitim mensupları da görevlendirildi.

Pazar günü Kos Adası’nda bulunan göçmenlerin büyük bir bölümü bu iş için hazırlanan “Eleutherios Venizelos” gemisine yerleştirilmeye başladı. Geminin kapasitesi 2,500 kişi civarında; ancak, değişik ülkelerden gelen göçmenlerin aralarındaki kavgalar yüzünden yoğun kontrolden geçiriliyor ve yerleşme işlemleri gecikiyor. Gemiye polis kuvvetleri de yerleştirildi.