Aynur Tattersall / Londra, 19 Ağustos () - İngiltere'de yayınlanan Independent gazetesi, İran'ın Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı Suriye'de operasyonlar düzenlemek istediğini yazdı.

Independent gazetesi İran'ın IŞİD karşıtı koalisyona katılmayı düşündüğünü ifade ederek, İranlı diplomatların Sünni ülkelerde lobi faaliyetleri yürüterek, Irak'ta IŞİD'e karşı verdikleri mücadeleyi Suriye'ye taşıyabilmek için çalıştıklarını belirtti.

“İran İŞİD’İ yenilgiye uğratabilir”

Haberde İranlı bir diplomatın, İran’ın IŞİD'i yenilgiye uğratabileceği görüşlerine yer verdi. Gazete, diplomatın, Irak ve Suriye arasında bir sınır kalmadığı, IŞİD'in merkezinin de Suriye'de olduğu için operasyonların Irak'la sınırlı tutulmasının yapay olduğunu şeklindeki düşüncelerini aktardı.

İran destekli Şii milislerin hali hazırda Irak'ta IŞİD'e karşı savaştığı ve ABD'nin hava operasyonlarının da dolaylı olarak Şii milisleri desteklediği belirtilen haberde, İran’ın bu ilişkiyi artık daha resmi bir platforma oturtmak istediği ifade edildi.

Gazete ayrıca, Batılı ülkelerle sağladığı nükleer güç anlaşmasıyla birlikte İran'ın diplomasi atağına kalktığını, İran’ın dış politikasında ciddi bir dönüşüm gerçekleştirerek, bölgedeki Sünni ülkelerle yeniden bağlar kurmaya çalıştığı belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif'in Moskova ziyareti sırasında İran'ın IŞİD karşıtı koalisyona katılmasının da gündeme geldiği ifade edilen haberde, Zarif'in daha sonra Lübnan, Kuveyt ve Katar'ı da ziyaret ettiği ve bu ziyaretin ardından Katar Dışişleri Bakanı Halit Atiye’nin İran'la ciddi bir diyaloğun başlaması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.