HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Gaziantep'te yüzlerce uyuyan IŞİD hücresi bulunduğunu öne sürdü. Türkiye'nin IŞİD'e karşı operasyonlar yapması ve sınır güvenliğini sağlaması gerektiğini ifade eden Toğrul, uyuyan hücrelerin uyandırılması durumunda canlı bomba eylemleri ile kaotik bir durum yaşanabileceğini ileri sürdü.
HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Türkiye-Suriye sınırındaki Kilis-Karkamış hattında incelemeler yaptığını ve sınırın insan ve malzeme trafiği noktasında çok esnek olduğunu söyledi. Sınır hattında yaptığı incelemelerde askeri hareketlilik gözlemlediğini ancak, bunun bir savaş hazırlığına işaret etmediğini vurgulayan Toğrul, şöyle konuştu:
"Sınırdaki incelemede savaş hazırlığı emaresi çok fazla yoktu ama özellikle insan ve malzeme trafiği anlamında ciddi esneklik olduğunu gördüm. Öncüpınar Sınır Kapısı'nda, Kilis Vali Yardımcısı ile görüşmeyi planlarken, orada askeri kıyafetli, sakallı insanlar gördüm. Yanlarındaki 3-5 cep telefonuyla görüşmeler yaptığına ve bir anlamda simsarlık yapan insan varlığına şahit oldum. Bu durumu Vali Yardımcısına sorduğumda bunların yerel kıyafetleri olduğu cevabını aldım. Ancak, Öncüpınar-Karkamış sınır hattının ciddi olarak geçişgenlik olarak kullanıldığını gördüm."
Türkiye sınırında YPG'nin kontrolünü sağladığı bölgelerde ciddi sınır güvenliğinin sağlandığını, IŞİD'in elindeki bölgelerde ise güvenliğin son derece esnek olduğunu belirten Toğrul, şöyle konuştu:
"IŞİD'in kontrolündeki bölgelerde sınır güvenliğinin esnek olduğunu ifade ediyoruz. Bunun emarelerini ortaya çıkanlar veriyor. Mesela IŞİD militanı oradan giriyor Gaziantep üzerinden Diyarbakır'a gidiyor ve bomba patlatıyor. Yine son olarak Telabyad özgürleştirildiğinde YPG tarafında ele geçirilen malzemelerin Gaziantep menşeili olduğunu biliyoruz. Sudan'dan birileri kalkıyor sınıra geliyor, askerin yanına gidiyor IŞİD'e katılmak istiyor. Bu da dünya algısının ne olduğunu gösteriyor. Birileri Türkiye'yi IŞİD'e eleman gönderebilir simsar olarak görüyor. Türkiye'nin IŞİD terörüne destek verdiği algısı sadece bizde değil dünya kamuoyunda var. Dolayısıyla Türkiye'ye düşen ve bizim beklentimiz sınırın sadece insani yardım gerekçeleriyle geçişe açık tutulması, onun dışında hiçbir gerekçeyle sınırlarımızı bu tür terörist faaliyetlere uygun hale getirmemeliyiz, bunun önlemini almalıyız."
UYUYAN IŞİD HÜCRELERİNE OPERASYON YAPILMALI
Gaziantep'te çok sayıda uyuyan IŞİD hücreleri bulunduğunu ve zaman zaman bu hücrelerin faaliyete geçtiğini ileri süren HDP'li Toğrul, buna karşı önlem alınması gerektiğini dile getirdi. Gaziantep'te son zamanlarda meydana gelen 2 ayrı cinayetin uyuyan IŞİD hücreleri tarafından işlendiğini iddia eden Mahmut Toğrul şöyle konuştu:
"Gaziantep ve Kilis bölgesinde çok sayıda uyuyan IŞİD hücreleri olduğu bilgisi bize geliyor. Bu uyuyan hücrelerin zaman zaman faaliyete geçtiğini biliyoruz. IŞİD'e gidip geldiği söylenen 2 kişi ölümü nedeniyle bizim de bunun içine çekilerek Gaziantep üzerinden kargaşa, kaos yaratılmak isteniyor. Burada çok sayıda uyuyan hücrenin faaliyet girme ihtimali var. Şu anda sınırdaki geçişgenlik dolayısıyla buradaki ve oradakiler temas halinde olabilir. Yarın sınır kontrol altına alındığında oradakiler iletişim koptuğunda, buradakilerin kendini patlatma ve Gaziantep'te ciddi kaotik durumlara sebep olma ihtimali var. Dünyada görülmüş örnekleri var, mesela Afganistan-Pakistan sınırındaki Peşaver'de yaşananların Gaziantep'te de yaşanma tehlikesi var. Buradan biz kendi tabanımız da dahil tüm kesimleri provokasyonlara meydan vermemeleri noktasında uyarıyoruz. Devlete düşen ise IŞİD hücrelerine karşı önlem almaktır ama bu konuda eksiklikler var. Gaziantep'te biz yüzlerce uyuyan IŞİD hücresi olduğunu tahmin ediyoruz. Bu konuda bir araştırma elimizde yok. Ancak sınırın destek hattına dönüştüğünü söylüyoruz. Dışarıdan gelip sınırdan geçmek istiyorsa birileri onları buraya getirebilen bir bağ, bağlantının olması gerekir. Bu bağ ve bağlantının var olduğundan hareketle çok sayıda IŞİD hücresinden bahsediyoruz. Bu noktada sayı vermek çor zor ama ciddi tehlike olduğunu yürürken hissediyoruz, görüyoruz, sınırda hissettik ve bu konuda devlete duyarlılık çağrısı yapıyoruz. Biran önce IŞİD'e ait hücreler tespit edilmeli ve operasyon yapılmalı. Geçişler noktası, IŞİD militanlarının Gaziantep'te tedavi edildiği, Suriye'de ele geçirilen malzemelerin Gaziantep'ten gönderildiğinin ortaya çıkması bize bu kaygılarımızda haklı olduğumuzun ipuçlarını veriyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti Suriye'nin Rojava bölgesindeki bu çeteyle temasını kesmeli, IŞİD bertaraf olmadan Suriye ve Ortadoğu'nun güvenliğinden bahsedilmez."

FOTOĞRAFLI