Tolunay DUMAN / TARSUS(Mersin), () - MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde reztore edilen tarihi evler, turistler kadar film ve dizi yapımcılarının da ilgisini çekiyor. Film platosuna dönen tarihi evlerde bugüne kadar birçok dizi ve film çekildi.
Hz. İsa'nın 12 havarisinden St. Paul'un, Tarsus'ta yaşamış olması nedeniyle Hıristiyanlarca kutsal hac yeri kabul edilen ilçede inanç turizmi her geçen yıl biraz daha gelişiyor. İlçede, 100 yıllık geçmişiyle dikkati çeken eski evlere turistler de ilgi gösteriyor. Özellikle St. Paul kuyusuna gelen turistler, tarihi Tarsus evlerini gezmeden kentten ayrılmıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1998 yılında bir kısmı kamulaştırılan, bir kısmı ise şahıslara ait olmasına rağmen 'Sokak Sağlıklaştırılması' kapsamına alınan 17 ev restore edildi. Gerek iklim ve coğrafyanın, gerekse sosyo- ekonomik yapının sağladığı zenginlik sayesinde sürekli yerleşim gören Tarsus'ta, son yüzyılın çok kültürlülüğü ile şekillenmiş özgün bir sivil mimarinin varlığı kendini hissettiriyor. Sayıları her geçen yıl azalsa da, geleneksel konut çeşitliliğinin Çukurova'da önemli ölçüde korunabildiği ender bölgelerden biri olan Tarsus'ta, söz konusu evlerin hemen hepsi eski şehir surlarının içinde kalan ve bugün isimlerini büyük ölçüde koruyan Cami-i Nur, Tekke, Sofular, Kızılmurat, Tabakhane, Şehit Kerim ve Eski Ömerli mahallelerinde yoğunlaşıyor.
Dış görünümleri, taş olduğu için büyük ölçüde korunan eski Tarsus evlerinin iç bölümleri ise zamanla bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu evleri kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Dar sokakların her iki kenarına sıralanmış evlerin mimarisinde taş, kerpiç ve ahşabın büyük bir uyum içerisinde kullanıldığı görülüyor.
DOĞAL FİLM PLATOSU
Eski Tarsus evleri, tarihi dokusuyla turistlerden olduğu kadar film ve dizi yapımcılarından da ilgi görüyor. Tarsus evleri Necati Şaşmaz, Gürkan Uygun ve Kenan Çoban'ın başrollerini paylaştığı Kurtlar Vadisi Filistin, Sırrı Süreyya Önder'in yazıp-yönettiği Beynelmilel filmlerinin yanı sıra, Mehmet Aslantuğ ve Özgü Namal'ın başrollerini paylaştığı Hanımın Çiftliği ve Yeşim Salkım'ın rol aldığı Seher Vakti dizileri için de doğal film platosu görevi gördü. Çağan Irmak'ın yönetmenliğini yaptığı Issız Adam filminin de bir sahnesi burada çekildi.
Yeni evlenen çiftlerin albüm fotoğrafları ve bölgesel sanatçıların klip çekimlerine de ev sahipliği yapan eski Tarsus evleri, bölgedeki esnafın da geçim kaynağı haline geliyor. Tarihi dokusuna uygun olarak restorasyonları yapılan evlerin bir bölümünde kafe ve çay bahçesi olarak hizmet verilirken, bazı vatandaşlar da ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlere Tarsus temalı hediyelik eşya ve kartpostallar satarak geçimini sağlıyor.
FOTOĞRAFLI