ADANA ile birlikte Mersin, Antakya ve Gaziantep'te eşzamanlı gerçekleştirilen 9'uncu Uluslararası Çukurova Sanat Günleri (UÇSG) kapsamında geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren usta yazar Yaşar Kemal'e Çukurova Ödülü verildi.

Uluslararası Çukurova Sanat Günleri, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen törenle başladı. Seyhan Belediye Başkanı CHP'li Zeydan Karalar ile çok sayıda sanatçı ve konuğun katıldığı açılış törenine gelenler, Yaşar Kemal anısına hazırlanan deftere duygu ve düşüncelerini yazdı. Ferhat İşlek'in hazırladığı Yaşar Kemal'e ilişkin görsel sunumunun ardından, yurtdışında yaşayan ünlü şair Nihat Ziyalan'ın Yaşar Kemal anısına yazdığı, 'Efsane' adlı şiir okundu.

ENGELLEME GİRİŞİMİNE TEPKİ
Katılımcılara seslenen UÇSG Genel Koordinatörü Çetin Yiğenoğlu, herhangi bir kurum ve siyasi görüşe yaslanmadan halk için etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Törene davet etmelerine karşın katılmayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü'ye sitem eden Yiğenoğlu, "Sayın başkanın çok haklı bir gerekçesi vardır ama bugün UÇSG kapsamında Abidin Dino Parkı'nda düzenlediğimiz etkinliklere, Hüseyin Sözlü'nün adını veren belediye güvenlik amirince, 'Gençlerin okuduğu şiirler çok siyasi' diyerek uyarıldık. Herhalde Sayın Sözlü'nün haberi yoktur. Olsaydı herhalde izin vermezdi. Ama unutulmasın yarınlar sanat üzerine kurulur" dedi.

'BAŞKA YERDE YOK'
Törende konuşan Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz de, "Naziler Polonya'yı işgal ettiğinde Varşova'da sahneler açıktı" diye konuştu. Dünyanın başka yerinde aynı anda 4 kentte düzenlenen sanat etkinliği olmadığını vurgulayan Köz, bereketli topraklarda düzenlenen UÇSG'nin daha nice yıllara yayılacağını anlatıp emek verenlere teşekkür etti. Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, sanata sürekli desteklediklerini ve kentteki tarihi bir binanın 'Yazarlar Evi' olarak restore edileceğini açıkladı.

EŞİNE VERİLECEK
Yaşar Kemal'in anıldığı törende, usta yazara Çukurova Ödülü de verildi. Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'a iletilmek üzere ödül, Zeydan Karalar'a sunuldu. Ödülü en kısa sürede İstanbul'a götüreceğini anlatan Karalar, Yaşar Kemal'in asla unutulmayacağını söyledi. UÇSG'ye destek verenlere teşekkür plaketinin verildiği törende, Antakya Defne Barış Korosu da 'Anadolu'dan Ezgiler' adlı konser verdi.

4 İLDE 81 ETKİNLİK
Sanat günlerinde, çok sayıda yazar ve sanatçının katılımıyla konser, söyleşi, konferans, panel, resim ve fotoğraf sergilerinden oluşan 81 etkinlik düzenlenecek. Adana, Mersin, Antakya ve Gaziantep'te eş zamanlı gerçekleştirilecek sanat günlerinin kapanış töreni ise 22 Mart'ta Adana'da yapılacak. Bu yıl 'sanat ve toplumsallığa' adanan 9. UÇSG kapsamında 'Yaşar Kemal /Çukurova Ödülü' kitabı ve etkinlik gazetesi olarak iki yayın sanat dünyasına sunuldu.

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA