Hasan KIRMIZITAŞ- Metin Faruk TAMER/GAZİANTEP, () - GAZİANTEPLİ ünlü yazar Ahmet Ümit, Türkiye'de son 5 yıldır nefret dilinin hakim olduğunu ve insanların zihinlerinden bölündüğünü söyledi. Ahmet Ümit, ülkenin rahatlaması için siyasilerin görüşlerini yumuşatmasını isteyip, demokrasinin kurulmasını isteyerek, "İnşallah bu seçimlerden koalisyon hükümeti çıkar ve yeni bir süreç başlar" dedi.
Memleketi Gaziantep'e gelen yazar Ahmet Ümit, yeni yazdığı ve İttihat Terakki dönemini anlattığı 'Elveda Güzel Vatanım' isimli kitabının 1 Aralık'ta piyasaya çıkacağını söyledi. İlerleyen günlerde Amerika'ya giderek birkaç ay kalacağını anlatan Ümit, buradaki izlenimlerinin ardından Gaziantep ile New York hattında geçecek bir kitap hazırlığına gireceğini ve Gaziantep'i anlatacağı eseriyle memleketine vefa borcunu ödeyeceğini ifade etti.
Gezi olaylarının ardından Türkiye'de nefret dilinin kullanıldığını ve bunun siyasilerden kaynaklandığını ileri süren Ahmet Ümit, bir an önce bu dile son verilmesini isteyerek şöyle dedi:
"Gezi olaylarından bu yana yukarıdan aşağı doğru bir öfke ve nefret dilini yaşıyoruz. Bu nefret dili de siyasilerden kaynaklanıyor. Daha önce Başbakan şimdi Cumhurbaşkanı olan sayın Recep Tayyip Erdoğan ne yazık ki uzlaşıcı, bütün herkesi kucaklayıcı, vatandaşları kapsayıcı bir dil kullanmıyor. Ayrıştırıcı bir dil kullanıyor. Bu Gezi olaylarında 'yüzde 50'yi evde zor tutuyorum' sözleriyle başlayan bir süreçtir. Bu dilden vazgeçilmesi lazım, çünkü o herkesin cumhurbaşkanıdır. Sadece bir partinin Cumhurbaşkanı değil. Böyle devam edildiği zaman maalesef ülkede nefret dili bölünmeye yol açıyor. Son olarak Konya'daki milli maçta ölen insanlar anısına yapılan saygı duruşu bozuldu. Bu akıl alacak bir şey değil. Ölenlerin araksından böyle yapılmaz ama maalesef Türkiye'nin geldiği yer burası ve çok korkunç, tehlikeli bir yer."
Türkiye'de bölünmenin belli toprakların gitmesi olarak algılandığını ancak insanların birbirinden nefret etmesinin zihinlerde bölünmeye yol açtığını dile getiren Ahmet Ümit, "Bu durumu düzeltmek için kimseyi dışlamamak, insanları siyasi görüşü veya etnik kökeninden dolayı ayrıştırmamak lazım. Çünkü bunlar Türkiye hakikatleri ve bu hakikatle yüzleşip sorunları konuşarak çözmeliyiz. Çünkü birbirimizi dışladığımız anda terör patlıyor. Öfke nefret iklimi yaratır, bir takım kişileri dışlarsanız bu olmaz. O zaman yüzde 41-42 oy alıyorsun yüzde 58 düşman mı olur? Böyle demokrasi ve rejim yok. Bu durumun düzeltilmesi için siyasilerin görüşlerini yumuşatması lazım. Bunun ötesinde demokrasi kurmamız lazım. Yasama, yürütme, yargının bağımsızlığı, basın üzerindeki baskıların kalkması, Kürt sorunun çözülmesi lazım, bunlar ülkeyi rahatlatır" diye konuştu.
Ülkede barış ikliminin hakim olması için seçimlerde koalisyonun çıkmasını isteyen Ümit, "İnşallah seçimlerden koalisyon hükümeti çıkar. Bu koalisyon hükümeti yeni süreç başlatır isteğim bu. Koalisyon hükümetinin yapacağı barış iklimi, barış ortamı yaratmak. Farklı olanların bir araya gelmesi gerekiyor. Güçlü hükümetin bizi getirdiği yer ekonominin battığı, iç barışın ortadan kalktığı yer, düşmanlığın ortaya çıktığı yer ve Türkiye'nin yaşanamaz hale gelmesidir. O zaman bize gereken farklı görüşlerin bir araya gelmesi. Birlik, bütünlük ve hoşgörüye ihtiyacımız var ve bunun sağlanması lazım. Şimdi aşağı yukarı sonuç çıkacak, öyleyse biz niye seçim yaptık? Niye bu kadar zaman kaybettik? Koalisyon ile ülkenin şahane olacağı inanıyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI