Hani geçmiş dönemde söylenen; ancak günümüzde bizlere gülünç ve saçma gelen bazı beylik sözler vardır; bilgisayar tutmayacak, insanlar neden bilgisayar kullansın, at arabası varken insanlar motorlu taşıta neden binsin gibi. İşte internet haberciliğini serüveni de biraz bu şekilde gelişti. İnternet üzerinden okuyucularına haberler veren siteler ilk ortaya çıktıkları zamanlarda -90’lı yıllara denk gelir bu süreç- konunun “uzmanları” internet haberciliğinin asla yazılı ve görsel medyayı geçemeyeceği konusunda hemfikirdi.

Günümüze gelindiğinde bu düşüncenin de ne kadar anlamsız olduğunu, insanların güncel gelişmeler, politika, ekonomi, sanat, teknoloji, medya ve spor haberleri konusunda yoğun olarak interneti kullanmalarıyla birlikte net bir şekilde görebiliyoruz.

İnternet haberciliği, özellikle habere hızlı ulaşma noktasında bizler için bulunmaz bir nimettir; ancak hız bazen “kazalara” neden olabilmektedir; yani internet haberciliğinin sıkıntılı olduğu bazı noktalar vardır ve okuyucuların doğru habere, hızlı bir şekilde ulaşma konusunda adımlarını dikkatli atmaları gerekir.


Bu noktada tartışılması gereken konulardan birisi, belki de en önemlisi; internet haberciliğinin, habercilik etiği karşısındaki durumudur; zira internet, basılı ve görsel medyaya nazaran kontrol edilmesi ve denetimden geçirilmesi çok daha zor bir mecradır. Habercilikte temel parametrelerden birisi gelen haberlerin teyit edilmesi daha sonra okuyuculara ulaştırılmasıdır. Geçmiş dönemlerde bu konuda olumsuz örneklere fazlaca rastladık. İnternet üzerinden okuyucularına son dakika haber uygulaması sağlayan haber siteleri, teyit edilmeyen haberler dolayısıyla toplumda infial yarattılar.

Peki, bu konuda okuyucu olarak bizler ne yapmalıyız? Bu konuda bizim yapmamız gereken şey; etik ve güvenilirlik problemi olmayan, okuyucularına karşı kendisini sorumlu hisseden ve objektif yayıncılık anlayışını benimseyen siteleri tercih etmektir. Böyle bir internet sitesini nasıl bulacağız dediğinizi duyar gibi oluyoruz. Bu açıdan enseyi karartmanıza gerek olmadığını, internette habercilik ilkelerine bağlı kalarak geleneksel medya anlayışının çok ötesinde yayın yapan çok sayıda haber sitesi var.

Bu konuda sizlere tavsiye edebileceğimiz haber sitelerinden birisi; -bu siteyi uzunca bir süredir mercek altında tutuyoruz ve yayıncılık anlayışlarını analiz ediyoruz- okuyucularına tarafsız ve objektif bir şekilde son dakika haberler, güncel haberler, politika, ekonomi, spor, kültür, sanat, medya ve teknoloji haberleri hizmeti sunan Ajans Haber sitesi.

Ajans Haber sitesini bizim nazarımızda değerli kılan noktalardan en önemlisi yukarıda belirtmiş olduğumuz habercilik etiği ilkesinde kesinlikle taviz vermemeleri. Habercilik etiğinden ödün vermeyerek yaptıkları son dakika haberleri ki, bu konuda internet dünyasının en hızlılarından birisi, okuyucularına gündeme dair anlık bilgi sahibi olma imkânı veriyorlar. Son dakika haberleri konusunda göstermiş oldukları başarıyı; spor haberleri, kültür-sanat haberleri, medya ve teknoloji haberleri gibi alanlarda da ortaya koyarak çeşitlilik sağlama noktasında başarılı adımlar atıyorlar. Hal böyle olunca Ajans Haber sitesi, her kesimden insana hitap edebilme bağlamında sergilediği başarılı tutum dolayısıyla bizim radarımıza yakalanıyor.