Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, () - KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, daha önce sadece Rusya ve bağımsız devletlerden gelen tarifesiz uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği verildiğini hatırlatarak, "Şimdi bunu tüm dünyadan gelen tarifeli tarifesiz bütün uçaklara vermeye başlıyoruz. Çünkü biz Türkiye'nin turizmini belli pazarlara bağımlı kalacak hale getirmek istemiyoruz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Avrupa Birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu  (TKDK) tarafından Kahramanmaraş'ta gerçekleştirilen toplu açılış törenine katıldı. Törene Bakan Ünal'ın yanı sıra; Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Veysi Kaynak, Celalettin Güvenç, Nursel Reyhanlıoğlu, Uğur Dilipak ve İmran Kılıç, TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, protokol üyeleri ve yatırımcılar katıldı.
Açılın öncesi konuşan Bakan Mahir Ünal, düşürülen uçak sonrası Rusya ile yaşanan krize değinerek, Türkiye'ye gelen uçaklara verilen yakıt desteğiyle ilgili açıklama yaptı. Bakan Ünal, Türkiye'ye gelecek tüm uçaklara 6 bin dolarlık yakıt desteği verileceğini açıklayarak, şunları söyledi:
"Biliyorsunuz; Turizm Bakanı olduğumuz gün ve kabinenin açıklandığı gün bir uçak krizi yaşandı. Angajman kuralları gereği hava sahamızı ihlal eden milliyeti belli olmayan bir uçağı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti düşürdü. Daha sonra bunun Rus uçağı olduğu anlaşıldı ve Rusya ile turizm krizi süreci yaşadık. Hamdolsun bu şu anda özellikle sayın Başbakanımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin lansmanında açıkladığı 2 tane müjde vardı. Onu da buradan tekrar etmek istiyorum, bu müjdeleri. Çünkü yaşadığımız bu turizm kriziyle ilgili önemli bir kolaylaştırıcı ve telefi edici tedbir olarak açıklandı. Daha önce biz sadece Rusya ve bağımsız devletler topluluğundan gelen tarifesiz uçak seferlerine 6 bin dolar yakıt desteği veriyorduk. Şimdi bunu tüm dünyadan gelen tarifeli tarifesiz bütün uçaklara vermeye başlıyoruz. Çünkü biz Türkiye'nin turizmini belli pazarlara bağımlı kalacak hale getirmek istemiyoruz. Pazarların eşitlenmesi, iyi bir destinasyon yönetimi ve hükümetin desteği ile turizmin herhangi bir kriz yaşanmasına mahal vermeden inşallah bu süreci atlatacağız. Bizim için bu süreçte öncelikli ve önemli olan yapacağımız en temel şey, Türkiye'nin kültür politikalarını 2023 vizyonuna uygun bir şekilde bir hafıza ve kimlik inşası haline getirmek olacaktır."
Bakan Ünal, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Gaziantep'in kültür ve turizm yolunda bir mozaik yolu olacağını anlatarak, "Germenica Antik Kenti ile ilgili hayalimiz gerçekleşiyor. İlk iş olarak Germenica Antik kentimizde yapılacak olan kamulaştırmayla ilgili 7 buçuk milyon hesaba geçti ve önümüzdeki süreçte inşallah Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş, kültür ve turizm yolunda bir mozaik yolu olacak. Sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da bir çok sanat severin ilgi alanına girecek ve inşallah daha büyük salonlara ihtiyacımız olacak. Kahramanmaraş büyükşehir Belediyesi ile kentimize büyük bir kültür ve kongre merkezi oluşturacağız" diye konuştu.
Bakan Ünal, yapılacak sağlık ve ulaştırma çalıştayları ile Kahramanmaraş için 2'nci yatırım planını adım adım uygulayacaklarını sözlerine ekledi. Bakan Ünal konuşmasının ardından TKDK tarafından hibe yoluyla desteklenen 158 tesisin toplu açılışını yaptı.

FOTOĞRAFLI