Hasan KIRMIZITAŞ/GAZİANTEP, () - HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Türkiye'deki kaos ortamının son bulması için geniş katılımlı barış bloku oluşturulması gerektiğini söyledi. Gidişata engel olunamaması halinde ülkenin iç savaşa sürüklenebileceğini söyleyen Toğrul, "Dolmabahçe mutabakatı esasında yeniden bir araya gelinmeli ve şu an yaşanan kaosa müdahale için Sayın Öcalan kartının oynanması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, ülkede savaş isteyen bir cephe oluştuğunu, buna karşı demokrasi, insan hakları ve birlikte yaşama arzusunu taşıyan tarafların bir araya gelerek barış odaklı konsept oluşturması gerektiğini söyledi. Birbirlerinin nerede konumlandığını bildiğini iddia ettiği PKK ve devletin eş zamanlı olarak elini tetikten çekmesinin şart olduğunu aksi durumun ülkeyi iç savaşa sürükleyeceğini ifade eden Toğrul şöyle konuştu:
"Eğer bu mevcut gidişata engel olamazsak yaşanacak savaşın 90'lı yıllardan daha kötü ve kanlı olacağını gösteriyor. Ülke iç savaşa doğru sürüklenir ve bir arada yaşama koşullarımızı yok ederiz. Onun için acilen tarafların tetikten elini çekmesi ve herkesin müzakere yoluyla Türkiye'nin çözemeyeceği sorunun olmadığını kabul etmesi gerekiyor. Türkiye'nin müzakereyle sorunlarını çözülebileceğini düşünüyoruz. Dolmabahçe mutabakatı esasında yeniden bir araya gelinmeli ve şu an yaşanan kaosa müdahale için Sayın Öcalan kartının oynanması gerektiğini düşünüyoruz. Öcalan'a 5 Nisan'dan bu yana uygulanan tecrit politikası bu çatışmayı olacak olumlu etkisini engelleyen araçtır. Bunun tam tersi olursa Öcalan mevcut durumda etkili müdahale yapabilir. Türkiye'nin demokrasi güçleri böyle bir müdahaleyi yapabilir. Eğer bunlar güçlerini birleştirirse bu olanak yaratılırsa bu gidişatın değiştirilebileceğini, aksi taktirde hiç istemediğimiz arzu etmediğimiz gençlerimizin toprağa düşme sürecinin devam edeceği kaygısını taşıyorum."
Yaşanan süreçten hızlıca çıkılması için geniş kapsamlı barış blokunun ve yeni bir iktidar alternatifinin oluşturulması gerektiğini de vurgulayan HDP'li Toğrul, konuşmasına şöyle devam etti:
"Yaşananları herkes görüyor. HDP'nin barajı aşmasıyla beraber projesi bozulan Sayın Cumhurbaşkanı ülkeyi hızlı bir şekilde, 'Dolmabahçe mutabakatı yoktur', 'Kürt sorunu yoktur' diyerek kaos ortamına sürüklemek istedi. Biz biran önce bu kaotik ortamının durması, Türkiye'de savaş blokunun karşısında barış blokunun oluşturulması ve bu ortamdan çıkmanın bir yolunun bulunması gerektiğini söylüyoruz. Açıkçası şu andaki tablo bu ülkede HDP'nin seçim öncesi söylediği farklılıkların kabul edilerek kimsenin değişmeye zorlanmadığı projesinin tam tersidir. Bizim savunduğumuz proje barış, özgürlük, herkesin kendisi olarak bu ülkede bir arada yaşamasıydı. Ama şu andaki uygulamalara baktığımızda silahların sıkıldığı, toplumun barışının bozulduğu, araçların yakıldığı bir sürece yöneldik. Bu savaş konseptinin derhal sonlandırılması gerekiyor. Bu ülkede herkesin barışa ihtiyacı var. Bu gidişatın ülkemizin yarını için iyi olmadığını, bu ülkenin geleceği açısından sıkıntılarla dolu olduğunu kabul etmemiz ve hızla bu süreçten çıkmamız gerekiyor."
Toğrul, savaş isteyen bir cephe olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:
"Bunun karşısında bu ülkenin geleceğinden yana olan, bu ülkede demokrasiyi, insan haklarını, farklılıkların bir arada yaşamasını mümkün kılan tüm tarafların bir araya gelerek bir konsept oluşturması lazım. Türkiye'de nasıl ki 7 Haziran'da Tayyip Erdoğan'ı yenebileceğimizi gösterdiysek, yapılacak en kısa seçimde yeni bir iktidar alternatifi üretmemiz lazım. Olabildiğince geniş kesimlerin demokrasiden, insan haklarından yana kesimlerin savaş karşıtlığı noktasında bir araya gelerek bu savaşı bir an önce sonlandırmamız gerekiyor. Erken seçimin mevcut koşulları çok değiştireceğini düşünmüyorum. Ama biz yeni bir iktidar alternatifini Türkiye toplumlarına sunabilirsek, Türkiye'nin geleceğini değiştirebiliriz. Bunu yapamazsak seçimlerde sonuç aşağı yukarı aynı olur ve Türkiye kör dövüşe devam eder. AKP'nin mevcut savaş politikalarına karşı barıştan yana güçlü iktidar alternatifi sunarsak ülkenin geleceği aydınlanır. Gençleri toprağa düşüren süreçten acilen çıkmamız gerekiyor. 18 bin lirası olanın askere gitmediği, 18 bin lirası olmayanların, gerillasından polisi ve askerine halk çocuklarının toprağa düştüğü sürece mahkum değiliz. Bunun için barış blokunu oluşturmamız ve her iki tarafın elini eş zamanlı olarak tetikten çekmesi gerekiyor."

FOTOĞRAFLI