İSTANBUL, ()-Kadın istihdamı Türkiye’de artırılmaya çalışılırken istihdama katkı sağlayan sektörlerden biri de sağlık. Sağlık alanında iş imkanı bulan kadınlar sektörün gelişimi ve kaliteli hizmet noktasında çaba gösterirken, kadının sağlıktaki yeri ‘Sağlık Sektöründe Kadın’ panelinde alanının uzmanları tarafından masaya yatırıldı. Medicana Sağlık Grubu ve Fenerbahçe Üniversitesi iş birliğinde gerçekleşen panele Fenerbahçe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat, Fenerbahçe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şahamet Bülbül, Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Medicana Sağlık Grubu yöneticileri, dijital topuklar, KAHEV, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, MBA Okulları ve çok sayıda davetli katıldı.

Kadın istihdamı Türkiye’de her alanda artıyor. Sağlık alanında kadınlar önemli bir yer tutuyor. Kadınların sağlık sektöründeki önemi Medicana Sağlık Grubu ve Fenerbahçe Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Sağlık Sektöründe Kadın’ panelinde ele alındı. Panelde; sağlık ekonomisinde kadın, Türkiye’de kadın cerrah olmak, toplumsal cinsiyet bakım ve hemşirelik, sağlık sektöründe doktor kadın örgütlenmesi, kadına şiddet ve sağlık sektöründe şiddetin önüne nasıl geçilir gibi konular gündemin öne çıkan başlıklarıydı.Dijital Topuklar Platformu'nun kurucuları Elif Doğan ve Perihan Çıragöz'ün moderatörlüğünü yaptığı panele Medicana International Ankara Hastanesi Genel Müdürü Op. Dr. Gülçin Sarıyıldız, Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevim Kuşlu Çiçek, Medicana Sağlık Grubu Hemşirelik Hizmetleri Direktörü Gülay Kaçar, KAHEV kurucularından Op. Dr. Burcu Akdağ Özkök, Fenerbahçe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat, kadın cinayetlerini durduracağız platformu Av. Esin Yeşilırmak konuşmacı olarak katıldı.

EKONOMİDE BÜYÜME KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATINA KATILMASIYLA DOĞRU ORANTILI

Panelde konuşan Medicana International Ankara Hastanesi Genel Müdürü Op. Dr. Gülçin Sarıyıldız, sağlık ekonomisinde kadının rolüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kadınların sağlık sektöründe diğer sektörlere göre daha aktif olduğuna değinen Sarıyıldız, “Sağlık sektörü kadınlar için avantajlı bir sektör. Türkiye’de çalışan kadınların yüzde 70’i tarım sektöründe, yüzde 10’u sanayi sektöründe, yüzde 20’si ise hizmet sektöründe çalışıyor. Hizmet sektöründeki kadınların büyük çoğunluğu sağlık sektöründe çalışıyor. Bu rakamları daha iyi değerlere çıkarmak mümkün. Ekonomide büyüme istiyorsanız kadınları çalışma hayatına katmanız gerekiyor. Yapılan araştırmaya göre kadınların yönetimde olması şirket büyümesini sağlıyor. Şirketlerin yönetiminde, kadın çalışan sayısı yüzde 6 artırıldığında şirket yüzde 15 büyüdüğü gözlenmiş” dedi.

CİNSİYETÇİLİK HASTA-HEKİM İLİŞKİSİNDE ASLA OLMAMALI

Türkiye’de kadın cerrah olmanın tüm yönlerini açıklayan Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevim Kuşlu Çiçek ise konuşmasında şunlara dikkat çekti “Hasta hekim ilişkilerinde öncelik cinsiyetçilik olmamalı. Hasta hekim ilişkilerinde cinsiyetin hiçbir önemi yok. Bir cerrah olarak yaptığım işi iyi mi yapıyorum kötü mü yapıyorum asıl kriter bu olmalı”

Panele katılan Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) kurucularından Op. Dr. Burcu Akdağ Özkök de “KAHEV olarak ülkemizde eğitiminin her kademesinde maddi imkansızlıklardan dolayı zorluk çeken öğrencilere eğitim desteğinde bulunuyoruz. Ülkemizin her tarafındaki okullara okuma salonları, kütüphaneler gibi hizmetler sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

SEKTÖRDEKİ KARAR SÜREÇLERİNDE KADINLARIN ROLÜ ARTMAKTADIR

Dünyada ve ülkemizde nüfusun neredeyse yarısını oluşturan kadının yer almadığı bir değişimin ve gelişimin bulunmadığını belirten Fenerbahçe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat “Toplumların gelişmişlik düzeyi kadının iş hayatındaki ve toplumdaki etkin konumuyla paraleldir” dedi ve ekledi: “Günümüzde gerçekleşen sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmeler kadının çalışma hayatındaki aktif rolüne katkı sağlamıştır. Kadının çalışma hayatına katılımının artması hem kendisi hem ailesi hem de toplumun gelişmesi açısından çok önemlidir. ILO’nun verilerine göre Türkiye’de son yıllarda kadın istihdamı artmakta ancak orta ve üst düzey kadın yönetici sayısına paralel bir artış görülmemektedir. Özellikle hemşirelik ve bakım sektörlerinde rol alan kadınlarımız bu sektördeki toplumsal cinsiyet eşitsizliği engelini aşıp hekimlik ve yöneticilik konumlarında görev almaya başlamışlardır. Sektördeki karar süreçlerinde kadınların oranı artmaktadır ancak hala bir takım sorunlar bulunuyor.”

Kadının sağlık sektöründeki öneminin anlatıldığı panel toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.