İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

SURİYE

Suriye’de şiddetin tırmandığını toplu katliamların yaşandığını görüyoruz. Yapılan intihar saldırısında 25 Suriye vatandaşı hayatını kaybetti. Irak’ta da gerilimin hat safhaya çıktığını görüyoruz. 2003’ten bugüne kadar Irak’ta yüz binlerce kardeşimizi kaybettik.

BARIŞ İÇİN GAYRET SARF EDECEĞİZ

Ben bir kez daha Irak’taki tüm tarafları aklı selime davet ediyorum. Akla vicdana kalplerine kulak vermeye çağırıyorum. Irak’ta görmek istemediğimiz tek şey kardeşlik kavgası. Irak’ta barış ve istikrarın sağlanması için gayret sarf etmeye devam edeceğiz.

Fransa Ulusal Meclisi’nin, tarihini bir kenara bırakıp Türkiye’deki 1915 olaylarıyla ilgili kararından sonra Fransa’ya Ruanda ve Cezayir soykırımlarını hatırlatmıştık. Cezayir Başbakanı, bizim Cezayir soykırımını hatırlatmamızdan rahatsız olduğunu ifade etmiş. Kardeş Cezayir halkı bizi anlıyor.

Bu noktada bir polemiği gereksiz olarak görüyorum ve kardeş Cezayir halkına kardeşlik mesajlarımı iletiyorum.

ULUDERE FACİASI

Uludere’deki olaya yönelik maksadı aşan açıklamalar geçen hafta da devam etti. Uludere’de bu acı hadise yaşandıktan sonra, acıyı fırsata çevirmek için yoğun çaba içine girdiler. Orada yaşanan manzarayı gördük. Terör örgütü, tabutun bir kenarından tutarak, hadiseyi tahrik meselesi haline getirdi. BDP’ de tahrik gayretleri içine girdi. Dikkat ederseniz bazı tabutların üzerlerine de PKK bayraklarını koydular. CHP, BDP ve PKK ile aynı dili kullanarak o da cenazeler üstünden fırsat devşirme çabası içinde oldu. Bu çabaya bazı medya kuruluşları da eklenerek, yaşanan acı hadise üzerinden yalan ve yanlış bilgilere dayalı yayınlar yaptılar.

O bölgede terörden doğan zararları olan, başvuruda bulunan vatandaşlarımızın başvurularını öne aldık. Hak sahiplerine de ödemeyi en kısa zaman da yapacağız. Gülyazı Köyü’ne bir gümrük noktası açılması konusunda, bakanlar kurulunda geçen hafta görüştük.

Bir yandan olayı derinlemesine inceliyor, diğer tarafta vatandaşlarımız için bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz. biz istismar yapamayız. Acıdan rant sağlayanlardan olamayız. Hayatını kaybedenler bizim kardeşlerimizdir. Biraz önce de ifade ettiğim gibi bu acı hadiseyi fırsat olarak görenler tarafından karalama kampanyası başlatıldı.

Bu tahrik girişimleri sadece hükümetimizi değil, hükümetimizin yeniden pekiştirdiği Türkiye’nin kardeşliğini de hedef alıyor.

Biz bize yaşatılanları asla unutmadık. Bize yaşatılanların başkalarına reva görülmesine de asla göz yummadık. Attığımız her adımda milletin takdirini asla göz ardı etmedik.

Tek partili dönemlerden alın, koalisyon dönemine bakın hiçbir zaman bu bölgeleri akıllarından bile geçirmemiştir. Alt yapı üst yapı. sorun ne yaptınız? Hangi eseriniz var, söyleyin. Hiç. Ama Ak Parti iktidarı her yeri alt yapısıyla üst yapısıyla ayağa kaldırdı. Aramızdaki fark bu. Bunu hazmedemiyorlar. Bunu ne ana muhalefet, ne de yavruları kabulleniyor.

Hakkari’de havaaanı yapmak ve yaptırmak bugüne kadar birinin aklına geldi mi? Biz şimdi orada havaalanı yapıyoruz. Beyefendiler müteahhidini tehdit ediyorlar. Aynı şekilde Şırnak’ta havaalanı yapıyoruz. Onun temel atma törenlerine bile vatandaşları tehdit ettiler. Doktorları tehdit ettiler, buraya gelmeyeceksiniz. Bir doktor yanıma geldi ve biz devamlı tehdit alıyoruz dedi. Ey BDP ve uzantısı olduğunuz terör örgütü. Siz bunların hesabını nasıl vereceksiniz? Sizin insan diye kucakladığınız bir şey var mı yahu? Siz sadece Kürt kökenli kardeşlerimizin istismarını yapıyorsunuz o kadar.

Sizin elinizden gelen tek bir şey var. Nedir? Dükkanların kepenkleri insin. Siz onların rızkıyla oynuyorsun. Gittiğiniz zaman pislikten geçemezsiniz. Burada belediye var mı yok mu burada belediye bulamazsınız. Bnlar tamamen terör örgütünün gayretlerinden besleniyorlar. Bununla ayaktalar.

Kusura bakmasınlar, benim vatandaşım devlet dairelerinde okullarda hastanelerde insan yerine, birinci sınıf vatandaş yerine konmuyordu. Bizzat şahsım o hastanelerde, karakollarda, hapishanelerde devletin milletine nasıl davrandığını gördüm, yaşadım. Bu ülkede şifa için hastaneye gidenler daha da hasta olarak evlerine dönüyordu. Mahkemeler kendi dertlerine bile çözüm üretemiyordu. Karakollar işkence iddialarıyla anılıyordu. Vatandaş yolda sokakta insan muamelesi görmüyordu.

Bugün bülbül gibi şakıyan nice kalem, emir komuta zincirinin bir halkası olmaktan öteye geçemiyordu. Bu ülkede 'Derim' demek bile suçtu. Biz bugün bırakın Dersim’i, Dersim katliamını bile sorguluyoruz.

12 EYLÜL

12 Eylül darbesinin yargının konusu olması milletimizin beklentisiydi, darbe yargıya intikal etti.

30 yıl sonra yaptığımız anayasa değişikliği sayesinde 12 eylül darbesi yargıya taşındı. Darbeci, vesayetçi anlayışla hesaplaşmadan demokrasi olmaz.

Andıççılar eski Türkiye manzarasıdır. Yeni Türkiye artık ileri demokrasiyle sivilleşmeyle şekilleniyor.

Yargıyı etki altına alacak sözlerden herkes imtina etmeli. Bir kısım davalarda ortaya konulan iddialar, siyasi iktidarı alaşağı etmek gibi çok ciddi iddialardır.

BDP'YE CEVAP

Genelkurmay başkanımıza hakaret etmek açık söylüyorum densizliktir. Değil general onbaşı bile olmak bu toprakların tamamında bir gurur bir şeref meselesidir. Sen onbaşıları tanımıyor olabilirsin. Ama sen git silahlı efendilerine sor onlar sana onbaşıların kahramanlığını çok güzel anlatır. Çünkü o onbaşılar bizim canımız kardeşimiz. Değil TSK’da on başı olmak, sana uşaklığını yaptığın terör örgütünde on tane koyun bile emanet etmezler.

Önce haddinizi bileceksiniz. Bunlar İmralı’daki terörist başını önder olarak görüyorlar. Apo’ya peygamber diyorlar. Apo’nun da bunlara uygun gördüğü sıfatlar belli. Bir kez daha söyleyeyim.

Şarlatan, şovmen, satılık, saf, zırtapoz diyor. Bunları biz demiyoruz. Bunları biz demiyoruz önderleri diyor. Lider olarak, hatta peygamber olarak söyledikleri Apo söylüyor. Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş.

Silah güvencemizdir. Milletvekili elbisesini bunun için giydiniz öyle mi? O zaman bu çatı altına niye geldin? Silahlı parlamenter sistem yok. O zaman sen de dağa çıksaydın? Bunların tarzı kıyamet siyaseti.

Ankara'da demokrat Diyarbakır'da faşist olunmaz. Özerklikten bahsediyorlar. Sen önce özerk ol. İraden yok, neyin özerkliğini savunuyorsun. Tek partinin CHP'si neyse tıpkısının aynısı BDP odur. Üzüm üzüme baka baka kararır.