Türk Halk Müziği sanatçısı Canan Başaran ile röportaj yapmak istedik. Aydınses Gazetesi olarak Türk Halk müziği hakkında kendisinden bilgi aldık. Türk Halk Müziği’ ne hizmet etmek istediği samimiyetinden belli.

Söyleşimize konu olan sorunların bir an önce çözüme kavuşmasını diliyor, bize zaman ayırdığı ve Türk Halk Müziğini bize anlattığı için kendisine teşekkür ediyoruz.

Canan Başaran Kimdir? Kendinizi tanıtabilir misiniz?
Canan Başaran 1972 yılında Ordu Mesudiye Mahmudiye köyünde doğdum ve ilkokul u Mahmudiye de okudum. 1983 yılında ailemle birlikte İstanbul a geldim.8 kardeşin 3. çocuğuyum.1986 yılında amatör olarak müzik hayatına düğün salonlarında başladım.1988 yılında Gülhane de yapılan THM ses yarışmasında birinci oldum. Ses ve şan dersi için eğitim aldım.1991 yılında yine THM dalında birincilik aldı. Mahsuni Şerif, Ali Kızıltuğ, AliEkber Çiçek, Sebahat Akkiraz, Selda Bağcın, Gülcihan Koç, Belkıs Akkale, Ali Nurşani, Güler Duman gibi bir çok hocayla çalıştım.

1996 da ilk albümümü yaparak profesyonel olarak müzik hayatına halan devem etmekteyim. Yaklaşık 8 adet albüm oldu ve şu anda 9. albümüm çıkacak.
Canan Başaran olarak hem Kelkit Vadisi hem de Türkiye ve yurtdışında bir çok konserlere imza attım.

Türk halk müziğiyle ne zaman tanıştınız? Sizce eline mikrofon alan herkes sanatçı mıdır?

Çocukluk hayatımda müziğe merhaba dedim. Ama bu iş öyle ele mikrofon almakla olsaydı mikrofon tutan herkes sanatçı olurdu. Ben herkesin sanatına saygı duyuyorum ama biraz daha eğitim ve işi iyi bilmek ve bu işi okulunu iyi okumak gerekir. Sadece kulaktan dolmayla bu iş yapılır oldu. Elbette çok büyüklerimiz var bu işi tam teşekküllü yapan. Onların hakkını yemeyelim.

Bence bu işi sadece para amaçlı değil birazda iyisini yapalım diye yapsalar eminim yaptıkları işin hakkını alacaklar. Ben hep bunu yaptım ve kazandım. Amaç birilerini karalamak ya da önüne taş koymak değildir. Amaç bu işi tam teşekküllü yapmak, kimse kimseye rakip değildir, herkes kendine rakip olarak kendini seçse eminim işinin en iyisini yapar. Benim felsefem hep öyledir. Tek rakibim kendim olmuştur ve her seferinde daha iyisini yapmak için başkalarını değil kendimi eleştiririm. Bu konuda tüm arkadaşlara sonsuz başarılar dilerim.

Şu ana kadar kaç tane albümünüz oldu? Yeni çıkarmak istediğiniz albümünüz var mı?
Şu ana kadar 8 albüm oldu ve 25 Temmuz'da yepyeni bir albümle sevenlerimle yine birlikte olacağım.

Hiç filmde oynadınız mı?
Evet oynadım Arka Sokaklar, Cennet Mahallesi, Yeşeren Düşler ve Annem adlı dizide rol aldım.

Siz Türk Halk Müziğini hobi olarak mı, yoksa iş olarak mı yapıyorsunuz?

Bir zamanlar iş anlamında elbette bu işi yaptık ama şimdi tamamen işimi hobi haline getirdim. Sanatımı ve işimi iyi yaptığımı düşündüğüm için sadece sevenlerim tarafından aldığım bunca sevgiye dayanarak, türküleri sevdiğim için ve sanat olduğu için yapıyorum.

Boş zamanlarınızı nasıl geçiriyorsunuz? Hobileriniz var mı?
Boş zamanlarım da genel olarak repertuar çalışması yaparım, daha fazla olsun diye.Türkü çok dinlerim, eser sözleri yazarım ve sevenlerimle zaman geçirmeyi çok severim.

Gördüğüm kadarıyla çok iyi sunuculuk yapıyorsunuz. İ S E D E R İ derneğinden başka nerelerde sunuculuk yaptınız veya yapıyorsunuz?
Evet. Bu işi 15 yıldır yapıyorum ve elimden geldiği kadar da devem ettireceğim. Sanat hayatımın içinde sunuculuk yapmayı da çok seviyorum bu konuda beni yalnız bırakmayan tüm dernek başkanlarına ve iş adamlarına çok teşekkür ederim.

Ayrıca 7 yıl Mavi Karadeniz t v de kendim hazırlayıp sunduğum Canoyla Türkü Divanı adlı programı ve yine Mavi Karadeniz t v Canoyla Mehmetçik ve Canoyla Klip Saati programlarını yaptım. Bir yıldır Medya t v de Hasan Altunbaş ile Bir Bacı Bir Gardaş Vadinin Sesi adlı programı da sundum ve birçok ulusal, karasal ve yöresel kanallara konuk olarak katıldım.

Gazeteses.com okuyucularımız adına size çok teşekkür ederiz okuyucularımıza ve seyirci kitlenize iletmek istediğiniz başkaca bir şeyler var mıdır?
Sizlere bana bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Tüm gazete çalışanlarına başarılar diliyorum. Rabbim hepinizin yardımcısı olsun yolunuz açık olsun. Tüm gazetede çalışan arkadaşlara minnet borcumu bir teşekkür ederek ödenmeyeceğini biliyorum ama yine de teşekkürler.