Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytinburnu’nda yapımı tamamlanan 29 projenin açılış törenine katıldı. Erdoğan, maliyeti 287 milyon lira tutan yatırımlarla ilgili “Zeytinburnu’nun manevi mirasları yeniden ayağa kalktı.”dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytinburnu Belediyesi’nin ilçedeki kültür turizmini artırmak ve Zeytinburnu’nun çevre düzenlemesini sağlamak amacıyla 5 ayrı etapta başlattığı Kültür Vadisi projesi, restorasyon çalışmaları, yeniden inşaa ve yol düzenlemeleri gibi 29 projenin açılışını gerçekleştirdi. Zeytinburnu tarihinin en büyük açılışına; Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Mehdi Eker, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in yanı sıra birçok bakan, milletvekili, belediye başkanı, siyasetçi ve binlerce vatandaş katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tören alanına gelmesiyle başlayan törende önce Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın konuşma gerçekleştirdi, açılışı yapılan yerlerle ilgili bilgi verdi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un konuşmasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan insanların sevgi gösterileri arasında açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye çıktı. Sözlerine Zeytinburnuluları selamlayarak başlayan Erdoğan, “İlçemizin güzel insanları, sizleri en kalbi duygularımla hasretle muhabbetle selamlıyorum. Zeytinburnu Belediyemiz tarafından ilçemize ve İstanbul’umuza kazandırılan 29 farklı eserin hayırlı olmasını Allah’tan temenni ediyorum. Toplamda 287 trilyon olan bu yatırımların ilçemize kazandırılmasında emeği geçen Sayın Başkan Murat Aydın’ı ve değerli mesai arkadaşlarını huzurlarınızda şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum.”dedi.



“ZEYTİNBURNU’NUN MANEVİ MİRASLARI YENİDEN AYAĞA KALKTI”

Yapılan yatırımlar sayesinde Zeytinburnu’nun yeniden ihya edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün açılışını yaptığımız eserlerin bir bölümünün Merkezefendi’de olduğunu görüyorum. Camisiyle, külliyesiyle, haziresiyle, hamamıyla, meydanıyla, kulesiyle, konaklarıyla, fırınıyla adeta Merkezefendi’nin yeniden ihyası anlamına gelen bu yatırımların açılışını bugün gerçekleştiriyoruz. Yenikapı Mevlevihanesi, Hacı Mahmut Ağa Mescidi, Aşçı Ahmet Dede Türbesi, Seyitnizam Eski Camii, Kazlıçeşme Fatih Camii, Kazlıçeşme Kara Mustafa Paşa Camii, Yedişehitler Türbesi, Belgradkapı Camii gibi birçok eser sayesinde Zeytinburnu’nun manevi mirasları yeniden ayağa kalktı.

Zeytinburnu Belediye’miz Kazlıçeşme’yi, Seytinizam Çeşmesi’ni, Çörekçi Çeşmesi’ni ve Hacı Bayram Çeşmesi’ni restore ederek yeniden ilçemize, şehrimize hediye etti. 700. Yıl Parkı 2. etabı, İmam Hatip Yolu, Maltepe Litros Yolu, Manastır Eski Fırını, Dr. Ziya Gün Parkı ve Zeytin Park da görmüş olduğunuz gibi bugün açılışını yaptığımız eserler arasında yer alıyor. Tabi bir de Zeytinburnu Belediyesi Hizmet Binası’yla, otoparkıyla, camisiyle, caddesiyle yeni bir belediye külliyemiz var. Onun da açılışını bugün resmen gerçekleştiriyoruz. Tüm bu yatırımların hayırlı olmasını diliyorum. Bu değerli çalışmalarından dolayı Belediye Başkanımız Murat Aydın’a ve ekibine huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.



“25 YIL ÖNCESİ ZEYTİNBURNU NEREDE, ŞİMDİKİ ZEYTİNBURNU NEREDE?”

25 yıl öncesi Zeytinburnu’nu şimdiki Zeytinburnu ile karşılaştıran Erdoğan, “Nerden nereye geldik. Mesele bir zihniyet değişimiydi. İşte bu değişim gerçekleşti ve buralara ulaştık. Zeytinburnu, İstanbul’un en eski yerleşim yerlerine ev sahipliği yapan bir ilçemiz. Burada tarihin, kültürün ve medeniyetin izlerine rastlamadan, onlarla selamlaşmadan tek bir adım atmanız dahi mümkün değildir. Geçmişte tüm İstanbul illerinde olduğu gibi Zeytinburnu da ihmallerin, özensizliklerin, sevgisizliğin ve saygısızlığın acılarını ziyadesiyle yaşadı. Merkezefendi’nin, Kazlıçeşme’nin, Yenikapı Mevlevihanesi’nin 25 sene önceki o içler acısı halini çok iyi biliyoruz. Şimdiyse yeniden ihya edilmiş, manevi mirasların ayağa kalktığı bir Zeytinburnu ile karşı karşıyayız.”dedi.

“MAZİSİNE SAHİP ÇIKMAYANIN ATİSİ KARANLIKTIR”

Maddi ve manevi miraslara sahip çıkılmanın gerekliliğini vurgulayan Erdoğan, “Mazisine sahip çıkmayanın atisi karanlıktır. Bunun için biz, maddi ve manevi mirasıyla geçmişimize sahip çıkıyoruz. Unutmayınız, eski camilerimiz sadece birer ibadet mekanı değildir. Her cami, medeniyetimizin bu topraklara vurulmuş birer mührüdür. Türbelerimiz sadece birer kabir ve ziyaret yeri değildir.

Çeşmelerimizi sadece birer su kaynağı olarak kabul edemeyiz. Tarihi evlerimizi sıradan birer konut olarak göremeyiz. İşte bugün restorasyon sonrasında açılışını yaptığımız Merkezefendi Camii ve çevresindeki eserler aynı şekilde diğer camiler, diğer tarihi eserler, bunlara sadece bina, sadece taş toprak olarak bakanın gönül gözü kapalı demektir. Burada yalnızca bina restorasyonu yapılmıyor. Aynı zamanda bir medeniyetin ihyası gerçekleştiriliyor. Biz meseleyi işte böyle değerlendiriyoruz. Bakınız 2003 yılından bugüne kadar sadece Vakıflar Genel Müdürlüğü’müz aracılığıyla ülke genelinde 4 bin 500 tarihi eserin restorasyonu gerçekleştirildi.

Eskiden yılda 5-10 restorasyon yapılırken, biz bunu yılda 500’e kadar çıkardık. Sadece yurt içinde değil yurt dışında da TİKA ve Diyanet Vakfı gibi kurumlarımız aracılığıyla ecdadımızın emanetlerine sahip çıkıyoruz. Bunların yanında belediyelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın hatta vatandaşlarımızın yaptırdıkları restorasyonlar var. Hepsini birlikte şöyle bir göz önüne getirdiğimizde 13 yılda ecdadımızın mirasını nasıl ayağa kaldırdığımız çok açık şekilde görülecektir.”dedi.



“AVRASYA TÜNELİ’NDE SONA GELİNİYOR”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine geldiği günden bu yana İstanbul’un her meselesini kendi meselesi olarak gördüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte bu hissiyatla İstanbul’un sadece raylı sistemlerine 15 milyar lira yatırım yaptık. Metro hatları, tramvay hatları, metrobüs hatları, yollar, tüneller inşa ettik.

Marmaray gibi asrın projesi denilen bir projeyi tamamladık, hayata geçirdik. Avrasya Tüneli’nde hızla sona geliyoruz. İnşallah bu yılın sonuna kadar Avrasya Tüneli’ni de bitirdiğimizde Ahırkapı’dan Haydarpaşa Lisesi’nin hemen arka tarafına çıkışı olan iki katlı bir tünel inşa etmiş olacağız. Bitmedi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü 26 Ağustos’ta tamamen bitirip açılışını yapmayı planlıyoruz. Dünyanın en büyük üç havalimanından bir tanesi olacak yeni havalimanının inşası da hızla devam ediyor.

2018’de ilk etabının açılışını yapacağız inşallah. Ayrıca Yenikapı ve Maltepe’de iki büyük park yaparak şehrin miting ve konser alanlarına cevap verebilecek alanlar ortaya çıkıyoruz. Okullar, üniversiteler, hastaneler, parklar, kentsel dönüşüm alanları bütün bu çalışmalar hızla devam ediyor. Aklınıza gelen her alanda İstanbul gerçekte iftihar verici projelerle yeni Türkiye’ye layık bir şehir olma yolunda devam ediyor.”dedi.



“2023’TE DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ 10 ÜLKESİNDEN BİRİ OLACAĞIZ”
“Biz İstanbul’un derdiyle dertliyiz” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gece gündüz demeden övgünüze layık olabilmek için çalışıyoruz. 81 vilayetin tamamıyla Türkiye’nin derdiyle dertliyiz. Suriyelisiyle, Iraklısıyla, Türkmeniyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm bölgenin insanlarının derdiyle dertliyiz.

Daha da ötesi insanlığın derdiyle dertliyiz. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ülkemiz dünyan en gelişmiş 10 ülkesinden biri olacak. Bu sebeple gece gündüz demeden çalışıyoruz. Enflasyonda, üretimde, istihdamda umut verici rakamlar ardı ardına açıklanıyor. Biz hizmetlerimizle, projelerimizle, eserlerimizle konuştuk. Bundan sonra da bu şekilde konuşmaya devam edeceğiz.”dedi.

Sözlerini, gündeme ilişkin konulara değinerek sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını açılışı yapılan eserlerin ve hizmetlerin hayırlara vesile olmasını dileyerek sonlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve ekibini ilçeye yaptıkları yatırımlardan ve hizmetlerden dolayı kutladıktan sonra kurdeleyi keserek, Zeytinburnu’nun bugüne kadarki en büyük yatırımı olan 29 projenin açılışını gerçekleştirdi.