Çocuklarımızda gördüğümüz hiper aktivitenin üç nedeni üzerindedurulmaktadır, bunlar;

1-Kalıtım,

2-çevresel özellikler,

3-Beyindeki bazı yapısal ve işlevsel bozukluk

Bu nedenlerden dolayı dikkati bir konu veya olay üzerine yoğunlaştırmayla ile ilgili bir takım problemlerin yaşanması. Çevrenin doğrudan hiperaktiflik üzerinde etkisi olduğunu söylemek zor lakin genetik yatkınlık varsa ve bunu tetikleyen çevresel tutumun yaşatılıyorsa hiperakltivite kaçınılmazdır. Yani anne baba nın tutumları, annenin hamilelikte sağlıksız durumlar yaşaması ve bu dönemde kullandığı ilaçlar çevresel etmenler sayılabilir.

Hiperaktiflik geleneksel toplumda bilindiğinin aksine bir zekâ belirtisi değil, öğrenme sorunu değil öğrenmeyi zorlaştıran davranış bozukluğudur. Bazı anne babalar çocuklarının hiperaktif olduğunu övünerek anlatırlar. Çünkü bu durumun akıllı olmaktan, hatta zekâ fışkırmasından kaynaklandığını düşünürler. Böyle düşünürken okul yıllarında bekledikleri zekâ performansını göremeyince geç kaldıklarına üzülürler.

Bu çocuklar düşünmeden atağa geçerler. Uzun süreli dikkat gerektiren durumlara odaklanamazlar. Aslında çocuk için bu durum yorucu ve rahatsız edicidir. Lakin bu durumun üstesinden tek başına gelemez. Anne baba ne bu durumla övünmeli, nede çocuğa şiddet uygulamalı. Sabır ve sevgi ile çocuğuna destek olmalı. Bir uzmandan destek almalı.

Her hareketli çocuğun da hiperaktif olduğunu söylemek yanlış olur. Bu gurup çocuklar genellikle; düşünmeden aniden aklına geleni yaparlar.
Bazen de dikkat eksikliği vardır ve aşırı hareketlilik yoktur. Bunun yanı sıra çocuk hiperaktiftir ama sevdiği bir bilgisayar oyunu veya bir çizgi film de dikkatini uzun süreli tutabilir. Genel olarak uzmanların tanısına göre bu çocuklar;

Aşırı konuşur, sıra beklemez, yerinde duramaz, asla uzun süre oturmaz, her şeye karışır, müdahale eder, hiç boş durmaz bir şeylerle meşgul olur.

Eğer dikkat eksikliği varsa;

Söyleneni baştan sona takip edemez, dikkatini meşgul olduğu şeyde uzun süre tutamaz, unutkanlık vardır, detaylara bakmaz, dinlemez, düzensizdir, ilgisizdir. Mesela,”oğlum bakkaldan bir ekmek ve beş yumurta al” deriz. Çocuk ekmeği unutup yumurtayı alır gelir. Çünkü istenilene gerektiği kadar dikkatini vermedi. Yani yönerge takip becerisi yoktur.

Hayatında hep eksiklikler yaşar. Yine de ailenin hiperaktivite tanısı için uzman görüşüne ihtiyacı vardır. Sağlıklı çocuklar, Sağlıklı nesiller için en emin olana emanet olalım. Tüm hastalarımızın ve sevgili babacığımın şifası için dualarınızı bekliyorum.