Gonca Yağcı / Londra, 9 Haziran () - İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasıyla ilgili olarak, ''Türkiye'nin ben yaşarken AB'ye üye olacağını sanmıyorum. Türkiye AB'ye üye olacak mı? Hayır olmayacak'' diye konuştu.

BBC'de İngiltere'nin AB referandumu ile ilgili hazırladığı programda Andrew Neil'in sorularını yanıtlayan Osbourne, AB'den ayrılmak isteyenlerin Türkiye'nin AB'ye üye olması halinde İngiltere'nin daha büyük göçmen sorunu ile yüzleşebilir kampanyasının gerçeği yansıtmadığını söyledi ve ekledi:

''Türkiye'nin ben yaşarken AB'ye üye olacağını sanmıyorum. Türkiye, AB'ye üye olacak mı? Hayır olmayacak. Türkiye, daha da geriye gidiyor. Demokrasi ve insan hakları konusunda sorunlar var orada. İngiltere hükümetinin politikası bugün Türkiye'nin AB'ye üye olmaması gerektiği yönünde.''

AB'den ayrılmak isteyenlerin hükümetin yakın zamanda Türkiye'nin üyeliği prensibini desteklediği açıklamalarına karşılık Osborne, ''Hükümet acilen Türkiye'nin AB üyeliği konusunda politikasının değişip değişmediğini açıklışa kavuşturmak zorundadır'' dedi.

İngiltere'nin AB'den ayrılması savunucularından İngiltere Adalet Bakanı Michael Gove de önceki gün, Türk vatandaşlarına Avrupa'da vizesiz seyahat izni verilmesinin risk olacağını uyarısında bulunmuştu. Gove, Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki temel insan hakları ve demokrasisinde yaşanan erozyonunun protesto edilmesi gerektiği yorumunu yapmıştı.