Öykü Altuntaş / İstanbul, 23 Mayıs () - Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi’nin ilk oturumunda konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, dünyanın artan çatışma ortamı, iklim değişikliğinin etkileri ve hak ihlallerine vurgu yaparak, sığınmacılara insani yardımın sağlanması konusunda, yeni küresel bir uzlaşmaya varılması gerektiği çağrısı yaptı.

Merkel, “Bugün İstanbul’daki toplantımızı birçok insan pür dikkat izliyor. Artık, insani ilkeler konusunda yeni küresel bir uzlaşmaya ihtiyaç var. Uluslararası insani hukuka uyulmasını konuşmamız gerekiyor. Ama Suriye ve başka yerlerde bunların ihlallerini görüyoruz; hastanelere sürekli saldırılar olduğunu görüyoruz. İnsani yardımların sunulabilmesi için hepimiz birlikte çalışmalıyız” diye konuştu.

“İnsani yardımın hızlı ve sorunsuz bir şekilde sağlanması gerekiyor. Daha sorunsuz, güvenilir bir yaklaşıma ihtiyaç var” diye ekleyen Merkel, Almanya’nın insani yardım konusunda desteğini artıracağını belirtti. “Yeni yollar bulmamız, en verimli yaklaşımları uygulamamız gerekiyor” diye açıklayan Merkel, geleneksel finansal yardımdan farklı olarak sigorta sistemi oluşturulması önerisinde bulundu ve ekledi:

“Belli ödemeleri almaya hakkı olanlar, bunu minnet duyar gibi almamalı. Faaliyetlerimizi koordine etmemiz önemli. 2030 gündemi ve insani yaklaşımlar el ele gitmeli. Artık çatışmalar, iklim değişikliği, açlık, iç savaşlar gibi birçok başka nedenden kaynaklanabiliyor. Bugün, bir başlangıç sinyali veriyoruz. Kapsayıcı ve entegre bir sistem bırakmamız gerekiyor. Her insanın tek hayatını sürdürülebilir ve anlamlı şekilde yaşama hakkı var.”