Öykü Altuntaş / İstanbul, 15 Temmuz () - ABD Büyükelçisi John R. Bass, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazeteci Ahmet Nesin, ve insan hakları savunucusu Şebnem Korur Fincancı’yı İstanbul’da ziyaret etti.

RSF Temsilcisi Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Fincancı ve gazeteci-yazar Nesin, Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla “nöbetçi genel yayın yönetmeliği” yaptığı için 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçuyla tutuklanmıştı. Fincancı ve Önderoğlu’nun ardından Ahmet Nesin için de tahliye kararı verilmişti.

’nın sorularını yanıtlayan RSF Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Büyükelçi’nin ziyareti sırasında, medya ve ifade özgürlüğü mücadelesi, genel olarak da toplumsal barış sürecinde yaptığımız çalışmaları anlatmamız istendi” diye vurguladı. Önderoğlu, Büyükelçi'nin ziyaretini bugün Twitter hesabında paylaştığı bir fotoğraf ile duyurdu.

"İfade özgürlüğü, endişe konusu olmadan savunulabilmeli"

Önderoğlu, “Bu, kısa tutukluluğumuzun ardından gelen bir ziyaretti. Büyükelçi, ifade özgürlüğünün endişe konusu olmadan savunulmasının, toplumun da tedirginlik duymadan kanaatlerini paylaşabilmesinin önemine işaret etti. Bunu da savunduklarını ifade etti” dedi.

RSF Temsilcisi, John Bass’ın ziyareti sırasında, “Deneyimler, ifade özgürlüğü alanı daraltıldığında hükümetlerin hata yapma ihtimalinin arttığını gösteriyor” mesajı verdiğini belirtti.

"Siyasi ve toplumsal uzlaşının gerekliliğine değindim"

Erol Önderoğlu ayrıca, “Ben daha ziyade, Türkiye’de toplumsal barış ve hak savunucularının baskı görmeden çalışabilmelerinin önemli olduğunu söyledim. Siyasi ve toplumsal uzlaşının gerekliliğine değindim” diye ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de, geçen ay Washington'da düzenlenen bir günlük basın toplantısında, tutuklamalara ilişkin, “Bu, Türkiye'de süregelmekte olan, ifade ve basın özgürlüğünü engelleme amacına yönelik rahatsız edici eğilimin bir devamı" diye konuşmuştu.

Kirby ayrıca, “Demokratik toplumlarda eleştirel düşünceler susturulmamalı, tersine cesaretlendirilmelidir. Biz, toplum içinde farklı seslerin ifade edilmesinin, bağımsız gazetecilerin işlerini yapmalarına izin verilmesinin, demokrasileri daha zayıf değil daha güçlü yaptığına inanıyoruz" diye eklemişti.

Özgür Gündem ile dayanışma kampanyası nedeniyle tutuklanan Fincancı, Nesin ve Önderoğlu için RSF bir imza kampanyası başlatmıştı. RSF, tutuklamaların ardından "Türkiye'de ifade özgürlüğü için inanılmaz derecede kötü bir durum" değerlendirmesini yapmıştı.

(Fotoğraflı)