Öykü Altuntaş / İstanbul, Aug 28 () - Uluslararası expat (gurbetçi) ağı InterNations’ın son endeksi, dünyanın her yerinden gurbetçilerin gittikleri ülkelerdeki memnuniyet oranları ve yaşam seviyesini ortaya koyuyor.

Expat (ex-patriate) ifadesi daha çok uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde, doğduğu ülke dışında çalışan göçmenler için kullanılıyor.

Araştırma raporuna göre, expatların yaşamak için tercih ettikleri ülkeler arasında Ekvador Cumhuriyeti ilk sırada yer alırken, Meksika, Malta, Singapur, Lüksemburg gibi destinasyonlar onu takip ediyor. Listede alt sıralarda ise Nijerya, Yunanistan ve son olarak Kuveyt var.

Türkiye’nin, 64 ülke arasında 53. sırada olduğu sıralamada, Katar, Rusya, Brezilya ve İtalya gibi ülkeleri alt sıralarda yer alıyor. Sıralamada İngiltere, Fransa, Belçika gibi expatların yoğun olarak yaşadığı ülkelerin de listenin ortalarında yer aldığı dikkat çekiyor.

InterNations, bu araştırmayla expatların neden ülke değiştirdiği, göç ettikleri ülkedeki yaşam seviyesinin nasıl olduğu ve bu koşullardan ne kadar tatmin olduğunu belli başlıklar altında ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Geçen yıl aynı araştırma büyük ilgi görmüş ve yakın zamanda 195 ülkeden 14,000 expat ile yapılan görüşmelerle 2015 endeksi hazırlanmıştı.

Hangi ülkelerin kaliteli yaşam şartları sunduğu, çocuk büyütmek için uygun olduğu, ya da bütçe yapmayı kolaylaştırdığını araştırma, katılımcılarının gözüyle aktarıyor.

Raporun alt başlıkları arasında kadın-erkek expatlar için karşılaştırmalı analizler, bunun yanında “hayat kalitesi endeksi” ve “expatların en sık karşılaştığı zorluklar” gibi endeksler de var.

Araştırmaya göre Rusya’dan çalışmak için başka ülkelere göç eden expatlar, bunu akademik amaçlarla yaptığını söylerken, İngiliz expatlar ülkelerinden dönmemek üzere ayrıldıklarını ifade ediyor. Avusturalyalı ve Amerikalı expatlar, yoğunlukla ekonomik sebeplerle ülkelerinden ayrıldıklarını söyleyenler arasında.

(İnfografik)