Özge Düzgün / İstanbul, 17 Şubat () - ABD'de, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile teknoloji devi Apple arasındaki "telefon şifresi kırma" çekişmesinde, devreye mahkeme girdi.

Amerika Birleşik Devletleri mahkemesi 14 kişinin hayatını kaybettiği 17 kişinin ise yaralandığı San Bernardino’daki terör saldırısını düzenleyen Syed Rizwan Farook’un telefonunun incelenmesine için şifrenin Apple tarafından kırılmasına hükmetti.

FBI’ın yaklaşık 2 aydır sürdürdüğü soruşturmada Farook ve karısı Tasfeen Malik’in telefonlarına ulaşmış fakat, şifreyi kıramamıştı. İki saldırganın cihatçılarla olan bağlantısını ortaya çıkarmak için telefondaki bilgilere ulaşmak isteyen FBI Direktörü, ABD’de soruşturmayı yürüten savcının girişimleriyle, gelişen teknolojik ürünlerin şifrelemesi konusunda kamu güvenliği açısından FBI’ın etkisizi kaldığını ifade ederek hükümetin bu yönde Apple’ı görevlendirmesini talep etmişti. FBI 4 haneli ve kırılması için 10 bin farklı kombinasyon gerektiren şifreyi bu süre içerisinde kırmayı başaramadı.

ABD mahkemesi şifreyi Apple’ın kırmasına karar verdi

Apple ise şifreyi kırma konusunda “hükümetin arka kapıdan baskın yaparak” sonuca ulaşmak istediğini öne sürdü. Müşteri gizliliğini ve güvenliğini ilgilendiren konularda ABD hükümetinin yasaları kullanarak Apple üzerinde baskı kurmak istemesi, ünlü teknoloji şirketini “müşterilerinin bilgilerini paylaşma konusundaki hassas durum” ile karşı karşıya bıraktı.

FBI, Farook’un Pakistan’daki cihatçı bağlantılarına ulaşmak için telefonundaki kritik bilgilere ulaşmak istese de Apple’ın CEO’su Tim Cook, “ABD hükümeti Apple’dan müşterilerimizin güvenliğini tehdit eden eşi benzeri görülmemiş bir adım atmasını istiyor” dedi.

Cook: Diğer davalar için emsal oluşturabilir

Cook, karşısında oldukları bu kararın, yasal bir uygulamanın çok ötesinde sonuçlar doğurabileceğini, kişisel gizlilik konusunda hassas olduklarını belirtti. Bu konudaki mahkemenin kararının “arka kapıdan baskın yapma” olarak nitelendiren Cook, diğer davalar içinde bunun emsal oluşturabileceğini vurguladı ve ekledi:

“FBI bizden birkaç güvenlik özelliğini bozarak yeni bir iPhone işletim sistemi, geliştirmemizi ve bunu söz konusu iPhone’a yüklememizi istedi. Hükümet bizden yıllardır geliştirdiğimiz güvenlik unsurlarını zayıflatarak kendi müşterilerimizin telefonunu hecklememizi istedi. Teröristlere sempati duymuyoruz. FBI’ın istekleriyle Amerikan demokrasisine duyduğumuz derin saygıdan ve ülkemize olan sevgimizden mücadele ediyoruz.”

Başarısız girişimler verileri siliyor

iPhone 2014’ten bu yana fabrika ayarlarında kullanıcılarının verilerini şifreliyor. Bu şifrenin 10 kez üst üste yanlış girilmesiyle telefondaki bütün veriler siliniyor. Cihaz kilitlendiğinde ise sadece kullanıcının şifresi ile bilgiler geri getirilebiliyor. FBI iki konuda Apple’dan konuda yardım talep ediyor: Birincisi Farook’un iPhonu’nuna sınırsız erişim hakkı sağlayarak bilgilerin kurtarılması. İkincisi ise Apple’ın art arda farklı şifre kombinasyonlarını kullanarak telefonunun şifresini kırması.