Özge Düzgün / Istanbul, 18 Nisan () - Suriyeli muhalif gruplar, yaklaşık iki aydır devam eden ateşkesin ihlal edildiğini ileri sürerek, Suriye hükümet güçlerine yönelik yeni bir "silahlı saldırı" başlattıklarını açıkladılar.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü'ne göre, açıklamaların ardından muhaliflerin silahlı gruplarının ülkenin kuzey bölgelerinde ve Hama vilayetinde hükümet güçlerine karşı geniş çaplı taarruz başlatması,ülkede şiddeti yeniden tırmandırdı.

Muhalif gruplardan Özgür Suriye Ordusu, Ceyş-ül İslam ve Ahrar al-Sham'dan yapılan açıklamada, Suriye ordu birliklerine "güçle" karşılık verileceği belirtildi. Suriyeli muhalif grupların açıklamasında, ateşkes ihlallerinin arttığı, sivil yerleşim yerlerinin bombalandığı ileri sürüldü ve cevap olarak “savaşmaya” karar verdikleri belirtildi.

Özellikle geçen hafta Halep şehrinde hükümet güçlerinin Rusya’nın da desteğiyle bir operasyon başlattığı iddia edilmiş, İnsan Hakları İzleme Örgütü de buradan sivil göçün başladığını açıklamıştı.

Halep çevresinde artan çatışmalar ve iki tarafın birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçlaması, barış görüşmelerine darbe indirmişti. Halep’in kuzeyinden hava saldırısı ihbarlarının gelmesi de BM nezdinde yürütülen barış görüşmelerini çıkmaza sokmuştu.

Suriyeli muhaliflerin lideri Riad Hijab Suriye hükümeti sivillerin yaşadığı bölgelere yönelik kuşatmayı kaldırmayıp, saldırılarına devam ederse Cenevre’deki barış görüşmelerinin “kabul edilemez” olduğunu açıkladı.

Hijab twitterdan yayınladığı mesajda, Şam yönetimini ve müttefiklerini suçlayarak “insan haklarının ihlal edildiğini ve uluslararası kuralların çiğnendiğini” yazdı.