(Video eklendi.)

İhsan Ekici / Viyana, 14 Temmuz () - Birleşmiş Milletler'in (BM) beş daimi üyesi ve Almanya (5+1) ile İran arasında 18 gündür süren nükleer müzakereler her İki tarafında memnunlukla karşıladığı bir anlaşmayla son buldu.

Viyana’daki Birleşmiş Milletlere ait Austria Center binasında son toplantılarını yapan heyet nihayi kararlarını düzenledikleri bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladılar.

ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın İran ile uzlaştığı bu anlaşma 1979 yılında gerçekleştirilen İran İslam Devrimi’nin ardından batı ile ilk resmi yakınlaşma olarak da kayda geçti.

Ortadoğu'da önemli değişim potansiyeline sahip anlaşma kapsamında ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in İran'a uyguladığı yaptırımlar, Tahran'ın uzun vadeli olarak nükleer programını sınırlaması karşılığı kaldırılacak.

Anlaşmaya göre, İran Uranyum üretimini 19 bin düzeyinden 6,100 düzeyine düşürecek.

Santrifüj üretimini ise 10 tondan 300 kilograma düsürecek. BM müfettişleri İran’da belirlenen askeri tesislere kontrol amaçlı girebilecekler.

Buna karşılık, AB bankaları ve petrol ambargosu için kısıtlamalar bir ilk adım olarak kaldırılacak. Tahran daha fazla petrol ihraç edebilecek. İran devletinin yabancı hesaplarında dondurulmuş en az 100 milyar dolara erişimi sağlanacak.

Nükleer anlaşmayi İran in ihlal etmesi durumunda, İslam Cumhuriyeti'ne karşı yaptırımlar 65 gün içinde tekrar yürürlüge girecek. İran'a karşı BM silah ambargosu  önümüzdeki beş yıl süreyle muhafaza edilecek. İran'ın füze programı ile ilgili yaptirimlari sekiz yıl daha devam edecek.

Görüntü Dökümü:

-------------------------
- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano’nun açıklaması

Haber-Kamera: İhsan EKİCİ/VİYANA, ()