Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI (Hatay), () - SURİYELİLER'in en çok yaşadığı merkezlerden Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 25 bin 400 Türk öğrenci ders başı yaparken, 19 okuldaki Suriyeli öğrenci sayısı da 10 bine ulaştı.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak sığındıkları Türkiye'de yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeliler, çocuklarının eğitimlerinden geri kalmaması için de çaba gösteriyor. Hayırsever vakıf ve derneklerin katkılarıyla 18 binayı kiralayarak okula çeviren Suriyelilere bir destek de Milli Eğitim Bakanlığı ve AFAD'dan geldi. Bakanlık ve AFAD'ın koordinesinde ilçeye yapılan 12 derslikli prefabrik geçici eğitim merkezini Suriyelilere tahsis etti.
19 OKULDA 10 BİN ÖĞRENCİ
90 bin nüfuslu olmasına rağmen 50 bin dolayında Suriyeli'nin yaşadığı Reyhanlı'daki 19 okulda yaklaşık 10 bin Suriyeli öğrenci için 610 öğretmen görev yapıyor. Öğretmenlerin de tamamı Suriyeli olurken, Yeni Mahalle Geçici Eğitim Merkezi lise olarak faaliyet gösteriyor. Lisenin Müdürü Muhammed El Ömer, okulda 700 öğrenciye 32 öğretmen tarafından eğitim verildiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatı doğrultusunda eğitim verdiklerini belirten Ömer, "Amacımız iç savaş nedeniyle güvenli olarak gördükleri Türkiye'ye gelen öğrencilerimizin yarım kalan eğitimlerine devam etmelerini sağlamaktır. Bu nedenle öğretmenlerimizle Türkçe, Arapça, İngilizce ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği müfredat kapsamında eğitim veriyoruz. Türkiye'nin sağladığı imkanlarla temiz ve sağlıklı ortamlarda öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz" diye konuştu.
Öğrencilerden Afef Bakur ile Feryel Brejavi ise, yarım kalan eğitimlerini sürdürdüklerini belirterek, "Burada güvende ve huzurluyuz. Eğitimimizi rahat ve huzur içerisinde yapıyoruz. Türkiye'nin sağladığı imkanlar için teşekkür ediyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI