Öykü Altuntaş / İstanbul, 24 Mayıs () - Birleşmiş Milletler (BM) Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), Orta Doğu'da yönettiği 692 okulun yaklaşık yarısının geçen beş yılda savaş ve şiddet yüzünden kullanılamaz hale geldiğini söyledi.
İstanbul'da gerçekleşen Dünya İnsani Zirvesi'nde açıklanan UNRWA'nın güncel raporu, Suriye, Gazze, Lübnan ve Batı Şeria'daki okullara yapılan saldırıları ''çok endişelendirici" ayrıntılarla anlatarak, durumdan etkilenen bazı çocukların tanıklıklarını sundu.
UNRWA Genel-Komiseri Pierre Krahenbühl, ''Korkunç bir sayı, 302 okul çatışmalardan direkt olarak etkilendi" dedi ve devletler ve devlet olmayan taraflara, ''Bu gibi saldırılardan uzak durun, BM yapılarının sivil karakterine saygı gösterin ve çocukların, sivil halkın ve insani yardım görevlilerinin canına kast etmeyin" çağrısı yaptı.
İstanbul'da gerçekleşen Dünya İnsani Zirvesi, BM'nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda eğitimi korumanın ve "geride kimseyi bırakmamanın" önemine dikkat çekiyor. Zirve'de konuşan Krahenbühl, ajansın "acil durumda eğitim" adlı programını tanıttı.
Pierre Krahenbühl, "Eğitim, çocukların onuru için bir pasaporttur ve okulları savaşın etkilerinden ve şiddetten korumak, dünyanın 'geride kimseyi bırakmamak' sözünü yerine getirip getiremeyeceğinin en önemli sınavı olacaktır" dedi ve ekledi:
''Yenilikçi 'acil durumda eğitim' programlarımızla tüm Orta Doğu'da onbinlerce mülteci çocuğu 'UNRWA TV' yayınları ve interaktif uzaktan eğitim modülleri aracılığıyla dersleriyle buluşturduk. Özel eğitim görmüş yüzlerce psiko-sosyal danışman Gazze, Lübnan, Suriye ve Batı Şeria'da derin travma geçirmiş çocukların iyileşmesi ve hayatlarına devam edebilmesi için çalışıyorlar. Kısacası asla vazgeçmiyoruz diyebiliriz."
Filistinliler'in dünyada "uzamış mültecilik durumunun yüzde 40'ını" temsil ettiğini belirten Krahenbühl, "UNRWA'nın zirve boyunca ana mesajı, eğitimin Filistinli mültecilerin onuru, insani gelişimi ve istikrarın ölçüsü olarak en temel yatırım olduğunun altını çizmektir" dedi. Savaş ortamında gençler kurban değil kararlı aktörler
UNRWA, genç öğrencilere "yalnızca savaşın ve adaletsizliğin kurbanları olarak değil, aynı zamanda kendi kaderlerine sahip ve katkı yapmaya kararlı aktörler olarak bakabilmeyi" amaçlıyor.
''Altmış yıldan daha uzun bir süredir, UNRWA dünya insani sisteminin önemli bir parçasıdır" diyen Krahenbühl, "savaşın önlenmesi ve bitirilmesi, insanların yerlerinden edilmesinin durması için Genel Sekreter'in siyasi liderliğin güçlendirilmesi gerektiği çağrısını desteklediklerini" ifade etti.
Genel-Komiser Pierre Krahenbühl, "Bu çağrı, uluslararası hukuk ve BM kararlarına uygun olarak İsrail ile Filistin arasındaki çatışmayı da kapsar" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
''Zirve'de, UNRWA, yüz binlerce Filistinli mülteci çocuğun eğitimini korumak ve geliştirmek için yapılacak yatırımları finanse etmek ve insani yardım aktörlerini ve bağışçıları harekete geçirmek için 'Grand Bargain / Büyük Pazarlık' gibi inisiyatiflere katılacak. Bu çocukların geleceği ve insanlığı tehdit altındadır ve BM Genel Sekreteri'nin raporunun bizlere hatırlattığı gibi sadece 'Tek Bir İnsanlık' vardır." (Fotoğraflı)