Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup göndererek geçen kasım ayında Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu aktarması Çukurovalı üreticileri mutlu etti.
Adana Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, Rusya ile krizin devam etmesi halinde Çukurovalı üreticilerin ihracata yönelik ürünlerinin elde kalacağını söyledi. Rus liderine gönderilen mektubu sevinçle karşıladıklarını anlatan İncefikir, "Rusya'ya farklı alanlardan 5.5 milyar liralık ihracat yapıyoruz. Bunun 1 milyar 250 liralık kısmı tarım ürünlerini kapsıyor. Tarımdan 17 milyon insan geçimini sağlıyor. Şu anda narenciye bahçelerinde ihracata yönelik portakal ve mandalina var. Eylül, ekim aylarında hasat edilecek. Eğer ilişkiler düzelmez ise narenciye elde kalır. Rusya ile ilişkilerin düzeleceğini umut ediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektubunu olumlu buluyoruz" dedi.
RUSLARIN SEVDİĞİ NARENCİYE YETİŞTİRİLİYOR
Çukurova kentlerindeki narenciye bahçelerinde son dönemde ihracata yönelik bir ürün yelpazesi oluştuğunu belirten Cahit İncefikir şöyle konuştu:
"Bazı ürünler var ki iç piyasada satamazsınız. Bazı ürünler eylül ayında hasat edip sarartırsınız. Bu tamamen ihracat yönelik ürünler. Bunlar yurt içinde kilosunu 10 kuruşa bile satamayacağımız ürünler. Ancak bunlar Rusya'da çok sevilen ve tüketilen ürünlerdir. Dış piyasa alıcısı olan cinslerdir. Son yıllarda ürün desenlerimizin değişmesi için uğraş veriyorduk. Daha çok yurt dışında satılabilecek ürün veren cinslerin dikimini öneriyorduk. Üreticiye '50 yıllık ağaçlarınızı söküp yerine yenilerini dikin' dedik. Şimdi son yıllarda ihracat yönelik dikilen ağaçlar meyve vermeye başladı. Eğer ilişkilerimiz düzelmezse işte bu ürünler dalında kalacaktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gönderdiği mektup, işte bu yüzden üretici tarafından sevinçle karşılanmıştır."

FOTOĞRAFLI