CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Rusya savaş uçağının düşürülmesinden sonra ortaya çıkan krizin ülkenin enerji arz güvenliği ile beraber tüm güvenliğini yeniden tartışılır hale getirdiğini belirterek Rusların yapacağı Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını istedi.
Nükleer enerji santrallerinin, insan sağlığına ve doğal çevreye vereceği zararların yanında, teknolojik olarak tamamen dışarıya bağımlı olduğunu belirten Aytuğ Atıcı, bunun da yaratacağı her türlü zararın ve güvenlik risklerinin ortaya konması ve buna karşı önlemlerin alınması konusunda hükümete yol gösterilmesinin gerekli olduğunu söyledi. Rusya krizinin Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin stratejik bağımlılık yaratacak nitelikte tehlikeli yönünü gözler önüne serdiğini belirten Atıcı, TBMM'ye verdiği Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önerisinin gerekçesinde şunları kaydetti:
"Bilimsel araştırmalar bir nükleer santralde hiçbir kaza veya işletme hatası olmaksızın santralin 5 km çevresinde yaşayan çocuklarda kan kanseri riskinin 2.2 kat arttığını göstermiştir. Nükleer santraller açısından bir diğer sakınca, nükleer atıkların nasıl ve nerede yok edileceğinin bilinmemesi ve bu atıkların güvenilir bir şekilde bertaraf edilmesi için dünya çapında bulunmuş bir yöntemin olmamasıdır. Soğutma suları denize verilen nükleer santrallerin deniz ekosistemindeki dengeyi bozması da bir diğer sakıncalı durumdur. Deniz suyu sıcaklığını 2-6 derecelik artıran bu uygulama denizdeki canlıların neslinin tükenmesine ve denize yayılan radyasyonun balık yoluyla besin zincirine geçmesine neden olmaktadır. Sonuç olarak, hiçbir enerjinin insan sağlığından değerli değildir. Akkuyu'da kurulması planlanan Nükleer Güç Santrali'nin bölgeye, insan sağlığına, çevreye ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin geleceğine daha fazla zarar vermemesi için politikaların şimdiden belirlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonunun kurulması kaçınılmazdır."

FOTOĞRAFLI