HAMDİ AKIN: ATATÜRK HAVALİMANI BAŞKA AMAÇLA KULLANILABİLİR
İnovasyon Haftası etkinlikleri Bloomberg HT Haber Koordinatörü Ali Çağatay'ın moderatörlüğünü yaptığı 'Türk İş Dünyası' paneliyle devam etti. Panele, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Akfen Holding ve TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile Kale Grup CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay konuşmacı olarak katıldı.
Burada Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü'nün İstanbul'a yapılması planlanan 3'üncü havalimanıyla ilgili sorduğu bir soruyu yanıtlayan Hamdi Akın, Atatürk Havalimanı'nın kapatılacağıyla ilgili bir açıklık olmadığını söyledi. İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanının kentin tüm ihtiyacına cevap verecek bir havalimanı olacağını anlatan Akın, şunları söyledi:
"Yap-işlet-devret ile de yapıldığı için bütün uçakların oraya gitmesi şartı var aslında. Yani olması, gitmesi gerekir ki orayı yapanlar da işleterek onun gelirinden yatırımın borcunu geriye ödeyebilsinler. Kapatılmazsa bütün uçakların oraya gitmemesi gibi bir durum ortaya çıkabilir, bu sefer yolcu sayısı bölünür, havayolu şirketleri bölünür, bu da kolay bir operasyon olmaz. Yani, diyelim ki British Airways, günde 4-5 uçağı var İstanbul'a, bir tek Atatürk Havalimanı'nda ofisleri var, şimdi eğer ikisini oraya, ikisini buraya indirmeye kalkarlarsa iki tane ofis, iki tane gider merkezi oluşturmak zorundalar. Onlar da onun için birinden birini tercih etmek durumunda kalacaklardır. Yani havayolu şirketlerinin bu tip işletmeleri ikiye bölmeleri kolay değil. Biliyorsunuz, Sabiha Gökçen Havalimanı bile Atatürk Havalimanı'ndan bağımsız, işte Pegasus'un sahiplenmesiyle birlikte çalışmaya başladı ve Pegasus'un ana merkezi oldu ve böylelikle Sabiha Gökçen belini doğrulttu ve iyi noktalara geldi. Onun için bu birazcık da operasyonel zorluklarla bağlantılı."
YAPILAŞMA HAVAALANINA ENDEKSLİ
Atatürk Havalimanı'nın başka amaçlarla da kullanılabileceğinin altını çizen Akın, şöyle devam etti:
"Eğer havaalanı gerçekten 3-4 tane pistiyle birlikte zamanında biterse Atatürk Havalimanı kapanmasa da belki başka amaçla da kullanılabilir diye düşünüyoruz. Şu ana kadar ki hükümetin açıklamaları da hep bu doğrultuda. Yani kapanacak diyen pek yok aslında. Ama başka amaçla kullanılacağını söylüyor. Yani ufak uçaklar için ya da bazı charterlar için kullanılacağını düşünüyoruz. Çünkü o bölgedeki yapılaşma da Bakırköy civarındaki yapılaşmanın tamamı o havaalanına endeksli. O havaalanı olmadığı zaman onun etrafındaki otellerin çoğu çok zor duruma düşecekler. Yani Atatürk Havalimanı'na sadece bir havalimanı olarak bakmamak lazım. Onun etrafındaki yapılaşma da yani havaalanına yakın olduğu için değerli. Havaalanını oradan alırsanız o değerler de farklı noktalara gelecek, o da bir sorun. Sanıyorum bir çözüm bulunur."
Daha sonra Habertürk Gazetesi Köşe Yazarı Serpil Yılmaz'ın moderatörlüğünü yaptığı Sıradışı Kadınlar adlı panel başlatıldı. Panelde Big Chef's CEO'su Gamze Cizreli, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Grup Başkanı Oya Ünlü Kızıl ile Tarımsal Pazarlama Kurucusu Tülin Akın, burada deneyimlerini paylaştı.

FOTOĞRAFLI