Gülseli Kenarlı / İstanbul, 13 Mayıs () - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün miting alanında taksici, minibüsçü ve otobüsçülere yönelik "ÖTV bizden" vaadi 2 milyar lirayı aşıyor. Türkiye genelinde faaliyet gösteren halk otobüsü, minibüs, taksi ve servislerin yenilenmesi durumunda, toplanmaktan vaz geçilen ÖTV tutarı 2 milyar 356 milyon lirayı buluyor.

Davutoğlu mitingte, "Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünüzü 2016 yılı sonuna kadar yenilerseniz, ÖTV'nizi biz ödeyeceğiz. Yani bir seferliğine değil, 2016 sonuna kadar yenilemeniz halinde ÖTV'niz bizden" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun bu sözleri, Türkiye genelinde 112 bin 726 taksi, 219 bin 830 minibüs ve 167 bin 637 otobüsü ilgilendiriyor.

Ortalama 41 bin lira seviyesinde olan yüzde 45 ÖTV'si olan otomobil üzerinde hesaplandığında Türkiye genelinde faaliyet gösteren 112 bin 726 taksinin yenilenmesi durumunda devletin cebine girmeyecek vergi miktarı 1 milyar 352 milyon lirayı buluyor.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren otobüslerin yüzde 1 olan ÖTV'si hesaplandığında ise; 12 metrelik ortalama 500 bin lira civarında olan otobüslerin hepsinin yenilenmesi durumunda ise 838 milyon 185 bin lira ÖTV devletin cebine girmeyecek.

Ortalama fiyatı 122 bin lira olan ve ÖTV'si yüzde 9 olan minibüsler bakımında ise devletin kaybı 1 milyar 660 milyon 156 bin lira olacak.

"İnşallah bu gerçekleşir; sözde kalmaz"

'nın sorularını yanıtlayan İstanbul Şoförler ve Esnaf Odası Başkanı Cem Sert, uzun zamandır devletten ÖTV konusunda talepleri olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Maliye Bakanlığına yıllarca bir sefere mahsus bunun böyle olmasına için talebimiz federasyon kanlıyla vardı. Sayın Başbakanımızda seçim arifesinde böyle bir devlet desteğinin olduğunu açıkladı. İnşallah bu gerçekleşir, sözde kalmaz ve esnafımız bir nefes almış olur. Biz ÖTV indiriminde mutluyuz."

(Fotoğraflı)