İstanbul, 11 Kasım () - Uluslararası Şeffaflık Derneği sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla sosyal medyada, "1 Kasım Seçimleri Bitti, Şimdi Siyasette Şeffaflık İstiyoruz!" başlıklı bir kampanya başlattı.

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, siyasette şeffaflığı destekleyen sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşturulan Açık Koalisyon, 26. Dönem Milletvekillerini Dürüstlük Taahhütnamesi'ni imzalamaya ve mal beyanlarını kamuoyuna açıklamaya Twitter üzerinden #DürüstlükTaahhütnamesi hashtagiyle davet ediyor.

Açıklamada, "Şeffaf ve hesap verebilir bir kamu yönetimi ve siyaset ile ödediğimiz vergilerin ne zaman, nereye ve neden harcandığını öğrenebiliriz. Böylece yolsuzluk ve rüşvet azalır, yetkililerin keyfi uygulamaları son bulur, toplumsal refah daha eşitlikçi ve adil bir şekilde dağılır" denildi.

Siyasetin ve kamu yönetiminin şeffaf ve hesap verebilir olması için öncelikle milletvekillerinin bu temel ve evrensel ilkeleri benimsemesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, "Bu nedenle, kendilerinden görevlerini kötüye kullanmayacaklarına dair söz talep etmek her bir vatandaşın en doğal hakkıdır. Aynı zamanda, milletvekillerinin ve birinci dereceden yakınlarının mal varlıklarını düzenli olarak kamuoyuna açıklaması, siyasi güçlerini kişisel servet yapmak için kullanıp kullanmadıklarına ilişkin sivil denetimi mümkün kılar" denilerek şu çağrı yapıldı:

"Kampanyamızın etkili olabilmesi ve vekiller üzerinde bir kamuoyu baskısı yaratılabilmesi ancak çok sayıda vatandaşın katılımıyla ve geniş bir duyuru ağıyla mümkün olabilecektir. Bu yüzden siz değerli basın mensupları ve basın-yayın kuruluşlarının temsilcileri kampanyaya ne kadar destek verirseniz kampanya o kadar görünür hale gelecek ve milletvekilleri üzerinde bir kamuoyu baskısı oluşacaktır."

Açıklamaya göre, "acikvekil.seffaflik.org" adresinden herkes milletvekillerine imza çağrısında bulunabilecek, hangi vekillerin “Dürüstlük Taahhütnamesi”ni imzaladığını ve mal beyanını kamuoyuna açıkladığını görebilecek ve teşekkür tweeti atabilecek. Milletvekilleri de “Dürüstlük Taahhütnamesi”ni nasıl imzalayıp, mal beyanlarını nasıl kamuoyuna açıklayacaklarını ve imzalayacaklarını belirten bir tweeti kamuoyu ile bu sayfadan paylaşabilecekler.