Öykü Altuntaş / İstanbul, 27 Mayıs () - Soma'da maden faciasında eşlerini kaybeden kadınların tasarladığı el yapımı ürünler, Beymen Mağazaları'nda satışa sunularak, bölgedeki kadınların ekonomik olarak güçlenmesine ve çocukların eğitiminde devamlılığına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te Soma Eynez Maden Ocağı’nda meydana gelen facianın ardından, Somalı kadınlar, geleneksel tığ ve oya işlerini ön plana çıkardıkları tasarımlarla hayata tutunuyor. Butik satış alanları ile alıcılarla buluşan ürünler, Amerikalı sivil toplum örgütü “The Poverty Alleviation Fund” ile işbirliği içinde, Nisan ayından beri Zorlu ve İstinye Park Beymen Mağazaları’ndaki Kids Bölümü'nde de yer buluyor.

Dünyaca ünlü Amerikalı iki tasarımcı Claire Burkert ve Susie Vickery'nin rehberliğinde tasarlanan çanta ve oyuncakların çizgileri ise, Somalı kadınların çocukları tarafından yaratılıyor.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Soma Şubesi ve Anatolian Artisans Derneği, 24 Somalı kursiyer ile Nisan ayında çalışmalarına başladı. Washington'da 1999 yılından bu yana el sanatlarını tanıtma ve düşük gelirli yaratıcılara sürdürülebilir gelir sağlama projeleri yapan Anatolian Artisans Derneği'nin projesi ile, üretilen ürünlerin ABD'de el sanatları fuarlarında sergilenerek sipariş alınması ve projenin sürdürülebilir olması amaçlanıyor.

Atölye çalışması, ABD'deki Türklerin başlattığı Turkish Philanthropy Fund ve yoksulluğu azaltma projeleri ile tanınan The Poverty Alleviation Fund tarafından finanse ediliyor.

Beymen ve Somalı kadınların bu ay kurduğu Soma Artisans kooperatifinin işbirliği ile ürütülen oyuncaklarda özellikle rengarenk kedi, fil ve eşek tasarımları öne çıkarken, yine el yapımı çanta, cüzdan, bileklik ve kolyelerde Somalı kadınların tığ ve oya işleri hayat buluyor.

(Fotoğraflı)