Mehmet TÜRK/DİYARBAKIR, ()- DİYARBAKIR'da faaliyet yürüten sanayici ve işadamlarının üyesi bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, son günlerde yaşanan olaylara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Ahmet Sayar, siyasi partilere çağrıda bulunarak, "Meclis'in resmi açılış takvimini beklemeden toplanmaya ve sorunların çözümü konusunda yapıcı bir çaba sarf etmeye çağırıyoruz" dedi.
Liluz Otel'de bugün saat 11.00'da düzenlenen, DTSO, Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (DESOB), Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD), Diyarbakır Sanayici İş İnsanları Derneği (DİSİAD) ve Doğ ve Güneydoğu İş Adamları Dernekleri Federasyonu'nun (DOGÜNSİFED) da aralarında bulunduğu sanayici ve işadamlarının üyesi bulunduğu 20 dernek temsilcisinin katıldığı basın toplantısında konuşan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, yaşanan olayların kaygı verici olduğunu belirterek, "Son dönemlerde yaşanan ve gittikçe tırmanan, gerilimlere sebep olan olaylar silsilesi hiçbir zaman olmadığı kadar bizleri ciddi bir şekilde kaygılandırmaktadır. Gerek yaşanan şiddet olayları gerekse siyaset kurumlan arasındaki sert üsluplar ciddi gerilimlere ve kutuplaşmalara neden olmaktadır. Bu da bizlerde iç çatışmaya doğru gidiyormuşuz endişesi yaratmaktadır" dedi. Sayar, şöyle devam etti:
"Uç söylemler, karşılıklı ithamlar ve görmezden gelmeler sorunları çözmez, ortadan kaldırmaz. Bunları zaman içerisinde acı tecrübelerle de olsa gördük ve anladık. Sorunları çözmenin ve barışı tesis etmenin yolunun; herkesi kendi rengiyle, diliyle, inancıyla ve insan olmaktan kaynaklı taşıdığı haklar bütünüyle görmekten geçtiğini biliyoruz.Oluşan bu kaos ortamının biran önce sonlandırılmasının yolunun ortak akıl, sağduyu ve diyalogdan geçtiğini düşünüyoruz. Başta hükümet olmak üzere, Mecliste grubu bulunan tüm partileri siyasi hesaplardan bağımsız olarak Meclisin resmi açılış takvimini beklemeden toplanmaya ve sorunların çözümü konusunda yapıcı bir çaba sarf etmeye çağırıyoruz."
Çözüm süreci ve çatışmasızlık ortamının yarattığı olumlu havanın önemine değinen Sayar, "Bu kapsamda; Çözüm sürecini, çatışmasızlık ortamını ve yarattığı olumlu iklimi çok değerli ve önemli gördüğümüzü buradan tekrar ifade etmek istiyoruz. Dolmabahçe Mutabakatının Türkiye'de ve özellikle Kürt toplumunda, bu meselenin çözüleceğine dair ciddi bir kanaat oluşturduğunu tekrar hatırlatır ve bu konuyu kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Çözüm sürecinin kaldığı yerden bir an önce devam ettirilmesi, bunun için de taraflar arasında kesilmiş olan görüşmelerin hemen başlatılması, yaşanmakta olan bu gerilimleri de ciddi bir şekilde düşürecektir" diye konuştu.
Suriye'deki gelişmelerin son günlerde yaşanan olayları tetiklediğini savunan Sayar, şöyle konuştu:
"Son dönemlerdeki olayları tetikleyen Suriye'deki gelişmeler konusunda da Türkiye'nin daha net bir tutum almasını bekliyoruz. Bunun için de Suriye'deki Kürtler ile iyi ilişkiler geliştirilmeli, onları bir tehdit değil, Ortadoğu'da barışın sağlanmasının teminatı olarak gören bir anlayışın sergilenmesi gerekmektedir. Hatırlanacağı üzere, geçmişte Irak Kürtleri ile ilgili ifade edilen kimi kaygıların, geliştirilen ekonomik ve siyasi ilişkilerle, elde edilen karşılıklı kazanımlarla ne kadar yersiz olduğunu hepimiz birlikte yaşadık ve gördük. Bizler Diyarbakır İş Camiası olarak; başta siyaset kurumlan olmak üzere, Türkiye'deki tüm Sivil Toplum Örgütlerini, Basın ve Medyayı, dolayısıyla barıştan, çözümden yana sorumluluk ve vicdan sahibi herkesi ve her kesimi bu konuda bir tutum almaya, yapıcı bir tavır almaya ve barışa destek vermeye çağırıyoruz. O gün yarın değil bugündür."

FOTOĞRAFLI