Erol AKKIR/ANTALYA, () - ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası'nın (ADSO) gönüllü sanatçıları, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi, Hemodiyaliz Merkezi'nde tedavi gören böbrek hastaları için konser verdi. Hastalar önce konseri dinledi, ardından orkestrayı yönetti.
ADSO ve Antalya Devlet Opera ve Balesi gönüllü sanatçılarının başlattığı 'Duymayan Kalmasın Projesi' kapsamında, farklı yer ve mekanlarda halka senfoni müziğini tanıtan sanatçıların bu kez adresi AÜ Hastanesi Hemodiyaliz Merkezi oldu. Bir anda karşılarında enstrümanlarıyla sanatçıları gören hastalar, kısa süre şaşırdı. Sanatçıların küçük bir orkestra oluşturmasını merakla izleyen hastaların, senfoni müziğini duyduktan sonraki mutlulukları yüzlerine yansıdı. Parçaları ilgiyle dinleyen böbrek hastaları, hayatlarında hiç görmedikleri orkestra ve enstrümanlarını bir arada görünce mutlu oldu. İlk kez orkestra dinleyip, onları yönetme imkanı da bulan hastaların mutlulukları gözlerinden okundu. Doğuştan kronik böbrek hastası 23 yaşındaki Hüseyin Savaş Öztürk, şöyle oeoi:
"Hayatımda ilk kez senfoni orkestrası yönettim. Böyle bir sürprizle karşılaşmayı hiç beklemiyordum. Kısmi duyma engelli kaç kişi orkestra yönetme fırsatı bulur bilmiyorum."
Kronik böbrek hastası ve gelişim eksikliği olan 12 yaşındaki Emine Nur Güçlük de ilk kez bir sanatçıya yakın olmanın mutluluğunu annesiyle paylaştı. Orkestradan bir an olsun gözlerini ayırmayan küçük Emine, sanatçılarla fotoğraf çektirdi. ADSO Sanatçısı Fırat Yeşillik, proje amacının hiç klasik müzik dinlememiş çocukların okuduğu özellikle köy ve devlet okullarında anlatımlı konserler vermek olduğunu söyledi. Konserler sayesinde çocukları müzik dinlemeye teşvik ettiklerini ve müzik enstrümanlarını tanıma fırsatı verdiklerini dile getiren sanatçı Aydal İşgören, "Konserlere gidemeyecek durumda olan çocukların müzik aktivitelerinden mahrum kalmamaları için, büyük orkestralar ile gidilmesi güç olan köy ve kasaba okullarındaki çocuklara ulaşabiliyoruz" dedi.
Projenin sadece gönüllülük esasına dayandığını anlatan ADSO Sanatçısı Özge Tanrıver, "Projeye katılmak isteyen sanatçıların sayısı her gün artmakta. 6 kişiyle başlatılan projeye şu an 20'ye yakın sanatçıyla devam etmekteyiz. Her geçen gün daha da büyüyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.
Böbrek hastaları için verilen konsere öncülük eden AÜ Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu, "Diyalize girmekte olan çocuklarımız orkestrayı ve enstrümanlarını tanıdı. Sanatçılarla sohbet ettiler. Herkesi organ bağışına davet ediyoruz. Çünkü diyaliz bu tedavinin bir başka boyutu, ancak organ nakli çok önemli" diye konuştu.
Diyalizin saatler süren ve hastalar için sıkıcı bir tedavi olduğunu dile getiren AÜ Hastanesi Hemodiyaliz Sorumlu Hemşiresi Ayşe Solak, "Bu tür etkinliğin daha sık olması için çalışmalarımız sürüyor. Birlikte hareket edip sosyal etkinliklerde bulunmak hastalarımızın moral motivasyonları için çok önemli" dedi.
Çağla Bilgin, Akca Bilgin, Özge Tanrıver, Aydal İşgören, Barış Öğüt ve Fırat Yeşillik'in öncülük ettiği projeye Can Özhan, Sıla Gerbağ ve Eylül Kayahan da destek veriyor.