Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - ADANA'da 2 gün önce yağmurla karışık şiddetli yağan dolu, mısır ve ihracata gönderilen dalındaki meyvelere büyük zarar verdi.
Kentin özellikle güneyindeki köylerde etkili olan yağmur ve dolunun ihraç ürünü olan meyvelerin üzerinde yara açtığını belirten Adana Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, üreticinin zararının büyük olduğunu belirtti. Üreticinin emek verdiği ürünün iç piyasada dahi yer bulmayacağını belirten İncefikir, "Bir felaketle karşı karşıyayız. Bu aylarda beklemediğimiz dolu yağdı. Bazı bölgelere yağan dolu yumurta büyüklüğündeydi. Üretici büyük zarar gördü. Bakanlığın devreye girmesi için müracaatta bulunacağız" dedi. Üreticilerin sigorta yaptırmasının böyle durumlarda önem kazandığını belirten İncefikir şöyle devam etti:
"Tarım böyle bir şey. Doğayla iç içe sıcağın, rüzgarın, dolunun aşırı derecede zarar verdiği bir sektör. Her ekonomistin kendi kafasına göre yorumlayacağı bir sektör değil. Dışarıdan bakıldığı gibi bir şey değil. Her türlü felaketin sizi bitirebileceği bir sektör. Bir dolu vurur aylarca emek verdiğiniz bir ürün bir anda yok olur. Bu hasarlarla beraber sigortanın önemi artıyor. Herkesin sigorta yapması gerekiyor. Ancak bir güvensizlik söz konusu. Hasar konusunda gerçekçi olmayan hasar tespitleri yapılıyor. Bir üreticinin hasarı yüzde 80 iken siz yüzde 20 bedel çıkarırsanız, bir çok üretici sigorta yaptırmıyor."

FOTOĞRAFLI