Behçet DALMAZ/HAKKARİ, () - HAKKARİ Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan araştırmada, Hakkari merkez ve Çukurca İlçesi'nde domateslerin verimini düşüren ve gelişmesini engelleyen 'halkalı leke' virüsü tespit edildi.
Hakkari Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevin Akdura Yeşilyurt tarafından 1 yıl boyunca TÜBİTAK destekli yapılan araştırmada Hakkari ve Çukurca İlçesi'nde üretilen domateslerden numuneler alındı. Yapılan laboratuvar çalışmaları sonrası İran'da daha önce tespit edilen 'halkalı leke' virüsü Hakkari merkezde, Kırıkdağ Köyü ve Çukurca İlçesi'nde üretilen domateslerde tespit edildi.
İNSAN SAĞLIĞINA ETKİSİ YOK
Virüsün insan sağlığı üzerine direkt olarak etkisi olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yeşilyurt, "Arazi çalışmalarımda dometes, biber, salatalık ve üzüm yapraklarını topladım. Çalışma sonucunda virüsü tespit ettim. Bu virüsün insan sağlığı üzerinde etkisi yok. Bitki ve meyve verimini düşüren virüs, bazen verim alınmasına bile izin vermiyor" dedi.

FOTOĞRAFLI