Hasan Turan’ın İstanbul adaylığı İstanbul’daki Giresunluların 30 yıllık siyasi yürüyüşünün FİNALİ, merdivenin son basamağı.

İstanbul’daki Giresunlu bu adaylığı iyi değerlendirebilirse önümüzdeki milletvekili seçimlerinde, bir milyon Giresunlu seçmenin karşılığı en az 5 milletvekili Hasan Turan’ın merdivenden çıktığı sahanlığa çıkmış olacak.

Hasan Turan içinden çıktığı Giresun ve Giresunlu için elini değil, başını taşın altına koyan hemşerilerimizden biri.

7 Haziran seçimlerinde Giresun’dan aday adayıydı.

Fazlasıyla hak ettiği, onu tanıtan, hizmetlerini anlatan bir yazıyı çok istediğim halde yazamadım.

Çünkü ben otuz yıldır Giresun’un iki büyüklüğündeki Giresun’un gurbette olduğunu anlattım yazdım.

Çıkardığım derginin adını Gurbetçi Giresun koydum. Bürokratlar haricindeki sivil toplum kuruluşlarındaki hemşehrilerimizin, particilerin, iş adamlarının yaşadıkları şehirlerde siyasi mücadele vermeleri gerektiğini, yaşadıkları şehirlerde aday olmalarını savunmaya başladığımda, Giresun’un nüfusunun iki katı hemşehrimizin yaşadığı İstanbul da değil milletvekili, belediye başkanı, meclis üyesi bile yoktu.

Bursa’da gurbette Giresunluya seçmen olabilirsin ancak seçilen olamazsın diye bir yasak yoktur. Madem bu şehirde yaşıyoruz seçmen olduğumuz kadar seçilen de olmak bizim hakkımızdır diye yola çıktık.

Hiçbir siyasi parti de seçilmiş hemşehrimiz yoktu.

Kahve kahve, ev ev dolaştık. Hemşehrilerimize hangi siyasi partiye oy veriyorsan o partiye üye de olmalısın dedik.

Hemen ilk parti içi seçimlerde Giresunluların yaşadığı mahallelerde bütün siyasi partilerin ilçe delegeleri hemşehrilerimiz oldu.

O zaman ki iktidar partisinin Osmangazi ilçe yönetimine Tirebolulu hemşehrimiz Enver Kuş girdi. Nilüfer ilçe yönetimine Espiyeli hemşehrimiz Ali Yıldız girdi.

Mahalli seçimlerde adliyede memur olan hemşehrimiz rahmetli Yakup Aktaş’ı Emek belediye başkan adayı, rahmetli Hayri Erol’u da belediye meclisi üyesi yaptık.

İkisi de seçildi.


Bulancaklı harita mühendisi hemşehrimiz Ali Kıran bir milyon nüfuslu Osmangazi ilçesine CHP belediye başkan adayı oldu .CHP Giresunluların yaşadığı mahallelerden oy patlaması yaptı. CHP’nin oylarını Osmangazi’de yukarılara taşıdı.

Gurbetçi Giresun dergisinin doğuş fikri buradan çıktı.

İstanbul’da İzmit’te Samsun’da ev ev dolaşamayacağımıza göre, basın yoluyla hemşehrilerimizi gurbette oyları oranında seçilen olmaya teşvik ettik.

İstanbul’da, İzmit’te, Samsun’da, İzmir’de geceler yaptık. “İstanbul’da Mavi Marmara’da iki bin Giresunlunun katıldığı gecede gurbette bize yasak yok, her siyasi partinin her kademesinde aday olabiliriz. Hatta Beykoz’da, Beyoğlu’nda, Eyüp’te, Zeytinburnu’nda belediye başkan adayları çıkarabiliriz“ dedik. Gurbetçi Giresun dergisinin her sayısında aynı sözleri yazdık. Gurbetçi Giresun dergisinin aylık tirajı on iki bine kadar çıktı.

İstanbul ilk imtihanını rahmetli Temel Gündoğdu ile verdi. O zamanki iktidar partisi Anavatan Partisinden aday olan hemşehrimizin etrafında her siyasi görüşteki Giresunlu kenetlendi.

Seçim çalışmalarında Temel Gündoğdu’nun araç konvoyu başbakan konvoyu gibi oluyordu. Arabası olan her hemşehrimiz aracına hemşehrilerini alarak konvoya katılıyordu.

İstanbul’daki Giresunlular seçilen olabileceklerini Temel Gündoğdu ile fiilen yaşadılar. Kendi güçlerini gördüler.

Siyaseti öğrendiler, particiliği öğrendiler.

O gün Temel Gündoğdu’nun seçilmesi için canla başla çalışan hemşehrilerimizden Mahmut Öztürk’ün oğlu Nihat Öztürk Ak Partinin Muğla listesinin ikinci sırasından aday. Armut dibine düşer. Muğla milletvekili seçilecek Nihat Öztürk’ün kapısı her zaman Giresunlu hemşehrilerine de açık olacaktır. Babasından o sevgiyi, heyecanı almıştır.

Temel Gündoğdu’yu seçtiren ekipten Türkiye’nin o zamanki en genç muhtarı Adnan Odabaşı, hem siyasette hem iş hayatında Üsküdar’da marka olmayı başardı.

Aynı ekipten İshak Kuş’un oğlu Fuat Kuş Mavi Karadeniz televizyonu ile çıktığı yolda babasının izinde Giresunlulara hizmet ediyor.

İstanbul’da bir milyona yakın hemşerimiz yaşıyor. Bunu biz biliyoruz da siyasi partilerin yöneticileri ya bilmiyor ya da Giresunlular hep seçmen olsun, Giresunluları seçilecek listelere koymasak da nasıl olsa oylarını bize verirler diye düşünüyorlar.

7 Haziran seçimlerinde İstanbul’da hiçbir siyasi parti listelerinin seçilecek sırasına Giresunlu Milletvekili adayı koymadı.

Bu seçimde Ak parti, parti içinden veya eski vekillerden bir aday koymadı.

Halil Kütük’ten devraldığı bayrağı İstanbul’da, Afyon Giresun Şehitliğinde daha yükseklere çıkararak taşıyan Giresun Dernekleri Federasyonu Başkanı HASAN TURAN’ı aday yaptı.

Bizim bir türkümüz var : “Zengin kocaya vardın hani gerdan da altın?“ der.

Hasan Turan’ın seçim bölgesinde bir önceki seçime göre en az bir milletvekili artıracak oyu Giresunlular getiremezse; Bir sonraki seçimde Ak Parti de, CHP’de, MHP’de politika yapan ve aday olan hemşehrilerimiz İstanbul’da bir milyon Giresunlu var dediklerinde;

Hasan Turan’ı bölgesinin 7 haziran ve 1 kasım seçimlerinin sonuçlarını önlerine koyarlar.

Eğer Giresunlular Federasyon başkanlarına sahip çıkar farkı fark ettirebilirlerse, önümüzdeki ilk milletvekili seçimlerinde AK Partiden, CHP‘den, Mhp’den seçilecek sıralarda en az 5 hemşehrimiz İstanbul Milletvekili olarak meclise girer.

Hasan Turan’ın aday olduğu bölgenin seçim sonuçları her siyasi partide politika yapan hemşehrilerimizin ya yolunu açacak ya da kapatacak.

Onun için önce İstanbul’daki Giresunlulara seçimde başarılar diliyorum.

Sonra Hasan Turan ‘ a başarılar diliyorum.

Çünkü Hasan Turan’ın bölgesinin seçim sonuçları Hasan Turan’dan çok İstanbul’daki Giresunluların siyasi geleceğini belirleyecek.

AV. M. MURAT TOKER

www.gonullugiresun.com