GÜRCÜ Catherine ve Giorgi Khupenia çiftinin, daha 6 aylık olmadan ciddi sağlık sorunları ortaya çıkan, polikistik böbrek rahatsızlığı bulunan oğulları 7 yaşındaki Andria Khupenia, İzmir'de annesinden nakledilen karaciğer parçasıyla hayata tutundu. İzmir'i ikinci hayatın başlangıcı, Türkiye'yi ikinci vatan ilan eden Gürcü çift, Andria'nın oyuncaklarına Türk bayrağı asarak minnettarlıklarını gösterdi.
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yaşayan, güzel sanatlar fakültesi mezunu Catherine (38) ile mimar Giorgi Khupenia'nın (40) tek çocukları Andria Khupenia'da henüz 5 aylıkken polikistik böbrek rahatsızlığı ortaya çıktı. Çift hem Tiflis'te hem de Belarus'ta tedavi olanaklarını aramaya başladı. Anneanne Marine Dadvadze (58) torunu Andria 1.5 yaşına gelince onu bu kez yaşadığı İtalya'ya götürdü. Her türlü tetkik sonucunu doktorlarla paylaşan aile, gelen kötü haberle perişan oldu. Andria'nın karaciğerinde de bozulma başladığı söylendi.
Ailesinin yanına Tiflis'e dönen Andria, Gürcü doktorların tedavisi altında büyütülmeye çalışıldı. Hastalıklar yüzünden gelişim geriliği olan ve yaşıtlarından çok daha küçük görünen talihsiz çocuk için doktorlar karaciğer nakli kararı aldı. Ancak Gürcistan'da yapılmayan karaciğer nakli için aile ülke arayışına girerken, Transplant Cerrahlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Gia Tomadze, rotalarını Türkiye'ye çevirtti. Tomadze, nakil için canlıdan çocuk karaciğer nakillerinde dünyanın başarılı merkezlerinden İzmir Kent Hastanesi'ni önerdi. Çift bu öneriye kulak verirken, Kent Hastanesi'nde nakil olmuş Gürcü hastalarla da görüşüp bilgi aldı ve kısa bir süre önce İzmir'e geldi.
Varis kanamaları başladığı için en kısa zamanda karaciğer nakli olması istenen Andria için anne, baba ve anneanne donör adayı oldu. Annenin verici olması uygun bulununca, nakil İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç ile Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen ve Opr. Dr. Rasim Farajov'dan oluşan ekip tarafından gerçekleştirildi. Başarılı geçen nakil sonrası anne -oğul serviste nekahat sürecini geçirirken, Adria'nın babası ve anneannesi de onlara refakat etti.
Oğullarının karaciğer sorunundan kurtulup tekrar eski neşesine kavuşması Gürcü çifte büyük mutluluk yaşatırken, Andria'nın oyuncak vincini Türk bayraklarıyla süslemeleri dikkat çekti. Sevinç ve minnettarlıklarını dile getirirken Andria'nın eline hem Türk hem Gürcü bayrağı veren baba Giorgi Khupenia, "Burada oğlumuzla birlikte biz de yeniden doğduk. Türkiye, bizim için artık hayat demek" diyerek şöyle konuştu:
"Oğlumuzun böbrek sorunu devam ediyor. Belki ileride böbrek nakli de gerekecek, Türkiye'den başka adres aramayacağız. Türkiye ile tarihten gelen bir yakınlığımızın olmasının yanı sıra hastanede kendimizi hiç yabancı hissetmememiz, ilgi ve sevgi görmemiz bizim Türkiye'ye bağlılığımızı daha da artırdı. Bizim için İzmir, ikinci hayatın başlangıcı, Türkiye ise ikinci vatanımız."
DOKTORU DURUMU HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Hastanenin Karaciğer Nakli Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç, Andria'nın rahatsızlıklarıyla ilgili şunları söyledi:
"Andrea'nın karaciğerinde doğuştan gelen konjenital hepatik fibrozis, böbreklerinde de politistik böbrek dediğimiz rahatsızlık vardı. Böbrekler henüz diyalize girme aşamasında değil, ileride diyaliz ve nakil gerebilir. Karaciğerindeki hastalık yetmezlik ve varis kanaması yapıyor. Andria 2 ay önce de varis kanaması geçirdiği için öncelikli olarak karaciğer nakli olması gerekti. Nakil yaptık, gayet yolunda gitti. Nakilden sonra böbrek yetmezliği gelişebilir, diyalize girebilir diye korkuyorduk. Korktuğumuz başımıza gelmedi, böbrekleri aynı düzeyde kaldı, karaciğer yetmezliği de tedavi olmuş oldu. Her iki organın yetmezliği olduğu için gelişme geriliği var, 7 yaşında ama 3-4 yaşındaki çocuk gibi. Nakil sonrası anne de oğlu da iyi, tabur edeceğiz."

FOTOĞRAFLI