Günümüzde israfın önlenmesi, kaynakların verimli kullanımı, atıkların doğru depolanması ve geri kazanımın sağlanması, doğanın geleceğini korumak için oldukça önem taşıyor. Roketsan da Sıfır Atık Projesi’ni hayata geçirerek üzerine düşen sorumluluğu yerine getiriyor. Roketsan Sıfır Atık Projesi Lansmanı, bu alandaki çalışmaların öncüsü olan Emine Erdoğan'ın katılımlarıyla Roketsan Lalahan’daki tesislerinde gerçekleştirildi.

Roketsan; ülkemizin geleceği için özgün, güvenilir ve çığır açan roket ve füze çözümlerinin lideri olmak vizyonuyla çıktığı yolda, yaşamı sürdürülebilir kılmak için üzerine düşen sorumlulukları da yerine getiriyor. Bu kapsamda başlatılan Sıfır Atık Projesi için Roketsan’ın Lalahan’daki tesislerinde, 23 Haziran’da, bir tören düzenlendi.

Sıfır Atık Projesi Töreni’ne; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan başta olmak üzere; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Genel Müdür Murat İkinci katıldı.

Törende misafirlere hitap eden Emine Erdoğan, Roketsan’ı, Sıfır Atık Projesi kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalar ve 33. Kuruluş Yıl dönümü dolayısıyla tebrik etti. ‘’Milletimizin Roketsan’ı, savunma sanayinin çok güçlü bir aktörü olmasının yanında, sosyal konuların da takipçisi. Savunma sanayinde, kadınların güçlendirilmesi için yaptıklarınızla sektörde öncü konumdasınız. Kadın çalışanların, liderlik pozisyonlarında ve karar alma mekanizmalarında olduğunu görüyoruz. Bu hassasiyetin, gerçekten takdire şayan olduğunu düşünüyorum’’ dedi.

Ayrıca Roketsan’ın çevre duyarlılığına da vurgu yapan Emine Erdoğan, ‘’Tabii, bunun yanında Roketsan, bünyesinde kurulan atık yönetim sistemleri ile de çevre dostu bir kurumsal kimlikle öne çıkıyor. Mesela, kâğıda dayalı tüm süreçler dijital hale getirilmiş. Atığı ve israfı oluşmadan önleyen sistemler kurulmuş. Oluşan atıklar ise kaynağında ayrıştırılıyor. Roketsan ailesine, gösterdikleri örneklik için şükranlarımı sunuyorum. Çevre duyarlılığınızın herkese yol göstereceğine inanıyorum’’ dedi.

Dünyanın ortak evimiz olduğuna dikkat çeken Emine Erdoğan, ‘’ Bildiğiniz gibi, “Dünya Ortak Evimiz”, çevre projelerimizin mottosudur. İklim değişikliğinin etkileri, dünya üzerindeki herkesi ve her canlıyı eşit etkiliyor. İster yanı başımızda ister dünyanın bir diğer ucunda olsun, her çevre felaketi, istisnasız hepimizin felaketidir. Son günlerde denizlerimizi kaplayan müsilaj, hepimizi son derece üzdü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, üstün bir gayretle temizleme çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah en kısa zamanda bu sorunu atlatacağız. Şairlere ilham olmuş Marmara Denizi ve ülke topraklarına birer mavi boncuk gibi serpilmiş akarsu ve göllerimiz insanlık mirasıdır. Bu şuur, ülkemizin eşsiz doğasını korumada tek formülümüzdür’’ diye ifade etti.

Bireylerin çevreyi korumasının büyük önem taşıdığını belirten Emine Erdoğan, “Herkes, bireysel hayatında yapacağı ufak değişikliklerle çevreye büyük katkı sunabilir. Bakın yeni bir araştırmaya göre, okyanusları kirleten plastiğin yiyecek ve içecek ambalajlarından oluştuğunu söylüyor. Şimdi havaların ısınmasıyla, piknik alanı, sahil kenarı gibi yerlerde atılan çöplerde büyük bir artış var. Parklarımız, çekirdek kabuklarıyla, yiyecek içecek paketleriyle kaplı. Bunlar son derece üzücü ve hazin manzaralar. Lütfen, çöpümüzü fırlatıp attığımız toprağın ve denizin de evimiz, yuvamız ve vatanımız olduğunu unutmayalım’’ diye belirtti ve ev sahipliklerinden ötürü Roketsan’a ve programda emeği geçenlere teşekkür etti.

Roketsan’ın bu alandaki çalışmalarının yerinde incelendiği etkinlikte, Sayın Emine Erdoğan tarafından Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit’e, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Sıfır Atık Belgesi de verildi.

Birçok Çalışmaya İmza Atıldı

Roketsan, bu alandaki çalışmalarında, efektif ve sürdürülebilir atık yönetim süreci ile sıfır atık felsefesini bir araya getirerek kısa sürede önemli kazanımlar elde etmeyi başardı. Bu kapsamda, firma tarafından aşağıdaki önlemler hayata geçiriliyor:

Proses tasarımları aşamasında atık oluşumunu ve çevreye olan etkiyi minimize etmek için malzeme ve enerji tüketiminin azaltılması konusunda planlamalar yapılıyor.

Kâğıda dayalı süreçleri tamamen dijital hale getiren yazılımlar kullanılması, doküman paylaşım ve onay süreçlerinin elektronik belge yönetim sistemi üzerinden yürütülmesi, ortak yazıcıların kullanımı ve yazıcılarda kullanılan kartlı sistemler ile kâğıt tüketimi minimize ediliyor.

Günümüzün en büyük sorunlarından bir tanesi olan artan gıda israfını önlemek için Roketsan’da artan yemekler ve tüketilmeyen ekmekler uygun şartlarda biriktirilerek günlük olarak hayvan barınaklarına teslim ediliyor.

Araçlardan kaynaklı emisyonun önüne geçebilmek için personele tesis içerisi ulaşım amaçlı bisiklet kullanımı teşvik ediliyor.

Tesis içerisinde oluşan atıklar için çeşitli noktalara yerleştirilen atık biriktirme ekipmanları ile atıkların kaynağında ayrıştırılması etkin bir şekilde yürütülüyor.

Roketsan yürüttüğü atık yönetimi süreci ile 2019 ve 2020 yıllarında, yılda 1.095.903 kg atık ayrıştırarak toplamda 1 milyon TL gelir elde etmeyi de başardı.

Öte yandan Roketsan; Sıfır Atık Projesi kapsamında yürüttüğü farkındalık ve iyileştirme çalışmaları ile atıkların kaynağında ayrıştırılarak toplanması ve geri dönüşümü ile de önemli kazanımlar elde etti. Sadece kâğıt atıkların yönetimi sayesinde; her yıl ortalama olarak 850 yetişkin ağaç kurtarıldı, 205.000 kwh enerji tasarruf edildi ve 8.850 kg sera gazı salınımı ise engellendi.

Roketsan Hakkında

ESET yeni marka sloganını duyurdu ESET yeni marka sloganını duyurdu

Ülkemizin geleceği için özgün, güvenilir ve çığır açan roket ve füze çözümlerinin lideri olmak vizyonuyla çalışmalarını devam ettiren Roketsan, Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile 14 Haziran 1988 tarihinde kurulmuştur.

Özgün ürünleri ve tasarımlarıyla dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi (Defense News Top 100) listesinde yer alan Roketsan, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere dost ve müttefik ülkelere de hizmet etmek amacıyla farklı özelliklerdeki roket, füze, güdümlü mühimmat ve bunların fırlatıldığı silah sistemlerini, roket yakıtlarını, arayıcı başlıklarını, güdüm ve kontrol sistemlerini, yazılımlarını, tapalarını, harp başlıklarını, mekanik aksamlarını üretmek, bu sistemlerin kara, hava, deniz ve denizaltı platformlarına entegrasyonunu yapmak, bina, araç ve tankların korunması için balistik koruma sistemlerini üretmek, satışını gerçekleştirdiği ürünler için satış sonrası hizmetlerini vermek ve uydu fırlatma sistemleri geliştirmek çerçevesinde faaliyetlerini Ankara’da yürütmektedir.

3.400’ün üzerinde çalışanı ile Türkiye’nin en büyük teknoloji ordusu olmayı hedefleyen Roketsan, 1.800’ün üzerinde mühendis ve kendi öz kaynakları ile finanse ettiği Ar-Ge çalışmalarıyla ülkemize ve milletimize özgün tasarımlar ve ürünler geliştirmeye devam etmektedir.